TIPS: Det ska du tänka på när du vandrar runt Gotland

Att vandra Gotland runt är en 80 mil lång upplevelse i omväxlande och storslagen natur med havet ständigt vid din sida. Upptäck vidsträckta sandstränder, vindpinade tallar, raukar, blommande ängar och små fiskelägen. Till fots når du gömda platser och finner egna pärlor där du garanterat får vara ifred och slippa trängsel.

Att vandra Gotland runt är en 80 mil lång upplevelse i omväxlande och storlagen natur med havet ständigt vid din sida.

Att vandra Gotland runt är en 80 mil lång upplevelse i omväxlande och storlagen natur med havet ständigt vid din sida.

Foto: Joel Nilsson

Motionsspår2021-05-18 17:04

Upptäck ön med vänner

Går du 2 mil om dagen i normalpromenadhastighet tar det 40 dagar att komma runt Gotland. Ett långvarigt äventyr där skogarna skiftar mellan löv och barr och stenkuster byts mot sandstränder. Landskapet är platt och relativt lätt att ta sig fram igenom vilket gör det enklare för alla som inte är vandringsproffs. Du är aldrig långt från civilisationen, på gott och ont, såklart.
   Det är idealiskt för nybörjare men etapperna bjuder ändå på fantastiska naturupplevelser som även de erfarna entusiasterna kan fascineras av. Sätten att lägga upp rutterna runt Gotland är många. En del väljer att vandra några dagar i sträck och tälta i närheten av havet, andra väljer att ta en dag i taget och sprida ut etapperna under årets alla månader. 

undefined
Tina Westberg var med och startade upp gruppen Vandra Gotland runt.

Tina Westberg och Karin Persson har vandrat runt Gotland i alla möjliga väderlekar, sommar som vinter och de är båda överens om att den vackraste upplevelsen de haft var i Ronehamn och Grötlingbo i maj när triften blommade på strandängarna och sträckte sig i ett rosa hav till kusten. De båda vandrarna hade under en längre tid mött varandra när de skulle till sina respektive jobb. 

Till slut började de hälsa på varandra och det ledde till djupare vänskap. När Karin en dag på Facebook efterlyste vänner att vandra Gotland runt med så nappade Tina på idén. Det tog tre år för dem att gå hela sträckan. De började vid Södra Hällarna i Visby och vandrade ungefär en gång i månaden. 

– Vi trotsade alla väder och var noga med att börja gå där vi slutade förra gången. I bland var vi sex-åtta personer som gick men vissa etapper har jag och Tina gått själva, berättar Karin. 

För att lättare nå ut till andra som ville vandra med startade de Facebookgruppen ”Vandra Gotland Runt”. Gruppen har idag över 1800 medlemmar, antalet har exploderat sedan pandemin startade och det märks tydligt att intresset för utomhusaktiviteter ökat. Medlemmar från gruppen träffas en gång i månaden och går etapper som Karin och Tina planerat i förväg. Numera försöker de även boka in besök vid intressanta platser eller låta någon kunnig person berätta om traktens historia under vandringarna. Etapperna blir då speciella och dessutom allmänbildande. 

– Det är ett fantastiskt sätt att umgås, man kan småprata samtidigt som man får motion och naturupplevelser. Det är lätt att ta sig fram bortsett från några besvärliga klippras vid en del klintkanter. Dessutom behövs ingen dyr utrustning och massa prylar. Här är det inget måste med kraftiga vandringskängor. Ett par sköna skor man är van att gå i med bra grepp duger utmärkt. En vindtät jacka, något varmt att dricka och matsäck är det enda som behövs för dagsutflykten, säger Karin Persson. 

undefined
Jacob von Matern, Anna Gahm och Sussie Larsson är med i gruppen vandra Gotland runt. De ser träffarna som trevliga tillfällen att upptäcka nya delar av Gotland.

I slutet på mars, i typiskt väder för årstiden, följer jag och 40-tal medlemmar med på månadens vandring. Vi trotsar kylan och vinden med hopp om att det ska spricka upp under förmiddagen. Etappen för dagen börjar i Vitvärs fiskeläge norr om Ljugarn, går vidare genom skogen till ett sojde där det berättas om hur det förr i tiden tillverkades tjära. Lunchen intas i Kungens Sal, ett mysigt område i skogen med mossbeklädda raukar. Efter pausen följer vi havet, genom strandskogen och raukfält tillbaka till fiskeläget där vandringen började några timmar och 15 kilometer tidigare. 

En som gillar att vara ute i längre perioder, helst några nätter i följd, i stället för dagsetapper är friluftsentusiasten Morgan Sjöström. Hans egna favoritårstid är sensommaren. Att vandra längs Klintkustleden, S:t Olofsholm och Asunden bjuder, enligt Morgan, på fantastiska naturupplevelser. 

   – Det tar några dagar att sänka tempot och komma ner i varv, därför gillar jag att vara ute minst tre nätter. Då blir det för mig någon sorts meditation, i naturen går det inte att ha kontroll på allt vilket får en avstressande effekt, säger han. 

MORGAN VANDRAR GÄRNA MED BARNEN

Morgan har två barn, Idun sex år och Love 4 år. De har varit med på pappas äventyr sedan de var små. När jag träffar dem ska de tälta en tidig vårdag på Ekstakusten. Idun och Love hjälper vant sin pappa med tältet och Idun slår ner tältpinnarna i marken. När solen börjar gå ner gör de upp eld vid grillplatsen. I kväll serveras det thaiwok med cashew- och jordnötter som Morgan tillagar i panna över den öppna elden.

undefined
Idun hjälper vant pappa Morgan Sjöström att slå upp tältet.

Hans råd till de som på egen hand vill uppleva naturen på Gotland och vara ute mer är att först välja någon av sommarmånaderna för att vandra, då är vädret minst dramatiskt. Ta inte med fler plagg än vad du kan ha på dig samtidigt och försök att undvika ”bra att ha saker”. Det kan även vara bra, särskilt med barn, att noga kolla upp vädret innan man ger sig ut. Till exempel åt vilket håll det blåser, det är inte särskilt trevligt och blir ingen njutbar upplevelse att behöva gå några mil i motvind. 

Den första längre leden Idun gick tillsammans med Morgan delades upp i två vandringstillfällen, ena gången när Idun var fyra år och andra gången fem år gammal. De började i Visby och gick de tre milen norrut till Lickershamn på fyra dagar och året efter när Idun fyllt fem gick dom de resterande milen till Kappelshamn. Det är en stor skillnad att vandra med en fyraåring och en femåring enligt honom. 

– En fyraåring är lättare att få att tänka på andra saker när de börjar tröttna. Kan man underhålla dem med något fortsätter de gärna en bra bit till. Femåringar däremot är svårare att ”distrahera”. När de är trötta så är det stopp, säger han.

Barn orkar nästan hur länge som helst bara de har roligt. Det gäller att hitta på lekar längs vägen, kasta stenar, laga mat, leta efter roliga strandfynd eller spännande växter och insekter så att de inte tröttnar. 
   – Vi brukar till exempel leka kurragömma på vägen när vi vandrar. Barnen springer i förväg en bit och gömmer sig sedan får man försöka hitta dem när man kommer ikapp. Det går alldeles utmärkt att vandra med barn och är något som föräldrar inte ska vara rädda för att prova på, säger Morgan.

undefined
Att vandra Gotland runt är en 80 mil lång upplevelse i omväxlande och storlagen natur med havet ständigt vid din sida.

BRA ATT TA MED:

Bra saker att ha med för både dagsutflykter och längre vandringar:

• Tunn skaljacka med en varm tröja.
• Extrastrumpor.

• Lätta, luftiga långbyxor istället för shorts.
    De skyddar mot mygg, rispor och skrapsår.

• Vantar och mössa för kalla kvällar.

• Solkräm, solstift, solglasögon, keps/hatt. Solen tar även vid molnigt väder.

• Myggmedel.

• Matvaror och dryck. Gärna termos med något varmt. Torkad mat för de längre utflykterna. 

• Torkad frukt eller nötter som ger snabb energi.

• Toalettpapper.

• Plastpåse för skräp.

• Fickkniv, tändstickor/tändstål.

• Reseapotek med första förband, inklusive skavsårsplåster.

• Ficklampa och visselpipa.

• Eventuellt kikare och kamera.

• Handduk för alla bad längs vägen.

Vandringsleder

På Gotland finns det tre längre vandringsleder. De är olika i karaktär och bjuder på sina egna kultur och naturupplevelser. Två går längs med havet, Östkustleden och Klintkustleden. Den tredje, Pilgrimsleden S:t Olavsleden går tvärs över ön genom skog och jordbrukslandskap förbi många medeltida kyrkor.

undefined

Allemansrätten

Allemansrätten har gamla anor och uppstod i en tid då vi färdades långsamt genom landskapet och behövde kunna rasta fritt längs vägen. Det står till och med i grundlagen att alla ska ha tillgång till naturen enligt allemansrätten.

TIPS
Gotlands många kyrkor har ofta tillgång till vatten, toalett och bord för fikastunden. Dessutom rymmer kyrkorna en fantastisk historia och kan bli ett trevligt komplement till naturupplevelserna.

Några saker du får göra:

• Gå, cykla och rida och vara nästan överallt  i naturen. Men inte för nära boningshus. Om du öppnar en grind måste du stänga den bakom dig.

• Gå, cykla och rida på privata vägar.

• Bada, åka båt och gå iland, men inte nära boningshus.

• Plocka blommor, bär och svamp.

Några saker du inte får göra:

• Du får inte passera över tomter, trädgårdar, planteringar eller odlad mark, till exempel åkrar.

• Du får inte köra bil, motorcykel eller moped i naturen. Du får heller inte köra på stigar, parkvägar eller i motionsspår.

• Du får inte elda om det är mycket torrt väder eller blåser hårt. Då kan elden sprida sig.

• Du får inte ta eller skada träd och buskar.

• Du får inte ta frukt, bär, grönsaker eller något annat som växer i trädgårdar, planteringar eller på åkrar.

• Det finns även naturreservat och även här gäller allemansrätten men den kan vara begränsad. Varje reservat har olika föreskrifter, ta reda på vad som gäller i just det reservat du befinner dig i innan du till exempel eldar eller campar.

TÄLTA I NATUREN

Det går utmärkt att tälta ett par nätter på privat mark. Välj tältplats med omsorg, inte för nära bostadshus, tomtgränser, åkermarker och andra planteringar. Vill du campa i flera dagar eller med större sällskap än två, tre tält behöver du be markägaren om lov. Det är förstås inte okej att förstöra växter och lämna skräp på tältplatsen.

Fågel och sälskyddsområden

Vissa områden runt Gotlands kust är skyddade med tillträdesförbund under delar av året. Anledningen är att fåglar och sälar ska få vara ostörda under parnings- och häckningstider. På länsstyrelsen hemsida hittas information om var dessa områden finns och under vilken tid tillträdesförbudet gäller. De flesta områdena har tillträdesförbud från 15/3 till 15/7.