TIO TIPS: Evenemang under Medeltidsveckan på Gotland

Redaktionen har plockat fram tio guldkorn från Medeltidsveckans program. Det är en vecka som är fylld av många härliga evenemang!

Visby 5 augusti 2021 09:00

Digital invigning av årets Medeltidsvecka

Traditionsenlig invigning med tal av årets borgmästare och slottsfru, därefter leder våra konferencierer Kristin Fornfela Svensson och Palle Poulsen oss i en digital sändning genom flera av Medeltidsveckans medeltidsöar där vi i livesändning får se både musikuppträdanden och glimtar av veckans föreställningar. Se hela invigningsprogrammet på medeltidsveckan.se.

Tid: Söndag 8 augusti, 19:00-21:00.

 

Besök Medeltidsveckans marknad

På Medeltidsveckans marknad hittar du allt ifrån medeltida kläder, till tyger, smide och annat hantverk. Kom och upplev vimlet, ät god mat och njut av dina och andras fynd! Medeltidspasset är din entrébiljett.

Tid och plats: Marknaden håller till på Paviljongsplan, 11-19 alla dagar. 

 

Dick Harrison berättar om 1361

År 1361 invaderade Valdemar Atterdag Gotland, och ridån gick upp för en av de värsta katastroferna i öns historia. Men varför invaderades ön? Varför bjöd bönderna så envetet motstånd? Och brandskattades verkligen Visby?

Tid och plats: Torsdag 12/8 18:00, Medeltidsarenan.

 

Medeltidsveckans nya arenashow - Mythos

Halvguden Hwita Stjerna förstår att brandskattningen av Visby är en ursäkt för att stjäla Gotlands legendariska skatt – två rubinröda karbunkelstenar. Gutar, riddare och mystiska väsen samlas för att göra motstånd. Se den episka arenaföreställningen Mythos!

Mythos görs i två utföranden. På onsdagar spelas den ordinarie föreställningen, ca 70 minuter lång medeltida nycirkus. På tisdagar och torsdagar ges den utökade versionen med tornerspel, ca 90 minuter lång med riddare och hästar från Torneamentum. Upplev episk nycirkus, väldiga väsen, knektar, riddare och bågskyttar, eldsprutande drake, skräckinjagande vidunder och en berättelse där allt inte är vad det verkar. Levande musik av och med Garmarna! Regi Nina Wande. Manus Christopher Sandberg och Johan Idegård. Det utökade spelet på tisdagar och torsdagar innehåller dessutom tornerspel med hästar och riddare från Torneamentum.

Tid och plats: Klockan 11, 13, 15 och 20 den 9, 11, 13, 14 och 15 augusti, Medeltidsarenan. Se Medeltidsveckans bilaga för att se när det är utökat med tornerspel. 

 

Ebba Witt Brattström föreläser om heliga Birgitta

I dig blev den store guden en liten pilt. Heliga Birgitta som författare och feminist. Birgitta Birgersdotter (1303-1373) var författare, kyrkomoder och politiker, och den första svenska världskändisen. Hur ser vi henne idag? Som feministernas stränga själsmoder eller som manliga forskares prakthysterika?

Tid och plats: Torsdag 12/8 16:00, Fornsalen.

 

Konsert med Koenix

Om du besöker Medeltidsveckan är det nästintill ett måste att gå på en konsert med Koenix. De är välkända och älskade för sin musik. Det får du inte missa! 

Tid och plats: Flera konserter under veckan i S:t Nicolai, se Medeltidsveckans program för de exakta tiderna. 

 

Historiska spöken

Kom och hör om en isländsk gengångare, en grekisk vålnad, och om svenska helgon som pratar med de bortom graven. Berättelserna är hämtade från Eyrbyggja saga, Chronicon Thietmari, Historia rerum Anglicarum och andra historiska krönikor. Autentisk skräck, direkt från medeltiden. En skrämmande föreställning i facklornas sken, där skuggorna dansar. Vågar du låta dig bli skrämd?

Tid och plats: Söndag, 8 augusti, 21:00-21:45, samt 10 augusti och 13 augusti. 

 

Loke – Undergroundvisans härförare

St Nicolai. Vissångaren Loke, känd som ”Undergroundvisans härförare”, började sin medeltida bana som nittonårig gatumusiker

vid Österport. Följande år började han uppträda i vallgraven framför bron vid St:Görans-porten och ännu idag varvas sångerna med improvisationer, lättsamma skådespel och ett väldigt stort mått av publikinteraktivitet.

Arrangör: Loke

Tid och plats: Onsdag 11 augusti, 19:00-19:45, i S:t Nicolai. 

 

Eld och cirkusshow med Umbra

Med eld och cirkus tas du med på ett medeltida äventyr i fantasins värld. Följ med till en plats där magiker slukar eld, träden väcks till liv och skuggorna dansar i månskenet. Umbra och sagan om den försvunna skuggan är en upplevelse för hela familjen.

Tid och plats: Flera shower under veckan i S:t Nicolai ruin, se tiderna i Medeltidsveckans program. 

 

Konsert med Sorkar & Strängar

Sorkar & Strängar har spelat musik under fem årtionden, ursprungligen i lajvföreningen Gyllene Hjorten. I en salig blandning av folkmusik, medeltid och visor framförs helt egen musik på allehanda instrument. Medryckande dryckesvisor, gripande levnadsöden och halsbrytande äventyr varvas med vackra naturskildringar och smäktande kärlekshyllningar.

Underfundig humor och banbrytande rimkonst hör till Sorkarnas adelsmärken.

Tid och plats: tisdag 10 augusti och torsdag 12 augusti, 19-19.45 vid Naturscenen. 

 

Här kan du se fler evenemang på Medeltidsveckan! 


Läs mer!
Mat & dryck

Vegodrottningen i Visby går all in – släpper grön kokbok

Visby

Kända byggnader ställs ut på museet

Visby

Josefine och Magnus ska göra Visby juligare än någonsin: "Totalsumman landar på miljoner"

Visby

Rock am Ringmuren är tillbaka - stjärnan kommer till ön

Visby

Stjärnan till Visby domkyrka: "Är det någon man ska göra en julkonsert med så är det ju hon"

Visa fler