Semestra med din hund på Gotland

Har du planer på att semestra med din hund på Gotland? Här kommer några användbara tips när det gäller allt från resa och boende till bad och lokala ordningsföreskrifter.

Ska du ta med hunden till Gotland? Missa inte våra användbara tips!

Ska du ta med hunden till Gotland? Missa inte våra användbara tips!

Foto: Malin Stenström

Djur2021-03-16 09:58

Resa med hund och katt
På Destination Gotlands färjor kan hundar och katter antingen stanna i bilen under den drygt 3 timmar långa överresan eller följa med upp på passagerardäck. Det senare alternativet förutsätter dock att man har bokat plats i djursalong/djuravdelning. På de större båtarma SF1500 finns även ett par djurkupéer att boka där man kan få sitta ifred, ett bra alternativ om man till exempel har en hund som har svårt att koppla av i närhet av andra djur. Dessa kupéer bokas via telefonbokning.

Om man väljer att låta hunden/katten vara kvar i bilen ges möjlighet till tillsyn en gång under överresan. Utöver det finns det några saker man bör tänka på:

• Lämna inte din hund eller katt i bilen om du tror att temperaturen i fordonet kan gå över +25 eller under -5 grader.
• Öppna tillräckligt eller veva ned minst två rutor så att djuret får tillräcklig ventilation.
• Det är lagkrav på att du ska se till ditt djur minst varannan timme under båtresan.
• Tänk på att det är bullrigt på bildäck, klarar ditt djur av det? 
• Om du har möjlighet, koppla ur billarmet.

Både hundar och katter går också ofta bra att ta med på flyget, antingen i väska i kabinen om det rör sig om små djur, eller i bur i lastutrymmet. Olika flygbolag tillämpar lite olika regler, så hör av dig till den operatör du planerar att resa med och kontrollera vad som gäller hos just dem.

Hyra boende
På Gotland finns gott om boendealternativ där husdjur är välkomna. På många hotell, pensionat, vandrarhem och stugbyar finns boende avsatt särskilt för gäster med husdjur.

Givetvis kan man även ta med sig hund på de flesta av öns campingplatser.

Bada med hund
På Gotland finns många mil kust, gott om små insjöar och alla möjligheter även för våra fyrbenta vänner att ta ett svalkande dopp. På en del välbesökta badstränder råder dock hundförbud under sommarsäsongen. Även där det inte finns någon förbudsskylt uppsatt bör hundägare tänka på att det inte är lämpligt att ta med hunden till offentliga badplatser med många badande. Man bör då välja att låta hunden bada i utkanten av badplatsen eller välja en mer enslig strand.

Här listar Region Gotland vilka av öns stränder som har hundförbud mellan den 1 maj och 30 september.

Viktigt att tänka på är också att koppeltvång råder mellan 1 mars och 20 augusti. Tänk även på att hundar kan bli allvarligt sjuka om de badar i samband med algblomning.

Gotland Dog Show - årets stora hundevenemang
En augustihelg varje år arrangeras Gotland Dog Show, årets stora utställningsfest för alla hundälskare. Gotland Dog Show består av två dagars hundutställning i Visby med totalt omkring 3000 starter. Kom och ställ ut själv, eller besök evenemanget för att titta på vackra hundar från jordens alla hörn!

Läs mer om Gotland Dog Show här.

Äta eller fika med hund
Sommartid finns det massor av uteserveringar där hundarna givetvis är välkomna, men förutom det finns det även ett fåtal kaféer och restauranger där de fyrbenta vännerna är välkomna inomhus. Fråga personalen om det är okej att ta med sig hunden för att vara på den säkra sidan.

En restaurang som specialiserat sig på just husdjuren är ”Bästa vänners bistro” på Skarphäll i Visby. Där är såväl två- som fyrbenta välkomna.

Om din hund blir sjuk eller skadar sig
Som djurägare är du ansvarig för att ditt djur får nödvändig veterinärvård vid sjukdom eller olycksfall. På Gotland finns det ett flertal veterinärskliniker utspridda över hela ön. I den här foldern från Länsstyrelsen på Gotland finns tips på telefonnummer och hemsidor som kan vara användbara.

Lokala ordningsföreskrifter
Enligt de lokala ordningsföreskrifterna på Gotland ska hundar stå under sådan tillsyn att de hela tiden är under kontroll. På kyrkogårdar, begravningsplatser, marknader (torghandel), i gallerian på Östercentrum, Almedalen och Botaniska trädgården ska hundar alltid hållas kopplade. Koppeltvång gäller även i park eller plantering under perioden 1 maj-30 september. Löpande tikar ska alltid hållas kopplade, förutom inom inhängande områden. När en hund inte hålls kopplad ska den ha halsband på sig med ägarens namn, adress och telefonnummer.

Hundbajs ska plockas upp från gångbana, gata, torg, plantering, eller park inom tätorterna Visby, Vibble, Roma, Klintehamn, Hemse, Burgsvik, Slite och Fårösund.

Varken katter eller hundar får vistas på lekplatser.