På Katthammarsviks Rökeri lever traditionerna vidare

I nästan 80 år har familjen Jacobsson verkat i lokalerna i Katthammarsvik. Nu är fjärde generationen med och arbetar i verksamheten.

Gotland 23 juni 2021 08:00

Säg Katthammarsviks rökeri och det börjar vattnas i munnen hos många gotlänningar och besökare. Den rökta fisken har fått många att kasta sig direkt till Katthammarsvik efter att de åkt av färjan i Visby. Sedan 1943 har familjen Jacobsson förädlat fisk i lokalerna och sålt fisken vidare. Men det har inte alltid sett ut som det gör nu.

– För oss började det 1943 när min far började arbeta på rökeriet. Han ägde det aldrig, det var fiskarna som gjorde det. Pappa gick bort 1972 och då flyttade jag hem efter att ha varit några år i Stockholm. Runt 1979-1980 fick jag köpa det, säger Kjellis Jacobsson. 

Under åren har man även adderat andra saker till rökeriet – till exempel restaurangen med namnet Salteriet. Ett namn som lever vidare efter verksamheten som tidigare fanns i lokalerna.

– Då saltade man fisken här. Så det namnet fick leva kvar. 

Att du köpte rökeriet det är inte en affär som du ångrar i dag? 

– Nej, verkligen inte. Såhär i efterhand har det varit fantastiskt, det är också mitt liv, säger han. 

Kjellis är i dag 77 år och är ännu i högsta grad aktiv i rökeriet. Varje dag kommer han till rökeriet och arbetar. Under intervjun kommer en stamgäst som är nere på Gotland. Kjellis skiner upp och kunden blir glad över att denne känns igen. Det är påtagligt hur många som blir glada över att se Kjellis. 

– Det går inte att sluta jobba. Jag måste få komma hit och fika med grabbarna på morgonen, jag skulle inte må bra annars. Det är så viktigt. Jag är med och röker fisken, sedan är jag inne i Visby med varor och i Stockholm med varor, säger Kjellis och fortsätter:

– Det bästa är när jag får glida ut med båten på ett helt stilla Östersjön och fiska. Sedan trivs jag väldigt bra i rökeriet. 

I verksamheten återfinns nu mer dottern Ullis Magnusson, hennes man Tony och deras tre barn som hoppar in och arbetar ibland. Hon har mer eller mindre växt upp med rökeriet. 

– Jag var i väg i fjällen som ung och fick med mig min man hem till ön. Sedan har jag arbetat utomlands och på Payex som projektledare. Det har aldrig funnits något krav på att jag skulle vara med här. Det är något som har vuxit fram och som jag nu stortrivs med, säger Ullis Magnusson. 

I början av 2000-talet var Katthammarsviks rökeri utarrenderat under flera perioder. 

– Det vi kan och gör bäst är fisk. Det är också vad man förväntar sig att få när man kommer hit. Vi gör det så bra som möjligt och röker fisken med alved, det är riktigt handarbete och man förvaltar en tradition.

I fjol beslutade man att göra om menyn. Vissa dagar har de serverat mellan 1 000 och 1 200 tallrikar mat. 

– I bland känns det som att det kan bli världsrekord i kö. För att avlasta köket behövde vi göra en förändring och jag tycker att det fungerar jättebra, säger Ullis Magnusson. 

Tips för att röka fisk

"Bra alved, alspån och saltning. Det är hemligheten för riktigt bra rökt fisk", säger Kjellis Jacobsson.