Lilos surfcafé är mötesplatsen för surfdyrkare

Tre minuter från Gnisvärds strand och kitesurfarnas paradis ligger Lilos surfcafé. Här kan du fika, boka surflektioner eller träffa andra surfare efter ett pass ute bland vågorna.

Gotland 6 augusti 2021 08:16

Surf har alltid funnits med i Linneas familj. Men det var först förra året hon och hennes syster blev intresserade och i samma veva startade Lilos Surfcafé. 

– Pappa äger Strandbacka stugby och har haft ett café här, men vi kände att vi ville lyfta stället och då tyckte vi att ett surftema passade perfekt här, säger Linnea Göransson Ording som i år driver cafét på eget bevåg.

Förra sommaren gick hon en surfkurs och fastnade direkt. 

– När jag väl kom in i den världen så insåg jag att jag gillade atmosfären. Det är svårt att beskriva hur det är när man inte har testat, men det är en speciell känsla när man väl står där ute bland vågorna, säger Linnea. 

Till Gnisvärd kommer många surfare året om, eftersom förhållandena vid stranden är suveräna för just kitesurfing. 

– Vi kände att det hänget efter surfen saknades, att det finns ett ställe där man kan träffas efteråt. Man behöver inte känna att man kommer hit för att fika, jag vill att man ska komma hit för att hänga, säger Linnea. 

I cafét har hon grillade mackor, glass, kaffe och en surfbutik. Förra året hade de en mindre surfbutik, men den har till i år byggts ut nu med ett större utbud av kläder och utrustning. De har även uthyrning av supboards och longboards. 

– Du hyr din bräda här och sen går du ner till stranden själv, och samma sak med longboarden. Den hyr du här och sen åker du vart du vill, säger Linnea. 

De samarbetar med Surfskolan Gotland Stockholm som erbjuder surfkurser som går att boka i cafét. Niklas Lundqvist är surfinstruktören som har hand om lektionerna.

– Vi har allt från nybörjarkurser till avancerade kurser i kitesurfing, vad man än känner att man vill lära sig, säger Niklas. 

Vad tycker du är det bästa med kitesurfing? 

– Friheten. Man känner sig helt avslappnad där ute på vattnet, man tappar tid och rum det är ofta man blir påmind när man kommer in och ser klockan och undrar vart tiden tog vägen. 

Han har kitesurfat i nio år och har varit utbildad instruktör i sju år. 

– Det är jättekul att se utvecklingen, från att eleverna inte kan någonting, till att några timmar senare är det några som till och med står på brädan och åker i väg någon meter, säger Niklas. 

Varför är Gotland ett bra ställe för surf? 

– Det är väldigt vindsäkert, blåser det inte på den här sidan, blåser det oftast på den andra sidan.

Beroende på vindriktning hålls lektionerna antingen på Gnisvärd eller någon av stränderna på den östra sidan av ön. 

– Gnisvärd är jättebra, det är som en liten lagun här och det är grunt, vilket gör det smidigt att hålla lektioner och det känns väldigt säkert, säger Niklas Lundqvist.

Mathilda Lavergren

Läs mer!
Gotland

REPORTAGE: Fårönatta hämtade inspiration från Öland

Visby

Klassiskt och hembakat på Gula huset

Visby

FLERA TIPS: Mysiga ställen i Visby med uteservering

Gotland

Låt dig inspireras av fantastiska matön Gotland

Restaurang & catering

Grönt i fokus på Krakas krog

Visa fler