Låt dig inspireras av fantastiska matön Gotland

Det milda klimatet, soltimmarna och långa höstarna som ö-läget ger tillsammans med den bördiga jorden gör Gotland till en fantastisk plats för odling och mathantverk med alldeles egna och unika förutsättningar.

Matilda Svahn trivs väldigt väl på Tjeldervik Gård.

Matilda Svahn trivs väldigt väl på Tjeldervik Gård.

Foto: Montage

Gotland2021-09-02 09:51

Här frodas vårens primörer som sparris och de vilda lökarna rams och kajp. På hösten plockas tryffeln i den kalkrika jorden under ek och hasselbuskar, lammen betar på de örtrika markerna och gör köttet särskilt smakrikt.  Det skördas en mängd grönsaker och rotfrukter som växer under den långa odlingssäsongen ön har att erbjuda. De unika och speciella egenskaperna gör att Gotland utan tvekan kan placera sig på kartan som en matö att räkna med. Med mängden av allt den gotländska jorden har att erbjuda följer även en rad spännande och kreativa dryckes - och mathantverkare som förser öns uppfinningsrika kockar med förstklassiga råvaror. Gotland myllrar av kreativa människor som driver restauranger, gårdsbutiker och företag inom mat- och dryckeshantverk. Människor som vill ta maten och råvarorna ett steg längre, utveckla och förnya den traditionella bilden av gotländsk mat men som även vill ta ett steg tillbaka och återgå till det närodlade där kontakten mellan producent och konsument värdesätts högre än vad den gör idag. 

undefined
Matilda är fjärde generationen på Tjeldervik Gård.

Precis intill Tjälderviken med utsikt över havet från köksverandan ligger andelsjordbruket Tjeldervik Gård. Matilda Svahn är fjärde generationen på gården och hon brinner, som många andra på ön, för lokalt producerade råvaror och matvaror. Matilda levererar grönsakskassar som följer säsongen till hushåll som prenumererar på tjänsten. Hon vill vara med att styra utvecklingen mot ett nära förhållande mellan de som köper grönsakerna och hon själv som producerar. 

– I dag är det populärt att ha en PT, personlig tränare men jag ger dig möjligheten att ha en PB, personlig bonde. Jag vill att andelsjordbruket ska ge en nära och verklig relation mellan producent och konsument, säger Matilda. 

undefined
Kål i långa rader ska skördas för kommande grönsakskassar.

Matilda levererar över året 22 olika förbeställda grönsakskassar där innehållet varierar över säsongen vilket för många kunder ger nya och spännande upplevelser. Hon vill hjälpa till att inspirera människor att använda säsongens råvaror. Med hjälp recept, lägesrapporter från odlingen, vilken musik hon lyssnat på under arbetet med skörden och information om grödorna hoppas hon kunna komma nära och inspirera sina kunder så mycket som möjligt. Matilda värdesätter att ge en nära känsla när kunderna får sina kassar och hon skriver alltid en personlig text och har med recept i kassarna. Alltid är maten självupplevd och ibland finns det fler än ett recept om hon haft bra matupplevelser. Varje torsdag under säsong tar Matilda på sig sitt röda läppstift, knyter en röd scarf runt hunden Garbos hals och kör sin röda buss in till Stora Coop där hon delar ut sina matkassar till prenumeranterna. 

– Det ska vara festligt och jag vill verka för att återskapa relationen till maten, att folk får kontakt med var den kommer ifrån, det är spännande att få vara med att återskapa de banden, säger Matilda

undefined
Hunden Garbo hänger alltid med när Matilda kör runt mellan gårdens odlingar på flakmoppen.

Matildas morfars föräldrar byggde gården 1912, hon själv är uppvuxen i Hejdeby men tillbringade sina barndoms somrar på gården där hennes mormor odlade för hushållet. Matilda växte upp med en kost på närodlade grönsaker kokta med salt och en rejäl klick smör under somrarna på gården i Tjälderviken. För sju år sedan flyttade Matilda tillbaka till Gotland efter att ha varit lärare i Borlänge. Hon tog över sin morföräldrars hem och blåste liv i gården genom småjordbruket. Till en början testade hon sina idéer småskaligt och verksamheten växte efterhand. 

– Jag bestämmer vilka grönsaker som ligger i kassen och följer säsongen men om det är något kunden inte gillar så har jag alltid med mig extra grönsakskorgar där de får byta till sånt de hellre vill ha. Mina kunder är delaktiga i processen, utvärderar ständigt och får tycka till om konceptet. Jag tror det är viktigt med flexibilitet, säger Matilda.

undefined
Hos Matilda växer det tomater i en mängd olika färger.

Efter att Matilda kastade sig in i odlingslivet är hon idag inne på sjätte säsongen med ca 60 hushåll som prenumererar på hennes kasse med ekologiska grönsaker. I början var hennes stora kamp ogräset. 

– Det går att hantera endast för hand på hobbynivå men när jag skalade upp blev det en tuff kamp. Det som hände vara att jag tappade lusten totalt efter tre, fyra år. Jag fick stanna upp och fundera på hur jag skulle gå vidare för att få det att funka och sen gav jag mig själv en klapp på axeln, säger Matilda 

Hon fick hjälp av ett pensionärspar som har lång yrkeserfarenhet inom grönsaksodling. De blev hennes mentorer och de tipsade om rätt utrustning, bland annat en traktorhacka som kunde användas för att få bort ogräset mellan odlingsraderna mer rationellt. När ogräset kunde hållas i schack med bra metoder och hon kunde lägga energi och tid på annat hittade hon tillbaka till lusten igen. Då fanns utrymme att utveckla och utöka odlingen och företaget. 

Konceptet med förbeställda kassar är något Matilda inte vill gå ifrån. Hon har fått förfrågningar om att sälja sina grönsaker på marknader där  antalet kunder kan variera kraftigt och är oförutsebart. Ur producentsynpunkt är det inte bra då det är väldigt svårt att veta hur mycket som kommer säljas om inte folk förbokar. Risken för överproduktion blir stor med onödigt mycket råvaror som slängs till följd. Att veta exakt hur mycket som behöver produceras och exakt hur mycket som kommer att säljas minskar matsvinnet rejält. 

undefined
Kål i långa rader ska skördas för kommande grönsakskassar.

Varje år försöker Matilda fördjupa sig i olika ämnen som har med ekologisk jordbruk att göra. I år är det mikro - och makronäringsämnen i jorden. På Gotland är det tex ofta brist på bor och mangan. Det går att skicka in jordprov till laboratorium för att få svar på vad som kan saknas i just din jord och det finns mycket gratis information och rådgivning att få via Jordbruksverket. Det gäller att inte utarma jorden och det är viktigt att växla odlingsytor, inte odla samma grönsaker på samma ställe år efter år. Matilda har insett att det liknar science fiction där nere under jorden. Ett eget litet universum är Mykorrhizan som är komplexet, samarbetet, mellan svamptrådar i jorden och växters rötter. Svamparnas mycel har mycket längre räckvidd än en grönsaks rötter och kan hjälpa grönsaken att få tillgång till vatten och näring som annars inte skulle vara tillgänglig för den. I utbyte får svampen organiska föreningar. Svampen kan även ge växten antibiotika som skydd mot parasitangrepp. 

– Det pågår helt klart kärleksaffärer där under jorden, det är som en vacker dans. Kanske hör dem musiken vi spelar på hög volym alltid när vi är ute på fältet? Säger Matilda.

Nästa år planerar Matilda att fördjupa sig i hur man kan arbeta mer rationellt i växthus.

undefined
22 olika leveranser hinner Matilda med på en säsong.

Matilda förflyttar sig mellan gårdens olika områden på sin knallgula flakmoppe Solveig, hunden Garbo springer ofta före och stannar upp innan hon vet om Matilda ska ta vägen förbi odlingsåkrarna eller växthuset. På åkrarna har solrosorna börjat blomma, kålen ska skördas och majsen är strax mogen. I växthuset har tomaterna blivit perfekt röda och söta, intill tomatplantornas stjälkar växer rikligt med basilika. Boningshuset omgärdas av blommor i en mängd färger och det är lätt att fascineras över den oas Matilda lyckats skapa på bara några år. 

– Det är lätt att bli knäckt när jag tänker på klimatförändringarna och hur framtiden kan komma att se ut men det är fint och en tröst att det går att göra små val i rätt riktning. Det du väljer att lägga på din tallrik varje dag har större påverkan än du tror. Det går så mycket trender i allt så det är svårt att veta hur mitt koncept kommer funka om några år men jag tror att mat med en relation mellan producent och konsument kommer spela en allt viktigare roll i min drömframtid, men det viktigaste är att bara odla. Massa goda saker, både grönsaker och relationer, i en mängd olika färger, att odla sånt man blir glad av och som är vackert, säger Matilda.