Klassiskt och hembakat på Gula huset

Saffranspannkaka, portvinskaka, färska bullar och bröd. I över 30 år har Café gula huset gräddat hembakat innanför murarna.

Bildmontage café Gula huset.

Bildmontage café Gula huset.

Foto: Mathilda Lavergren

Visby2021-09-05 07:16

Klockan är nästan 12.00 och utanför det gula cafét på Tranhusgatan sprider sig doften av nybakade bullar och en kö har bildats vid porten. Hans Lundberg startade cafét 1987 vilket gör det till ett av de äldre ställena i Visby. 

– Det är väldigt länge, men det är full fart hela tiden. Jag kunde inte alls baka innan jag startade det här, men det har jag lärt mig efter hand.

– Det roligaste är mötet med alla gästerna, nästan alla är jätteglada och positiva när de kommer hit. När folk har fått kaffe så har dem det bra, säger Hans och skrattar. 

undefined
Inomhus ryms några bord att slå sig ner vid.

Här finns det nybakta bullar, bröd och tårtor varje morgon och sortimentet har varit detsamma i över 30 år. 

– Några saker har vi bytt ut genom åren, men det mesta är ännu väldigt uppskattat så vi har kört på med det. 

Hans bakar på lördagar och söndagar när sommarsäsongen är över och under sommaren är det Sisko Haapea som arbetar i det lilla köket. 

undefined
Portvinskakan är Gula husets specialitet.

– Det är roligt att jobba här för Hans är alltid glad, jag har aldrig sett honom arg, säger Sisko när hon bär fram en plåt med nybakat bröd. 

I början var också Hans mamma och pappa även med och drev cafét ett tag.

– Nu är de pensionärer, men mamma brukar fixa här i trädgården och pappa bakar knäckebröd.

På en av väggarna syns en samling med äldre kaffekoppar med olika mönster. 

– Det är pappa Staffans samling med koppar från 1800-talet och de får man bara dricka kaffe ur om man fyller år, så då får man säga till så plockar vi fram en, säger Hans. 

undefined
Saffranspannkakan som de flesta turisterna vill testa.

Förutom den väldigt uppskattade saffranspannkakan, som 90 procent av alla turister kommer för att prova, har de också en annan klassiker. 

– Portvinskakan med valnötter, choklad och portvin är vår specialitet, säger Hans. 

Vilken är din favorit? 

– Jag tröttnar aldrig på färskt bröd och färska bullar. Det äter jag nästan varje dag, säger Hans Lundberg. 

Café gula huset har öppet lördagar och söndagar 12.00-17.00 året runt och på sommaren är det öppet alla dagar. 

undefined
En grön oas på uteserveringen.
Hembakta bullar varje morgon.
Hembakta bullar varje morgon.