Höstlov på Gotland – vi tipsar om 20 aktiviteter på ön

Höstlovet på Gotland är snart här och vi har sammanställt en lista på 20 aktiviteter som ni kan göra tillsammans med barnen på Gotland.

Lisa Berg, verksamhetschef på Fenomenalen, hoppas att många komemr och besöker dem.

Lisa Berg, verksamhetschef på Fenomenalen, hoppas att många komemr och besöker dem.

Foto: Emil Karlsson

Gotland2021-10-19 15:12
undefined
Under höstlovet kan du gå på väsenvandring på Stavgard.

Höstlov med väsenvandring på Stavgard

Det är stilla. Bara det lätta rasslet av löv. Vinden suckar. Mörkret sänker sig över gården. Men. Det finns något här. I år är Stavgard hemsökt. Spöken och vålnader har hittat hit, letat sig in bland husen. De får ingen ro, de ropar och klagar, söker kontakt med de levande. Vad finns där i mörkret? Vågar du se efter? Inled höstlovet på Stavgard! Lördagen den 30/10 (OBS, endast denna kväll) med start kl 18:30 fram till 21:00 är Stavgard öppet. Du vandrar med en lykta ut i mörkret. Vem eller vad ser du? Entrén är 100kr för vuxna, barn upp till 16 år 20 kr. Barn måste ha sällskap av vuxen under vandringen. Evenemanget lämpar sig för barn på låg- och mellanstadiet. Följ anvisningar för parkering.

Tid och datum: 18.30-21.00 den 30 oktober. 

undefined
Under flera dagar kan du gå på en spökvandring på Gotlands Museum.

Ficklampa på museet

Våra spöken är äntligen tillbaka! Vågar du besöka ett stängt och nersläckt museum tillsammans med oss?  Under höstlovet är det dags igen för vår populära och nervkittlande visning “Ficklampa på museet”. Välkommen om du törs att träffa våra spöken på museet.

Datum: 30 och 31 oktober. 3, 4, 5 och 6 november. Två föreställningar per kväll: 18:30 och 20:30.

Maxantal i varje grupp: 30 personer. Från sju år och uppåt.

Inträde för att komma in, bokning görs via museets hemsida.

undefined
Lisa Berg, verksamhetschef på Fenomenalen, hoppas att många komemr och besöker dem.

Höstlovskul på Fenomenalen

Under höstlovet kommer Fenomenalen fylla hela bottenvåningen med en stor legoutställning byggd av legoföreningen Swebrick Gotland. Under måndag till onsdag kommer Fenomenalen även erbjuda en färgsprakande workshop med konst och kemi.

Tider: lördag, vecka 43, till söndag, vecka 44 mellan 11-16. Workshopen bokas via Fenomenalens hemsida. 

undefined
Kotteland är paradiset för alla barn.

Lek med dina barn på Kotteland

Här är Visbys enda lekland i inomhusmiljö. Leklandet öppnade 2014 och där kan barnen simma i bollhavet, besöka piratskeppet, hoppa i hoppborgen eller prova på deras labyrint. 

Tid och plats: 10-18 måndag till söndag vid Kotteland. 

undefined
Gotlandståget kör flera allhelgonaturer.

Passa på att göra ett besök i Dalhem och åk Gotlandståget

Under höstlovet, den 6 november, kan du få åka med tåget från stationen på Hesselby till Roma Kungsgård. Du kan välja att kliva på i Dalhem eller vid kungsgården. 

Tid och plats: Första tåget börjar gå vid 10.50 från Hesselby och första tåget går från Roma vid 11.35. Mer info på Gotlandstågets hemsida.

undefined
Henning Sagnelius på sommarfiskeskola i Burgsviks hamn med Joakim Lyander, som är regionalt ungdomsansvarig för Sportfiskarna.

Höstlovsfiska med Sportfiskarna

Nu är det snart lov igen och Sportfiskarna på Gotland kommer under höstlovet 2021 att arrangera tre fiskedagar på olika platser på ön. Alla skollediga barn och ungdomar är välkomna att fiska. Naturligtvis får även föräldrar följa med” Ingen tidigare erfarenhet krävs. Sportfiskarnas ungdomsledare vägleder dig och ser till att maximera dina chanser till napp. 

Tid, datum och plats: 

2 november, Fårösunds hamn, färjeläget

3 november, Närsån (Närsakar)

4 november, Sigvalde träsk (badplatsen)

Tid: 10.00-14.00. Föranmälan via Sportfiskarna.

Bowla under höstlovet

Passa på att bowla, spela squash, kasta dart eller spela biljard  vid Uncle Joe's i Visby. Dessutom går det at spela bowling i Stånga Bowlinghall om du inte vill åka in till Visby. 

Tid, datum och plats: Från 12 under hela veckan i Visby. Från 13 och framåt i Stånga.  

undefined
Byggs det nytt badhus avvecklas Solbergabadet.

Bada och simma i Gotlands simhallar

Hemsebadet är till många småbarnföräldrars stora fasa stängt för renovering. Under höstlovet håller dock både Solbergabadet och Kustparksbadet (i Fårösund) öppet. Solbergabadet har även utökat sina öppettider för att kunna ta emot alla badsugna. 

Se regionens hemsida för öppettider under höstlovet. 

Spela padel under lovet

I Visby finns det flera härliga anläggningar där det är möjligt att spela padel. Det finns både på Gotland Padel Center, Form Padel, Padel Sports Club och i Hangaren Social Club.

Tid och plats: Hela veckan, bokning på anläggningarns hemsidor. 

Besök Gotland Grand National

Tjuvstarta höstlovet med ett besök på Gotland Grand National som är världens största endurotävling. Nu går GGN in på sitt 38:e år i rad och sannolikt kommer över 3 000 deltagare från 15 nationer försöka ta sig fram på banan.

Tid och plats: 29-30 oktober. 

undefined
Gotlands djurpark är uppskattat för alla.

Gör ett besök vid Gotlands Djurpark

Totalt finns det 28 olika sorters djur på djurparken och det finns något spännande för både stora och små. Här kan du läsa mer om Gotlands Djurpark. 

Tid och plats: Djurparken är öppet under hela höstlovet, exakta tider kommer. 

undefined
Almedalsbiblioteket har en mängd aktiviteter under höstlovet.

Hitta till biblioteken under höstlovet

Varje lov brukar det inträffa härliga aktiviteter på biblioteken och det blir ofta härliga stunder där man kan läsa en bok tillsammans med sina barn. Ännu har det inte kommunicerats exakt vad som kommer att hända. Men vi uppdateras så fort vi vet! 

undefined
Många uppskattar besöken vid Roma kungsgård.

Höstlovskul vid Roma kungsgård

Det blir en vecka full av mysigt fikande i höstens färger och smaker. Veckan avslutas med en repris på förra årets succé – Höstlovsdagar på Roma kungsgård för hela familjen. Det stora dragplåstret är Romateaterns spökvandring där temat för i år är Varelser & Väsen. På grund av stor efterfrågan har de utökat till tre typer av ålderskategorier; En för åldrarna 3-6, som är mer “sagoaktig” och interaktiv, en läskigare variant för åldrarna 7-13, samt en suggestiv skymningsvandring för vuxna i den gamla ruinen som endast går 6/11.

Tid och plats: Under hela veckan, tiderna kan komma att variera, förbokning krävs. 

undefined
Per och Kickan Karlsson driver Gangvide Farm.

Besök Gangvide Farm 

På farmen kan du både bo över i deras stugor, besöka de små djuren eller paddla kanot. En plats att njuta på med hela familjen.

Tid och plats: Hela veckan, förbokning krävs. 

Grilla med barnen under höstlovet

Hösten är en populär tid för olika vandringar eller andra härliga utomhusaktiviteter. Höstlovet är en perfekt tid för att bege sig ut i skogen och göra upp en härlig eld tillsammans med barnen. Vill du ha tips på var du hittar grillplatser? Spana in vår lista här! 

undefined
Många tryffelhundar är väldigt pricksäkra när det gäller att hitta tryffel.

Gå på tryffeljakt

Under lördagen på höstlovet är det möjligt att gå på tryffeljakt. Då kan man tillsammans med duktiga tryffelletare gå på jakt efter skogens svarta guld. Tryffeln hittas ofta i Gotlands vackra ek- och hasselmarker.

Tid och plats: Lördag 6 november, förbokning krävs. 

Gå på intensivkurs i drejning

Ännu finns det några platser kvar till drejningen under höstlovsveckan. En rolig aktivitet för båda vuxna och barn. 

Tid och plats: Lördagen i höstlovsveckan, förbokning krävs.

undefined
Gå en härlig vandring i Visby innerstad.

Vandra runt i innerstans magiska gränder

Det här är en härlig aktivitet som verkligen inte kostar så mycket. Möjligen kanske det blir fika på något av innerstans mysiga fik? Ta med er barnen och ge er ut på en fantastisk vandring. Vill du göra det extra intressant kan du plugga lite kring de sägner som finns om innerstan. Vi har listat några av dem här! 

undefined
Clara Strauch och Simon Rydén uppträder tillsammans under höstlovet.

Missa inte Knut och Kvargen med Clara Strauch och Simon Rydén

Knut & Kvargen är en fantasifull musik- och dansteaterföreställning med Clara Strauch och Simon David Rydén. En saga om små magiska väsen, förtrollade lunchlådor och bortglömda minnen, som ställer frågan: “måste vuxna vara tråkiga?” Clara och Simon spelar rollerna med lekfullt sagoberättande, egenskriven livemusik, fysiskt skådespeleri och dans. De använder dockor, animationer och ljudeffekter för att skapa en levande värld åt barn och vuxna.

Tid och plats: Flera gånger under veckan, både i Visby och på landet. Se evenemangskalendern för mer info. 

undefined
Andreas Nilsson som Kaptenen och Elvira Norbäck som Amira i "Amira och demonerna" på länsteatern.

Se Amira och Demonerna på Länsteatern

Att vara ung är att vara utsatt. Utsatt för den verklighet hen satts att leva i. Amira är ung. Hur ung? Tillräckligt ung för att vänta på bekräftelse från en försvunnen far, men också tillräckligt gammal för att ge sig själv skulden för hans flykt från henne och mamman. När den outtalade skulden, den förträngda sorgen tar plats i henne dyker demonerna upp och viskar hennes värsta mardröm: Pappa vill inte ha mig, jag är inget värd. Ibland måste något gå sönder för att kunna leva. ”Amira och Demonerna” är en fartfylld, visuell, musik- och dramafärd på en timme för högstadium, gymnasium och alla andra som tycker om levande scenkonst med ett innehåll som både oroar och roar.

Tid och plats: Flera gånger under veckan på Länsteatern i Visby innerstad. Mer info i vår evenemangskalender.

Här hittar du ännu fler evenemang som äger rum under höstlovet! 

Mejla oss på redaktion@gotlandjustnu.se om det är någon aktivitet som du saknar på listan. 

Bowling är en aktivitet som många gillar och kanske särskilt under loven.
Bowling är en aktivitet som många gillar och kanske särskilt under loven.