Grönaste kaféet i stan startar foodtruck

Maya Arfvidson och Max Wessman öppnade Café Mirell 2018 på Östercentrum. På menyn finns espressobollar, smoothies, nudelsallad, mexikanska rätter, där den gemensamma nämnaren är växtbaserat.

Visby 11 juli 2021 07:51

– Jag har varit vegetarian i hela mitt liv och började laga min egen mat när jag var åtta år, eftersom jag inte åt det min familj lagade, säger Maya.

Sedan några år tillbaka lever både Maya och Max på en växtbaserad kost, något som de med sitt café, hoppas att fler ska få upp ögonen för. 

– Vi vill göra världen lite bättre. Att laga god mat och fika från grunden, tror vi är det bästa vi kan göra för att öppna folks ögon mer för det, säger Max.

Det är inte bara de som är veganer eller vegetarianer som hittar till Mirells. 

– Man behöver absolut inte vara vegan för att äta här, de flesta är allätare som kommer hit för att de gillar maten, säger Maya. 

Såser och dressingar görs från grunden och de försöker använda sig av så mycket lokalproducerade råvaror som möjligt. Pandemin slog hårt mot cafét, men de har inte stoppat dem. I stället har de renoverat hela cafét på egen hand och nu har de även öppnat en foodtruck vid stranden i Slite. 

– De är våra kompisar Gustaf Hammarström och Ebba Rasmussen som kommer driva den, säger Maya. 

Ebba älskar att laga mat och har tidigare arbetat som kock i Stockholm och främst i det sydöstasiatiska köket.

– Vi kommer köra på banh mi, som är vietnamesisk street food. Mycket tofu, chili och koriander, som jag gillar väldigt mycket, säger Ebba. 

Den vietnamesiska nudelsalladen är den rätten som många av gästerna är tokiga i. Och den kommer man även kunna beställa i foodtrucken. 

– Vi kommer köra på våra bästa kort där och lägga till lite nya smaker. Även servera lite roliga alkoholfridrycker, pinnglass och kaffe, säger Maya. 

Varför ville ni starta en foodtuck? 

– Många är på landet på sommaren, och vi vill vara där folket är. Det är perfekt att stå vid stranden, och det får vi inte möjlighet till annars, säger Maya Arfvidsson.