Fyra hantverksbutiker i hjärtat av Visby

Bland mysiga gränder, doftande rosor och kullersten ligger flera av Visbys hantverksbutiker. Många har funnits med länge och bär på spännande historier från en annan tid.

Hantverksbutiker i Visby.

Hantverksbutiker i Visby.

Foto: montage

Visby2021-07-03 09:00
undefined
Karin Mårs som står i butiken.

By Mårs

– Stämningen att gå och handla bland kullerstensgatorna här i Visby är fantastiskt, säger Karin Mårs som äger den lilla hantverksbutiken By Mårs på Adelsgatan. Här låg tidigare en kristallbutik där det såldes Gotlandskulor, men Karin tog över butiken 2008. Hon utbildade sig till skräddare 1981 och nu säljer hon mest yllekläder, sjalar och ponchos.

– Jag arbetar med de gamla Gotlandsmönsterna “Visby rosen” och “lingonkvist”. Det är fint att den som handlar får ett plagg som samtidigt ligger en historia bakom, säger Karin.

Alla kläder hon säljer, syr hon själv i verkstaden som ligger gömd längre in i butiken. Hon säljer också sina verk på marknader runt om i Sverige. På hyllorna i butiken syns också skinn, smycken och garn från andra hantverkare, bland annat Marita Palms keramik. Hon tillverkar olika figurer och skyltar av alla dess slag.

– Många som handlar här i Visby vill ofta ha något som är genuint och som inte finns överallt, säger Karin Mårs.

Adress: Adelsgatan 27

undefined
Agneta Werkelin hjälper ibland till i butiken vid Yllet som hennes dotter Frida driver.


Yllet Inredning

– Jag startade Yllet 1982 och 1991 flyttade vi in i lokalerna här på St:Hansgatan, då låg Kränku mitt emot. Vi var lite av den tidens pionjärer, berättar grundaren Agneta Werkelin.

Då tillverkade de pälsar och de hade en stor produktion i butiken med 14 anställda.

– Vi sydde mycket här inne och efter hand så hade vi butik i Stockholm och Malmö och sydde till och med pälsar till OS-landslaget 1992.

2013 la Yllet ner och dottern Frida Asplund tog över genom att flytta in sin butik “Yllet inredning”, som tidigare hade legat tvärs över gatan. Det som är kvar från Yllet är stickbeskrivningar, garn och kläder från gamla lakan.

- Vi köpte ett helt försvarslager med lakan, det var tusendals som vi har färgat och tillverkat kläder av, säger Agneta.

Varför tror du det finns så många hantverksbutiker i Visby?

- Det är atmosfären här och för att det är en turistort. Vi har möjlighet att sälja direkt till kunderna och det tror jag är väldigt viktigt när man är sin egen.

Hos Frida på Yllet inredning finns ett utbud av bland annat ullkläder, linkläder, handplockade inredningsdetaljer och mattor i naturmaterial.

Adress: St:Hansgatan 19

undefined
Linda Karlström och Madeleine Berg vid Kvinnfolki.

Kvinnfolki

Hantverksbutiken Kvinnfolki har snart funnits i 30 år. Nu har butiken blivit en av de mest välkända i Visby. 

1992 grundade Centerkvinnorna butiken Kvinnfolki i Visby innerstad. Tanken var att få en gemensam säljkanal i Visby för hantverkare på landsbygden. Det är endast kvinnor som får vara med i Kvinnfolki.

Nu är det en ekonomisk förening och Centerkvinnorna är inte med på det sättet längre. Nu är det 15 stycken medlemmar som turas om att stå i butiken, säger Linda Karlström, som driver Lindas keramik, och är medlem i föreningen.

Hon menar att Kvinnfolki blivit en etablerad butik och att det är många som besöker dem för att se deras produkter.

Jag tycker att vi har bästa läget i stan. När det är som vanligt med konferenser och mycket folk på hotellen, då är det många som hittar hit även vintertid, säger Linda Karlström. 

När Gotland Just nu gör besök i butiken står hon där tillsammans med kollegan Madeleine Berg. 

Jag håller själv på med stickning och vi har en stor variation av medlemmar. Varje höst har vi ett möte där vi diskuterar kring personer som sökt att få komma med i Kvinnfolki, säger hon. 

Adress: Donnersgatan 2. 

undefined
Eva Lilja som äger Ödins Garveri.

Ödins garveri

Ödins Garveri håller traditionerna vid liv

Företaget Ödins Garveri har funnits sedan 1852. Butiken återfinns i en byggnad som en gång i tiden stod i Eskelhem. 

Butiken på Tage Cervins gata återfinns i ett gammalt bulhus som byggdes 1725 och stod på Bolex gård i Eskelhem. Garveriverksamheten fortsatte och var igång ända till 1974.

Huset flyttades till Visby eftersom man exporterade mycket kohudar och importerade andra saker. Då bedömdes staden vara en bättre placering för huset, säger Eva Lilja som i dag driver Ödins Garveri. 

1974 var vi mitt uppe i en plast- och nylon-era. Då lades till sist garveriet ned. 

Nu återfinns det en butik i lokalerna och där fokus är på lammskinn, läder och andra skinnmaterial. 

Jag kom in som anställd 1988. Men mellan 1996 var jag i väg på utbildning i Dalsland och sedan en sväng i Skåne, säger Eva Lilja.

2009 hörde dåvarande ägaren Hans-Olof Ödin, femte generationen som drev verksamheten och garvare i grunden, av sig till Eva och frågade om hon var intresserad av att ta över butiken.

Hon är bäst i landet på det hon gör. Det vågar jag säga, säger Hans-Olof Ödin. 

Adress: Tage Cervins Gata 3. 

Muggar av Lindas keramik i Kvinnfolki.
Muggar av Lindas keramik i Kvinnfolki.