Fly stressen och hitta lugnet på Strandakar

Paret Criwall lämnade sin jobb och arbetade i flera år med att bygga upp Strandakar i Burs. Nu går de mot sitt bästa år någonsin.

Gotland 21 juni 2021 08:00

Glid fram på de slingrande vägarna på södra Gotland, sväng ned på vägen mot Hörte Fiskeläge, åk några hundra meter på vägen och plötsligt ser du en större byggnad som omfamnas av skogen. Det är Hotell Strandakar som paret Lars och Charlotte Criwall byggt upp från grunden. 

– Vi letade färdiga objekt under en period och kikade faktiskt på några ställen på fastlandet. Till slut bestämde vi oss för att vi ville stanna där vi själva bodde. Nu bor vi femhundra meter från hotellet, berättar paret Lars och Charlotta Criwall. 

Lars har en lång bakgrund inom polisen och avslutade inom Rikspolisstyrelsen innan han blev pensionär. Charlotte arbetade som chef för samhällsbyggnadsförvaltningen vid Region Gotland innan hon sa upp sig för att satsa på hotellet. 

När paret till slut fick bygglov började de 2016 med gemensamma krafter bygget av det nya hotellet med restaurang. 

– Vi har lagt grunden till själva bygget. Vi har gjort all armering, all isolering och alla innerväggar helt själva. Vi har målat allting och stått för inredningen. Det här är verkligen vår lilla bebis, det kommer man inte ifrån, säger Lars.

Hur har det varit för relationen att bygga allt från grunden? 

– Ja, efter att allt är klart är vi fortfarande gifta! Vi jobbar väldigt bra ihop, både jag och min fru är händiga. Så det gick väldigt bra, säger Lars. 

Vad kommer namnet Strandakar ifrån? 

– Först hade vi en plan på att bygga ute på åkern och fick nej. Men sedan kom bonden, som ville sälja marken, på att vi kanske kunde vara inne i skogen. Det området kallas för Strandakar och har hela tiden gjort det. Så det är inget namn som vi hittat på själva.

23 februari 2018 invigdes till slut hotell och restaurang. Alla rum var fullbokade och restaurangen var helt full – men de hade inte räknat med den anstormning av människor som det blev. 

– Vi hade inte räknat med de drygt 50 personerna som också ville gratulera. Det var totalt kaos då, säger Charlotte och skrattar. 

Lite mer än tre år senare görs den här intervjun. Hundratals gäster har besökt Hotell Strandakar och paret börjar förstå vad de tillsammans har skapat. 

– Det är helt makalöst, faktiskt. Vi har mer än dubbelt så många bokningar än vad vi hade i fjol, berättar Lars. 

Paret menar att många lockas av att hotellet och restaurangen ligger så pass avlägset som det faktiskt gör. 

– Här får man lämna stressen bakom sig. Luta sig tillbaka, lyssna på fåglarna och njuta av att det är så stilla och tyst. Det är en helhetsupplevelse i lantlig lyx, säger Lars.

Många har upptäckt hotellet under pandemin och paret Criwall säger att det är uppskattat att det är så enkelt att hålla avstånd. 

– Man får vara i fred på rummet och kan sitta utanför när det är skönt väder. Sedan är det väldigt stort i restaurangen och vi följde redan alla restriktioner innan de kom, säger Charlotte.

Vad drömmer ni om framåt? 

– Vi ska göra en köksträdgård för att odla de lite mer udda grönsakerna, sedan ska vi göra ett litet växthus. Vi behöver också en förrådsbyggnad för förvaring. Det är en del att göra, men vi älskar verkligen det här livet. Det är en livsstil, säger paret.

Tips att besöka

- Närsholmen med Närs fyr. Det får man inte missa!

- Herta Badstrand. Den är så otrolig fin! 

- Stavgard. Ett väldigt fint utflyktsmål! En järnåldersby och som nu har en fin vandringsled. 

- Alla fornlämningar som finns! Bara i vår trädgård finns det ett stenröse som man kan kolla på.


Läs mer!
Gotland

Vinn fina priser i advent – tävla på Instagram

Visby

De satsar på en ny eventlokal i Visby innerstad

Visby

Gutekällaren tillbaka 2022 – Ubbe Wallin nu ensam ägare

Fårösund

De flyttar in i välkända kroglokaler i Fårösund

Klintehamn

En av Sveriges största bakinfluerare öppnar ny fikavagn i Klintehamn

Visa fler