Eric tog över förĂ€ldragĂ„rden: ”Min största dröm”

I januari tog Eric Jakobsson över förÀldragÄrden Rotarve i Lye. HÀr bor han tillsammans med Lilli Ejdertun, 22, och driver smÄgrisproduktion, vÀxtodling och har nÄgra dikor.

Lilli Ejdertun och Eric Jakobsson bor tillsammans pÄ Rotarve gÄrd tillsammans med grisar, hundar, katter, hÀstar och dikor.

Lilli Ejdertun och Eric Jakobsson bor tillsammans pÄ Rotarve gÄrd tillsammans med grisar, hundar, katter, hÀstar och dikor.

Foto: Mathilda Lavergren

Lye2021-05-17 07:00

Eric Jakobsson Ă€r uppvuxen pĂ„ Rotarve gĂ„rd i Lye. Hans förĂ€ldrar Alf och Lisbeth Jakobsson har hĂ„llit pĂ„ med smĂ„grisproduktion i 20 Ă„r pĂ„ gĂ„rden och innan dess hade de bĂ„de mjölkkor och grisproduktion. Vid Ă„rsskiftet tog han över Ă€garskapet av gĂ„rden.  

– Det Ă€r min största dröm att fĂ„ ta över gĂ„rden. Egentligen ville jag redan göra det nĂ€r jag var 18, men det har dragit ut lite pĂ„ tiden, sĂ€ger Eric.  

Han gick inriktning naturbruk pĂ„ Gotland grönt centrum. Han har tre syskon, men han var den enda som var intresserad av att ta över gĂ„rden, vilket gjorde övertagandet smidigt.  

– Mina förĂ€ldrar Ă€r mina största förebilder och de har varit helt otroliga. Och de har hjĂ€lpt mig mycket med allt pappersarbete som tillkommit med skiftet, sĂ€ger Eric.  

Han gjorde ett gĂ„voköp av gĂ„rden som Ă€r en vanlig överlĂ„telseform vid generationsskiften.  

– Jag har tagit över gĂ„rden och dĂ€r till kommer alla lĂ„n. Jag har inte köpt den till ett marknadsvĂ€rde, ska man göra det sĂ„ Ă€r det ganska svĂ„rt att köpa en gĂ„rd om man Ă€r i min Ă„lder, man har ju inte hunnit arbeta sĂ„ mycket, sĂ€ger Eric.  

NÄgra andra gÄrdar har han hunnit med att jobba pÄ, bland annat i Australien.

– Man kan lĂ€tt bli hemmablind annars, och jag kĂ€nde att det var bra att komma i vĂ€g innan jag blev fast hĂ€r.

Nu fortsĂ€tter han i sina förĂ€ldrars fotspĂ„r och sĂ€ljer 30 kilos smĂ„grisar till slaktsvinsbönder pĂ„ ön som sedan föder upp dem till slakt. Han har 200 suggor i produktion och sĂ„ har han köpt nĂ„gra dikor.  

– Det var 22 Ă„r sedan morsan och farsan slutade med mjölkkorna sĂ„ nu Ă€r det kor hĂ€r pĂ„ gĂ„rden hĂ€r igen. Jag vill ha bĂ„de kor och grisar för dĂ„ fĂ„r man en bra vĂ€xtföljd för Ă„krarnas skull, med bĂ„de vall och spannmĂ„l.  

Han Ă€r sjĂ€lvförsörjande pĂ„ foder, hyr ut maskiner till andra bönder och tanken Ă€r att de fem dikorna ska bli fler.  

– Jag vill ha det lite som förr, att man har bĂ„de och. NĂ€r morsan och farsan tog över skulle man inrikta sig pĂ„ en sak. Men jag vill ha flera olika ben att stĂ„ pĂ„. Det kan hĂ€nda mycket, om en sak gĂ„r lite sĂ€mre, kanske en annan gĂ„r bĂ€ttre, sĂ€ger Eric.  

Han berĂ€ttar att det Ă€r rĂ€tt ovanligt att man har det sĂ„ pĂ„ dagens gĂ„rdar, men han tycker om blandningen. De har Ă€ven tre katter, en hund och tvĂ„ hĂ€star. Sambon Lilli Ă€r uppvuxen pĂ„ en mjölkgĂ„rd, Ă€r hĂ€stintresserad och lĂ€ste hĂ€stinriktning pĂ„ Gotland Grönt Centrum.  

– Nu jobbar jag pĂ„ en mjölkgĂ„rd i NĂ€r dĂ€r jag har ansvar för kalvarna, sĂ€ger Lilli.  

GĂ„rden ligger bara en kvart frĂ„n Rotarve, sĂ„ pĂ„ rasterna kan hon Ă„ka hem och ta hand om hĂ€starna.  

– Jag gillar hĂ€star som ingen annan vill ha. De hĂ€starna som vi har nu gĂ„r inte att rida pĂ„ nu, men jag hĂ„ller pĂ„ att utbilda dem.  

Vad tycker ni Ă€r det bĂ€sta med att arbeta med lantbruk?  

– Det bĂ€sta Ă€r djuren. Jag har alltid hĂ„llit pĂ„ med djur och sett kalvningar och fölningar sedan man var liten. Men varje gĂ„ng Ă€r det lika spĂ€nnande och hĂ€ftigt att det kommer ett nytt liv till vĂ€rlden, och sedan ta hand om dem sĂ„ att de Ă€r friska, sĂ€ger Lilli Ejdertun.  

– Allt man gör, det gör man för sig sjĂ€lv. Man Ă€r ganska fri, men man har Ă€ndĂ„ ett ansvar pĂ„ sig att det mĂ„ste bli gjort. Jag trivs vĂ€ldigt bra med att bĂ„de ha djur och vĂ€xtodling, man Ă€r ute i naturen och hĂ„ller pĂ„ med djur. Jag Ă€r en stolt svensk bonde som producerar mat pĂ„ ett hĂ„llbart sĂ€tt, sĂ€ger Eric Jakobsson. 

Lilli och hennes hÀst Sessan som hon hÄller pÄ att utbilda.
Lilli och hennes hÀst Sessan som hon hÄller pÄ att utbilda.
FastighetsgÄva

En fastighet som överlĂ„ts till nĂ€rstĂ„ende blir skattemĂ€ssigt en gĂ„va om personen som tar över betalar mindre Ă€n fastighetens taxeringsvĂ€rde. ÖverlĂ„telse som gĂ„va Ă€r oftast billigare – ­eftersom en gĂ„va inte ut­löser nĂ„gon kapitalvinstskatt för Ă€garen.

+ Billigt pÄ kort sikt.

+ Större möjlighet att stÀlla villkor pÄ övertagaren.

+ Skogskonton och sparad rÀntefördelning kan följa med fastigheten.

- SkattemÀssiga vÀrden pÄ fastigheten förs över frÄn överlÄtare till övertagare.

KĂ€lla: www.ludvig.se