En ny show förgyller årets Medeltidsvecka

Det är många som ser fram emot att Medeltidsveckan gör comeback fysiskt. I år blir det med en helt ny medeltida arenaföreställning på Strandgärdet och ett nytt medeltidspass.

Foto: Cheyenne Olander/Medeltidsveckan

Visby2021-08-03 08:40

I år tar Medeltidsveckan nya steg i ny och något anpassad corona-kostym. Sedan förra årets vecka, som var digital, har man anställt en ny verksamhetsledare i Christopher Sandberg som direkt fick i uppdrag att undersöka hur man kunde genomföra Medeltidsveckan 2021. 

– I fjol tog de ett väldigt bra beslut att gå på ett spår och genomföra det digitalt. Det var även något som man fick Stora turismpriset för, vilket är väldigt imponerande, säger Christopher Sandberg.

Susanne de Paulis, projektledare på Medeltidsveckan, berättar att fjolåret var väldigt intressant och är glad över hur människor ändå slöt upp.

– Vi hoppades få in 300 000 kronor för att arvodera artister, föreläsare och andra som deltar i Medeltidsveckans program. Men vi fick in över en halv miljon kronor, det var häftigt, säger Susanne de Paulis.

Till årets Medeltidsvecka har man gjort flera vidareutvecklingar. Bland annat har de infört Medeltidspasset som besökarna behöver för att kunna gå runt på marknaden och delta i olika evenemang.

– Det finns två delar i varför det här har införts. Dels måste vi hålla koll på att folk håller avstånd, vi måste ha ett pass för att veta hur många som är inne, säger Christopher Sandberg och fortsätter:

– Medeltidsveckan måste i framtiden bli mer hållbar. Veckan bidrar med 300 miljoner kronor i turistekonomisk omsättning på Gotland, vi måste se till att den egna verksamheten kan genomföras på ett hållbart sätt. 

Samtidigt har Medeltidsveckans största evenemang gjorts om. Tornerspelen har under många år arrangerats vid Medeltidsarenan på Strandgärdet – nu blir det en ny show som fått namnet Mythos.

– Medeltidsarenan är verkligen en viktig pelare för veckan och har varit det i många år. Nu gör vi något som är anpassat för mindre publik och även lockar förstagångsbesökare. Vi bygger vidare på den fantastiska kulturskatt som finns, och skapar tillsammans något riktigt episkt, säger han. 

Han beskriver det som att showen byggts upp från tre olika ben. Föreställningen utgår från Valdemar Atterdags brandskattning och invasion av Gotland, Slaget vid ringmuren och myten om karbunkelstenarna.

Nina Wande har regisserat och manus har arbetats fram av Johan Idegård och Christopher Sandberg. Bland skådespelarna finns bland andra Angela Wand i rollen som Whita Stjerna, Anton Graaf, Axel Ahl, Sara Runsten med flera. 

– Vi har skrivit ihop det till en berättelse där allt tar sin början från när dansken landsteg på Gotland. Showen hade kunnat gjorts på medeltiden, men mikrofoner såklart. Fortsatt kommer det att vara med riddare, bågskyttar, rustade kämpar och fanfarer. Vi har byggt en berättelse som verkligen kommer att fungera på en arena, säger Christopher Sandberg.

Dessutom har medlemmar från gruppen Garmarna, Emma Härdelin och Stefan Brisland-Ferner, skrivit specialskriven musik just för Mythos. De är stora i medeltidssammanhang och har bland annat skrivit låten ”Vänner och fränder” som är en del i berättelsen.

– För mig är de som Beatles. Jag blev alldeles starstuck av att få samarbeta med dem. Det är jättestort, säger Susanna de Paulis och skrattar.

Det är inte bara årets medeltidsvecka de planerar för. Planerna för ett stort 40-årsfirande år 2023 är redan påbörjade.

– Vi vill få med landsbygden och sprida medeltiden även dit. Det är ett jobb som är påbörjat och som vi fortsätter med, säger hon.

– I samband med 40-årsfirandet ska vi klä hela Visby i medeltida skrud, säger Christopher Sandberg.