Det här händer på Gotland i oktober

Gotland 20 september 2021 09:58

Pilgrimsvandring i Stenkumla

Kl 10-15, 1 oktober. 

Vi vandrar på olika platser inom Stenkumla församling, startplats anges vid anmälan. Ingen avgift men vi tar upp en frivillig kollekt för Svenska kyrkans klimatarbete. En inre pilgrimsresa där vi hinner tänka och reflektera över våra egna liv. En livsviktig vandring fylld av både allvar och hopp! Vår vandring är en del av den stora internationella pilgrimsvandringen som går ända från pilgrimsstaden Vadstena till klimatmötet COP26 i Glasgow. Vi blir en liten del av denna vandring då vi rapporterar vår vandring och antal steg som en del av den stora Glasgowvandringen. (läs mer på www.walkforfuture.se) Anmälan och frågor till Tina Nimmerfalk tel: 073-091 93 28 christina.nimmerfalk@svenskakyrkan.se Medtag matsäck och vatten för hela dagen.

Höstmarknad och trädgårdsfest

Kl 09-17, 1-3 oktober. 

Under tre dagar hålls en trädgårdsfest på Linds i Visby. Flera experter finns på plats för att guida dig rätt. 

Svenska hits! 

Kl 15.30, 9 oktober, på Wisby Strand. Förbokning krävs. 

Abba, Roxette, Avicii, Europe och Josefine Nilsson – konserten Svenska hits är en hyllning till några av Sveriges mest legendariska låtskrivare och artister. Somliga finns inte längre i livet, men deras hitlåtar är odödliga och fortsätter ständigt att beröra. Hög igenkänningsfaktor, välarrangerade stycken och allsång utlovas. Dirigent är Ulf Wadenbrandt, som genom åren har mottagit en rad utmärkelser och gjort sig känd för sina gränsöverskridande konserter där allt kan hända. Senast han uppträdde med GotlandsMusiken var i Soul Classics med Blossom Tainton och Frank Ådahl och i den bejublade Queen-tribute konserten med Magnus Backlund. Solister är Helena Josefsson och Fredrik Vahlgren.

Melodikryssfrukost i Terra Nova-kyrkan

Kl 09.30, 9 oktober. 

Är du trött på att själv lösa Melodikrysset? Om du kommer till Terra Nova-kyrkan och löser det får du sällskap! 

Nostalgi Rock´n roll Show med The Cadillac Band Light & Lalla Hansson

Kl 19-22, 8 oktober, i Endre Bygdegård och 19-22, 9 oktober, i Levide Bygdegård. Förbokning krävs. 

The Cadillac Band light med Lalla Hansson uppträder på Gotland under två kvällar. 

Amira och Demonerna

Flera uppsättningar den 15, 16, 22, 29 och 30 oktober på Länsteatern. Förbokning krävs.

Att vara ung är att vara utsatt. Utsatt för den verklighet hen satts att leva i. Amira är ung. Hur ung? Tillräckligt ung för att vänta på bekräftelse från en försvunnen far, men också tillräckligt gammal för att ge sig själv skulden för hans flykt från henne och mamman. När den outtalade skulden, den förträngda sorgen tar plats i henne dyker demonerna upp och viskar hennes värsta mardröm: Pappa vill inte ha mig, jag är inget värd. Ibland måste något gå sönder för att kunna leva. ”Amira och Demonerna” är en fartfylld, visuell, musik- och dramafärd på en timme för högstadium, gymnasium och alla andra som tycker om levande scenkonst med ett innehåll som både oroar och roar.

It's now or Näver, Emma Dahlqvist

Utställning på GKF, Wallers Plats 5, Kl 11-18, 1 oktober-16 oktober. Stängt söndagar.  


Emma Dahlqvist undersöker möjligheterna hos björknäver. Genom experimentella och okonventionella metoder utforskar hon nya uttryck och kvalitéer i materialet. Dahlqvist arbetar i skärningspunkten mellan traditionell hantverkskunskap och digital teknik. Hon intresserar sig för att mixa de konventionella metoderna att bearbeta nävern på, som ofta är djupt rotad i en slöjdtradition, med nya tekniker för att på så vis vidga upplevelsen av och funktionerna hos materialet. Med hjälp av tekniker som laserskärning, origami och plissering arbetar hon processbaserat och experimentellt och manipulerar materialet till att bete sig och upplevas på nya sätt.   Emma Dahlqvist (1987) är textildesigner och konstnär verksam i Östersund. Hon är utbildad på HDK i Göteborg och Textilhögskolan i Borås. Hennes relation till näver började med en närmast anarkistisk attityd till slöjdtraditionen då hon med hjälp av laserskärning och origami undersökte textila kvaliteter i materialet. Emmas verk i näver har ställts ut nationellt och internationellt och tilldelats priser och utmärkelser, och hon har på sitt eget sätt också tagit sig an den mer traditionella näverslöjden när hon 2019 gav ut boken Näver - fläta, tampa, vika ut på Natur & Kultur.

Besök Gotlands Försvarsmuseum 

Kl 10-14, onsdag fram till och med 20 oktober.
Ett museum två platser! Sveriges enda museum med utställningar från alla försvarsgrenar, Armé, Flyg och Marin. Museets Armédel visar Gotlands försvarshistoria från forntid till nutid med bl a pansarfordon och stridsvagnar, infanteri, artilleri och luftvärn. Armédelen ligger 300 m söder om Tingstäde kyrka. Utställningsytan är 2600 kvm i fem byggnader med arméföremål. Platsen är det historiskt intressanta "Förrådsområdet" som ingick i Tingstäde fästning. Här finns café och butik med militärt utbud. Plats för barn. Flyg & Marin visar i Skans IV.

Här kan du läsa mer om vad som händer på Gotland i oktober! 


Läs mer!
Besöksmål

Besök Knäcken på Stora torget i Visby

Visby

Rock am Ringmuren är tillbaka - stjärnan kommer till ön

Gotland

Gotländskan gör glas till Sveriges bästa restaurang – "Känns roligt att folk börjar hitta mig"

Besöksmål

Gör ett besök i vackra S:ta Karins ruin

Visby

Stjärnan till Visby domkyrka: "Är det någon man ska göra en julkonsert med så är det ju hon"

Visa fler