De drömmer om en egen oas pÄ Gotland

TV4-profilerna Anders Pihlblad och Henrik Alsterdal besöker Gotland flera gÄnger per Är. I "Gotland i mitt hjÀrta" berÀttar paret om hur de trÀffades och drömmen om att skapa sig en alldeles egen fristad pÄ ön.

Anders Pihlblad och Henrik Alsterdal reser sÄ ofta de kan till Gotland.

Anders Pihlblad och Henrik Alsterdal reser sÄ ofta de kan till Gotland.

Foto: Joel Nilsson

Gotland2021-06-01 08:00

HÀr kan ni lÀsa nya Gotland Just nu!

Vi trĂ€ffar Anders Pihlblad och Henrik Alsterdal under en av parets mĂ„nga resor till Gotland. Vi har stĂ€mt trĂ€ff vid Ygne, strax söder om Visby, under en strĂ„lande vĂ„rdag. Solen lyser starkt och vinden kĂ€nns knappt – det Ă€r sĂ„dĂ€r underbart som det kan vara pĂ„ ön.

– Vi försöker resa till Gotland fyra till fem gĂ„nger per Ă„r nĂ€r det inte Ă€r pandemi. Vi Ă€lskar verkligen att vara hĂ€r under vĂ„ren, hösten och vintern. Det Ă€r sĂ„ otroligt vackert, i december var vi pĂ„ FĂ„rö och vi var i princip ensamma dĂ€r. Det var fantastiskt, berĂ€ttar Anders och Henrik. 

1996 var de pĂ„ samma konsert pĂ„ ön – dĂ„ kĂ€nde Anders och Henrik inte till varandra. 

– 1994 cyklade jag runt med familjen pĂ„ Gotland, dĂ„ sĂ„g vi Susanne Alfvengren nĂ€r hon upptrĂ€dde. 1996 var vi och sĂ„g Gyllene Tider nĂ€r de var pĂ„ Gotland med turnen "ÅtertĂ„get". DĂ€r var faktiskt Anders ocksĂ„, har vi förstĂ„tt nu i efterhand, berĂ€ttar Henrik.

undefined

Anders Ă€r född pĂ„ ön, men lĂ€mnade Gotland som sjuĂ„ring och flyttade tillsammans med sin mamma till Norrköping. FörĂ€ldrarna separerade och Anders fick börja ett nytt liv i Östergötland.

– NĂ€r jag var liten var jag noga med att pĂ„peka att jag var född pĂ„ Gotland. Mina nya kompisar i Norrköping tyckte att jag pratade konstigt. Ön blev en plats som jag stĂ€ndigt lĂ€ngtade tillbaka till och pappa fanns kvar pĂ„ Gotland. Det var ju inte mitt beslut att vi skulle flytta hĂ€rifrĂ„n, sĂ€ger Anders och fortsĂ€tter: 

– Gotland blev för mig en plats helt utan bekymmer. Det Ă€r kanske en romantiserad bild som man kan fĂ„ som barn, men jag har Ă€nnu kvar den kĂ€nslan. Jag Ă€r alltid lugn hĂ€r.

Han började arbeta inom journalistiken redan som 16-Äring som reporter pÄ sportredaktionen pÄ Norrköpings Tidningar. DÀr var han kvar i nÄgra Är innan det blev studier i SkÄne och senare jobb pÄ Aftonbladet.

Sedan 1997 har han arbetat pĂ„ TV4 och Ă€r en av kanalens stora profiler i Nyhetsmorgon. Henrik har varit nyhetsankare och Ă€r nu en av programledarna i kanalens nya flaggskepp Efter fem. 

– Jag trivs verkligen och det Ă€r ju dĂ€rför jag blivit kvar sĂ„ lĂ€nge! Jag fĂ„r kommentera politik och leda program i Nyhetsmorgon. Jag försöker fĂ„ med mycket Gotland i programmet. Nu ska vi kĂ€ka middag med Fabian Olli Johanson som vi haft med som kock i Nyhetsmorgon, jag hoppas att han kan vara med i sommar ocksĂ„. 

undefined

Henrik och Anders blev ett par mĂ„nga Ă„r efter att de börjat pĂ„ kanalen. De hade arbetat ihop under en tid innan de trĂ€ffades av Amors pilar. 

– Jag hade försökt prata med Henrik nĂ„gra gĂ„nger. Men om jag ska vara Ă€rlig tyckte jag mest att han var dryg, sĂ€ger Anders och skrattar.

Henrik: 

– Jag hade faktiskt inte mĂ€rkt att Anders försökte prata med mig. Anders har senare sagt att han trodde att jag bodde pĂ„ Östermalm och hade en tjej som hette Louise.

Till slut var det pÄ en maskeradfest med TV4 som det slog gnistor.

– Det var en fest med bad- och bĂ„ttema. Det var under min mest vĂ€ltrĂ€nade period och jag klĂ€dde ut mig till livrĂ€ddare ur tv-programmet Baywatch. Jag kom frĂ„n en förfest och vĂ„gade gĂ„ fram och prata med Henrik, sĂ€ger Anders. 

Sedan den festen har paret hĂ„llit ihop och nu har de ett helt liv tillsammans. 

– Vi fyller ju moppe (15 Ă„r tillsammans) i Ă„r! Vi bor i Stockholm och har tvĂ„ barn tillsammans som bor hos oss varannan vecka. Vi trivs vĂ€ldigt bra med livet.

BestĂ€mde ni er tidigt för att skaffa barn ihop? 

– Första Ă„ret reste vi ganska mycket. Men sedan började vi prata om det och bĂ„da var inne pĂ„ att vi ville ha barn. Det var nĂ„got som vi bĂ„da önskade. 

undefined

Anders Pihlblad har under mĂ„nga Ă„r varit pĂ„ Almedalsveckan och Henrik har hĂ€ngt med. Det tog en tid innan de berĂ€ttade för kollegorna om relationen.

– Jag följde med första Ă„ret lite i smyg och dĂ„ hade vi inte berĂ€ttat det. Sen har jag fortsatt att följa med Anders pĂ„ Almedalsveckan. Det Ă€r vĂ€ldigt hĂ€rligt att vara dĂ€r i nĂ„gra dagar, sen brukar jag hittat pĂ„ andra saker, berĂ€ttar Henrik.

Anders Ă€r pĂ„tagligt orolig för vad som kommer hĂ€nda med Almedalsveckan. 

– För Gotlands skull hoppas jag att Almedalsveckan blir kvar. Men redan innan pandemin var det mĂ„nga som baktalade veckan. Den Ă€r vĂ€ldigt viktig för besöksnĂ€ringen, sĂ„ jag hoppas att den fortsĂ€tter, sĂ€ger han.

Paret har tillsammans med barnen gjort mÄnga resor till Gotland och Anders har Ànnu kvar en stor slÀkt pÄ ön. Hans mormor drev i Ärtionden restaurang Strandvillan vid Kruttornet.

Större delen av slÀkten som Anders har pÄ ön hÀrstammar frÄn hans morfars förÀldrar Karl och Amanda. Karl var militÀr och paret fick tio barn.

– Det Ă€r vĂ€ldigt roligt nĂ€r vi har slĂ€kttrĂ€ffar. Bara hĂ€romdagen blev jag stoppad av en kvinna som sa att jag var slĂ€kt med hennes kille. Det slutade med att vi facetimade med hans mamma, tydligen var hon och min mamma a-kusiner. Det var vĂ€ldigt kul, sĂ€ger Anders Pihlblad

Henrik skjuter in:

– Det hĂ€nder nĂ€stan alltid med Anders! Vi blir stannade pĂ„ stan och fĂ„r reda ut hur slĂ€ktbanden ser ut. Det Ă€r mysigt.

Den hĂ€r gĂ„ngen Ă€r de pĂ„ Gotland utan barn. DĂ„ Ă€r det Anders som fĂ„r ta hand om planeringen och vad som ska besökas pĂ„ ön. 

– Anders Ă€r lite av min guide. Den hĂ€r gĂ„ngen har vi varit vid Trullhalsar och kollat.

Anders fyller i: 

– Nu ska jag ta med Henrik till Tjelvars grav. Det vet han Ă€nnu inte om. 

undefined
Anders Pihlblad och Henrik Alsterdal reser sÄ ofta de kan till Gotland.

Under intervjun kommer det fram att Anders har ett stort historieintresse och de har tillsammans besökt mÄnga av öns historiska platser.

– Jag Ă€lskar verkligen kyrkorna och att fĂ„ se nya platser pĂ„ ön. Gotland Ă€r full av historia och det finns vĂ€ldigt mĂ„nga Gotlandsböcker i vĂ„ra bokhyllor. Henrik kan vĂ€l tycka att det ibland finns lite för mĂ„nga böcker hemma hos oss, sĂ€ger Anders och skrattar. 

– Jag har bland annat en bok med landsfiskalen Justus Jakobsson. Det Ă€r hans egna anteckningar som getts ut i bokformat, den Ă€r jĂ€tteintressant.

I sommar kommer de Ă„tervĂ€nda till ön tillsammans med barnen. DĂ„ blir det ofta boende pĂ„ nĂ„got av öns hotell som har pool. 

– Det Ă€r nĂ€stan ett krav frĂ„n barnen att vi mĂ„ste bo pĂ„ ett stĂ€lle som har pool. Sedan hĂ€nger vi en del pĂ„ Glassmagasinet, jag tror att barnen kĂ€kat sig igenom hela menyn nu, sĂ€ger Henrik skĂ€mtsamt.

undefined

I framtiden drömmer de om en egen oas pĂ„ Gotland. De hĂ„ller hela tiden ögonen öppna efter ett sommarboende som skulle passa familjen. 

– Det hade varit fantastiskt med ett stĂ€lle som vi kan vara pĂ„ under lĂ€ngre perioder. Vi jobbar i tv-studios som ligger i Stockholm, dĂ„ Ă€r det svĂ„rt att bo permanent pĂ„ Gotland. Men att ha ett stĂ€lle hĂ€r, det vill vi verkligen, sĂ€ger Henrik. 

– Förra sommaren gick vi och drömde om ett hus pĂ„ Skeppargatan i Visby. För en tid sedan intervjuade jag Pigge Werkelin och dĂ„ började jag istĂ€llet fundera pĂ„ ett boende lite utanför Visby, sĂ€ger Anders.

Om Anders och Henrik: 

Anders Pihblad.

Ålder: 52 Ă„r. 

Bor: Stockholm. 

Familj: Maken Henrik och deras tvÄ barn.

En bra bok: Tant Julia av Mario Vargas Llosa.

En bra lĂ„t: "Holy" med Justin Bieber. 

Henrik Alsterdal.

Ålder: 41 Ă„r. 

Bor: Stockholm. 

Familj: Maken Anders och deras tvĂ„ barn. 

En bra bok: Pappan och havet med Tove Jansson. 

En bra lĂ„t: "King" med Years & Years. 

Favoritrestauranger: 

Barnen Àlskar Isola Bella och dÀr brukar vi hÀnga ofta. Men fÄr vi sjÀlva bestÀmma gÄr vi gÀrna till Bakfickan.

Plats som de gĂ€rna besöker: 

Jag Ă€lskar musĂ©er. Gotland Museum Ă€r mitt favoritmuseum och vi brukar försöka ta med barnen dit. 

HĂ€r kan ni lĂ€sa nya Gotland Just nu! 

PÄ ledigheten uppskattar paret att göra utflykter runt om pÄ Gotland.
PÄ ledigheten uppskattar paret att göra utflykter runt om pÄ Gotland.