Camping och uteliv: Nu flyttar vi ut

Gotlands unika natur, klimat och närhet till havet skapar fantastiska förutsättningar för uteliv av alla de slag. Att flytta ut kan göras på så många olika sätt. Bo i husvagn, husbil eller tält. En natt i taget eller en hel campingvecka. Eller packa bilen och dra iväg över dagen, laga mat över öppen eld och njut av en middag i solnedgången. De gemensamma nämnarna är enkelheten, gemenskapen och närheten till naturen. Och tack vare allemansrätten kan vem som helst somna till vågskvalp efter en kväll i solnedgången och vakna till fågelkvitter och ett uppfriskande morgondopp!

Att upptäcka Gotland med husvagn eller husbil kan göras på många sätt.

Att upptäcka Gotland med husvagn eller husbil kan göras på många sätt.

Foto: Caisa Gyllgårde

Gotland2021-03-17 21:36

Oavsett om du är på hemester eller semester så finns det massor att upptäcka här på Gotland. Naturreservat, stränder, klintar och karga kuststräckor. Kalkbrott och träsk, skog, vandringsleder och ängen. Med husvagn, husbil eller tält kan vi tack vare allemansrätten få uppleva allt detta, och dessutom möjlighet att somna in och vakna upp till vågskvalp och unika miljöer. Dessutom finns här flera campingar, som alla har sina unika egenskaper och lockar med allt från strandnära läge till aktiviteter och fantastisk natur.

Men det finns såklart enklare sätt att njuta av den gotländska naturen. Avstånden på ön är korta, och det finns garanterat nya platser att uppleva oavsett om du är född och uppvuxen på ön eller är här för första, andra eller tjugonde gången. Bestäm dig för att detta är sommaren då du verkligen upptäcker Gotland! Varför inte planera in minst en dagsutflykt i veckan? Fyll bilen med goda, gotländska råvaror, ditt favoritporslin och en värmande filt så är du redo för en heldag med extra allt!

Maten blir godare och umgänget enklare!

Att samlas kring maten är ett fantastiskt sätt att umgås. På vårkanten åker såväl grillen som utemöblerna fram hos de allra flesta, och vi flyttar redan då ut delar av kökslivet utomhus. Nästa steg är att flytta ut i naturen!

Utomhusmatlagning funkar för alla, oavsett om du tar den lätta vägen med att grilla korv eller tycker om att laga mat från grunden. Mycket går att grilla, och med rätt utrustning kan du dessutom laga till det mesta över öppen eld. För att göra det lite extra härligt rekommenderar vi att packa med riktigt porslin. Maten smakar liksom lite extra gott då. Plus att du slipper papptallrikar som blåser iväg i vinden!

Det behöver faktiskt inte var så krångligt att packa för en middag i naturen. Förbered så mycket du kan innan, packa smart och glöm inte att ta med flera sopsäckar så att ni slipper sortera soporna i efterhand när ni kommit hem. Packa gärna så mycket som möjligt i en gammal trälåda eller liknande så är porslinet och råvarorna skyddade om ni hamnar på skumpiga vägar i jakt på solnedgången.

Tips! Det bästa är ju att hitta en grillplats med tillhörande bord och bänkar. Men ha alltid en ordentlig picknickfilt i bilen för säkerhets skull. Att sitta med tallriken i knät funkar nästan lika bra som att sitta vid ett bord, allra helst om man sitter mjukt och torrt!

Mat-experterna som gärna äter utomhus!

Vi träffade Ayla och Michael Winberg som sedan december 2019 driver butiken ”Winberg Kitchen tools & interiors” på Kung Magnus Väg i Visby. De älskar matlagning och allt som hör till, allra helst någonstans ute i det vackra, gotländska landskapet!

Vad har ni för utflyktsfavorit här på Gotland?  

Vår bästa utflykt är till Hamra på södra Gotland. Vi spenderade några underbara somrar där i lånad stuga innan vi byggde själva i Eksta. Kusten vid Hamra är helt magisk, fina stränder, spännande raukområden och så den fantastiska doften av backtimjan och solvarma tallar. Man blir direkt förflyttad till sydfrankrike och kusten runt Medelhavet!

Vilka produkter rekommenderar ni för matlagning ute?

Att grilla blir ju liksom första tanken, det finns så mycket möjligheter att testa lite nytt. Storsäljare hos oss är norrländska Gourmetstål; ett pizzastål som funkar lika bra att baka bröd på och/eller att använda som stekbord. Du kan ha den på grillen eller över öppen eld.        Sen finns det ju också grillplattor i gjutjärn och wokar i kolstål. Lika användbart på grillen som över öppen eld, och funkar för nästan allt man kan tänka sig i matlagningsväg.

Vill man avancera ytterligare finns det stekhällar för gasol, komplett med stor panna i kolstål. Perfekt att samlas runt när man tillagar heta padrones eller en härlig paella etc., en riktig samlingspunkt och oj så gott det blir!

 Vilka trender ser ni?

Den mest logiska trenden är nog att när man inte kan resa till sitt favoritresmål utomlands så kan man åtminstone skapa känslan hemma genom att laga landets mest typiska maträtter eller sina egna favoriter. Att göra ett tema av det, och att göra det ordentligt från grunden, t.ex. göra sina egna tortillabröd, egen pasta, mala köttfärsen själv, göra egen korv osv. Sen ser vi helt klart ett ökat intresse för uteliv, att tillaga riktigt god mat utomhus. Överhuvudtaget känns det som att människor vill göra saker mer äkta och gediget, verkligen ta sig tid och lära sig nytt.

Vilka är era egna favoriter?

Vårt Gourmetstål använder vi flitigt, oavsett om vi lagar mat hemma eller utomhus. Sen är pizzaugnen en ny favorit hos oss, även om den kanske gör sig bäst hemma. Stekhällen åker fram när vi bjuder med flera på utflykten, den är perfekt att samlas runt när man är många!

Vad har ni för tips om man vill grilla annat än korv?

Att grilla fisk, skaldjur och grönsaker i foliepaket är ju väldigt gott, och faktiskt rätt enkelt att ta med sig även om man inte ska grilla hemma. Sen att grilla färska grönsaker från de många gårdsbutikerna är ju en höjdare, förbered genom att förkoka det som behövs en stund innan ni ger er iväg.

 Med husvagn och husbil har man alltid boendet med sig!

Att upptäcka Gotland med husvagn eller husbil kan göras på många sätt. Gör en dagsutflykt (funkar såklart minst lika bra med bil eller cykel), kör Gotland runt med övernattning på nya ställen varje kväll eller landa på ett och samma ställe med hjälp av en säsongsplats. Eller gör som de riktiga livsnjutarna och sov i hängmatta. Det kanske inte är så bra för ryggen i längden, men tänk dig frihetskänslan att somna in gungandes till solnedgång och vågskvalp!

Att välja mellan husbil och husvagn kan vara svårt. Fundera på vilka behov och önskemål ni har och utgå ifrån det. Och börja gärna med att hyra eller låna så att ni kan testa vad som passar just er bäst.

Jörgen och Elisabeth Kalkhäll började med husvagn, men bytte till husbil efter fyra år. Nu har de levt husbilsliv i sex år, och älskar det mer än någonsin.

Hur ser ert liv med husbil ut?
Vi nyttjar husbilen från mars till november. Vi börjar ofta med en skidresa i Sverige eller Norge. Sen blir det helger på ön under vår och höst. På somrarna har vi rest i Europa, Sverige och en hel del på Gotland. Här på ön blir det mest fricamping – så härligt!

Vad är bäst med husbilslivet?
Det är upplevelserikt, energigivande och så avkopplande. Oftast är vi helt ensamma och pratar inte med en själ. Ibland åker vi ut med goda vänner. Det är så flexibelt och lätt att åka vidare om platsen inte passar. Och blir vi bjudna på fest ute på ön eller på fastlandet tar vi med oss eget boende. Både praktiskt och mysigt.

Vilka favoritplatser har ni på Gotland?
Det finns så många, men vi hamnar ofta på Ekstakusten. Med åren har vi upptäckt fler och fler mysiga platser både på östra och västra sidan och på Fårö. Fiskelägen runt ön är fantastiska och vi upptäcker mycket mer av Gotland än vad vi förväntat oss. Sen finns det många fina campingar och ställplatser på ön som vi nyttjar då och då.

Hur sätter ni guldkant på hemestern?
Vi letar aktivt efter nya platser att stå på och cruisar ofta och gärna långsamt på mindre vägar. Och så besöker vi fantastiska caféer och krogar runt om på ön, både återkommande favoriter och nya ställen som poppar upp från säsong till säsong.

Har ni några tips till nyblivna husbilsägare?
Att våga fråga andra husbilsägare, vi har fått massor av tips genom åren. Skaffa cykelställ och bra cyklar. Gå med i Husbilsklubben. Och följ alla regler kring terrängkörning, parkering mm.

Har ni några husbils-lifehacks att dela med er av?
Knyt en fin rosett på ratten för att påminna dig själv om att stödbenen är nere. Ha alltid en kartong engångshandskar med dig när du ska tömma toaletten. Ha egen vattenslang och många olika gardena-kopplingar. Och bra att sätta i en gardena-pip i locket till vattentanken.

Och ha alltid bra fysiska kartor med dig. Det är inte alltid bäst att förlita sig på GPS:en!

Ett bekvämare campingliv

Campinglivet är för alla, det gäller bara att hitta formen för det. Köp, hyr eller låna husbil, husvagn eller tält. Testa dig fram genom att ta en eller ett par nätter i taget istället för att ge dig ut i en eller flera veckor i sträck. Många tycker det är härligt med ”fricamping” på lugna platser längs kusten, men vill man ha nära till bekvämligheter, tid att landa på en och samma plats och gillar att småprata med ”grannen” så är en camping ett alldeles perfekt alternativ.

Familjen Pöyhönen (Ellis, Johannes, Kasper 11 år och Wilmer 9 år) köpte husvagn för fyra år sedan och har spenderat somrarna på Fårö sen dess. Husvagnen parkerar de på ”sin” plats på Ekevikens camping när vädret tillåter under försommaren. Sedan spenderar de så gott som all sin lediga tid där fram till att sensommaren övergår i höst. ”Vårt husvagnsliv är väldigt enkelt och kravlöst. Husvagnen är vår bas och vårt ställe där vi laddar batterierna och verkligen kan koppla av helt från vardag och jobb. Att få vara nära naturen och spendera så mycket värdefull tid tillsammans passar oss perfekt.”

Lista - campingar på Gotland:

Kneippbyn Resort

Björkhaga Strandby

Burgsviks Camping

Ekevikens Camping

Gangvide Farm

Herta Camping

Ronehamns Camping

Sandhamns Camping

Solhaga

Östergarns strand

Sudersand Resort

Tofta Camping

Slite Camping

Visby Strandby/Norderstrands Camping

Strandskogens Camping

Snäck camping

Ljugarns Semesterby & Camping

Åminne Fritid & Havsbad

Ha koll på Allemansrätten

Allemansrätten ger oss alla en unik möjlighet att röra oss i naturen. Vi som rör oss i naturen har ett gemensamt ansvar och vi behöver visa hänsyn till både naturen, djuren, markägaren och andra besökare. Föreskrifterna som gäller kan du hitta på länsstyrelsens hemsida, där även öns alla naturreservat och vad som gäller för just dem finns under fliken besöksmål.

Snäck camping
Snäck camping
Allemansrätten i korthet:

– ta alltid med ditt eget skräp (och gärna andras också)

– eldning är tillåtet under ordnade former och så länge det inte råder eldningsförbud eller eventuella naturreservatsföreskrifter säger annat.

– generellt är det tillåtet att tälta något enstaka dygn på tålig mark som inte är nära ett boningshus, men dubbelkolla alltid vad som gäller vid den aktuella platsen.

– du som har hund ansvarar för att den inte stör vilda djur, andra människor eller betesdjur.