Åk på roadtrip med fyndfokus

Här på Gotland finns alla förutsättningar för en lyckad roadtrip; vacker natur, skiftande landskap, slingriga vägar och flera förförande kuststräckor. Som grädde på moset finns det dessutom massor av loppisar, prylbodar och antik-/vintagebutiker runt om på ön. Så istället för att ta sikte mot nya platser, varför inte låta fynden styra vart kosan bär?

Ett av många loppisfynd.

Ett av många loppisfynd.

Foto: Caisa Gyllgårde

Gotland2021-03-17 21:01

Den här texten kommer från juninumret av Gotland Just Nu.

Att ge sig ut på roadtrip på Gotland är både enkelt och fantastiskt. Här är avstånden korta, och det finns alltid nya platser att upptäcka – den ena vackrare än den andra. Och vägen dit är minst lika hänförande. Här varvas slingriga grusvägar med natursköna landsvägar och njutbara kuststräckor. Låt dig förföras av det gotländska landskapet – men glöm inte att hålla ögonen öppna för handskrivna skyltar längs vägen. Här finns nämligen fynd att göra, loppisarna är många redan från maj och utbudet riktigt bra för dig som vågar svänga av dit skylten pekar och är villig rota i dammiga lådor i garage och lador. Hemma hos-varianter varvas med laduloppisar, second hand- och vintagebutiker. Att låta ha-begäret styra utflykten kan bli en riktig vinstlott!

En heldag med loppis-experten

Mitt i sommaren kryllar det av fyndchanser runt om hela ön. Men nu är det ännu ganska tidigt in på säsongen och det kan därför vara smart att planera sin roadtrip utifrån de lite större ”fasta” loppisarna och antik-/vintagebutikerna som har öppet så gott som året runt. Men du behöver nödvändigtvis inte välja den närmsta vägen dit –ta gärna en omväg längs en slingrig landsväg så har du goda möjligheter att stöta på minst en handskriven loppis-skylt längs vägen. På så vis ökar du chanserna för ett och annat riktigt bra fynd!

En solig lördag i maj gav jag mig iväg på en heldags roadtrip med en riktig loppis-expert. Ellinor Simander bor på Gotland och älskar inredning. Det syns tydligt om man följer henne på instagram (@simanderinterior). Där får man följa med hem till henne, både i hennes lägenhet i Visby och i attefallshuset i Ljugarn. Vackra bilder framhäver Ellinors känsla för detaljer och på nästan alla bilder skymtar handplockade loppis-favoriter som ofta inte kostat många kronor. Många fynd har hon bara behövt putsa av, andra har hon målat om eller piffat till på andra sätt. Under vår dagstur köper hon dessutom ett par klädesplagg för första gången, och med avund inser jag att det krävs lite erfarenhet för att hitta rätt och se potentialen i såväl plagg som ting bland alla saker som trängs på bord och hyllor.

Jag plockar upp Ellinor vid hennes sommarhus i Ljugarn. Tillsammans lägger vi upp rutten utifrån de loppisar och butiker som vi vet har öppet. Några av stoppen vi planerar är favoriter som Ellinor har besökt förr, andra har vi fått tips om eller hittat i ”Loppis Gotland”-gruppen på Facebook. Nu åker vi!

Stopp 1: STÅNGA

På en liten, liten väg, med en liten, liten skylt hittar vi vårt första stopp. En av Ellinors återkommande favoriter är en lada delad på två, med lite möbler och en massa vinylskivor och böcker i ena delen och prylar, kläder mm i den andra lite större delen. Ellinor kastar sig direkt på en tunn, svart kaftan med guldbrodyr för 100 kr. Sen tar vi ett spaningsvarv och går sedan en extra sväng för att gräva lite djupare i lådorna. Tillslut har Ellinor med sig kaftanen, en kruka och en vas och betalar 150 kronor för allt. Jag själv hittar några fina assietter för 10 kr/st. Perfekta blomfat hemma i mitt gamla 1800-talshus.

Stopp 2: RONEHAMN

Även denna loppis är ganska undangömd, men visar sig vara en jättestor lada med allt från möbler och kläder till porslin, vaser, burkar mm. Den pratglada ägarinnan har stenkoll på alla grejer, och trots att de inte är prismärkta vet hon exakt vad allt kostar. Här blev det inte samma utdelning just idag, men jag hittade två superfina små glas för 25 kr/st  som kommer göra sig fint på den blivande punchverandan hemma i huset.

Stopp 3: KLINTEHAMN

Nu börjar det kurra i magen och vi bestämmer oss för att äta lunch på Warfsholm, ett anrikt pensionat med möbler och detaljer man önskar var till salu! De har visserligen en liten butik, med ett noga utvalt sortiment av allt från fina tvålar och såpor till vimplar och skolplanscher. Men idag är vi ju på fyndjakt, och efter lunchen stannar vi självklart till vid LANDA, en liten charmig butik med både gammalt och nytt. Butiken är liten, men rymmer massor av fint. Ett par tallrikar och en bricka får följa med oss härifrån! 

Tips! I Klintetrakten (och även Hemse) brukar det dessutom alltid finnas en eller flera mindre loppisar i garage och lador, se till att vara uppmärksam på handskrivna skyltar längs vägen!

Stopp 4: TOFTA

I Tofta ska man verkligen hålla utkik efter skyltar längs vägen, inte minst sommartid. Vi hade fått nys om en loppis på Toftagårdens parkering, där olika utställare finns på plats. Eftersom vi kom dit strax efter lunch insåg vi snabbt att guldkornen nog redan hade försvunnit. Men det var trevligt att kika runt och en blommig byxdress för en hundring fick följa med Ellinor hem. Vi körde sedan förbi Toftalagret i hopp om att de hade öppet, men tyvärr inte denna helg. Sommartid har de däremot öppet så gott som dagligen. Istället kikade vi förbi Berså, som visserligen inte har varken loppis eller gamla ting, men däremot ett fantastiskt utbud av vacker inredning i form av krukor, kuddar, porslin mm. Här finns även fika, och vi passade på att ta en kort paus i solen med en kopp kaffe och en god bit paj!

Stopp 5: BJÖRKE & ROMA

På väg till en loppis i Sjonhem stannade vi till på Tynne Prylbod i Björke. Och här finns det gott om prylar! Kläder, böcker, porslin, glas, lampor osv. Hyfsat välsorterat och lättöverskådligt, och vi fyndade en del här båda två. Ellinor köpte en vacker vit blus, en oljelampa som skulle få sig en liten re-make, samt en vas gör totalt 240 kr. Jag själv hittade en klarblå Fasan-tallrik för 100 kr som kompletterar min Gustavsbergs-samling och kommer göra sig perfekt vid nästa middagsbjudning. Så nöjd!
Vi stannade även till på Gotlands Skivbörs i Roma. Här fanns (såklart) massor av vinylskivor men också en del gamla möbler, tavlor, speglar, krukor, plåtburkar osv. Vi blev båda positivt överraskade över utbudet, då det utifrån ser ut som en typisk skivbörs och inget annat.

Sista stoppet var som sagt tänkt att bli vid en loppis i Sjonhem. När vi kom dit insåg vi dock att vi hade kollat fel på datumet, och det var stängt. Men det gjorde faktiskt inte så mycket i det här fallet, då vi båda var himla nöjda med dagen och våra inköp! 

Expertens bästa loppis-tips 

Second hand-utbudet längs de gotländska vägarna är stort. Här finns prylbodar, loppisar och de som specialiserat sig på antikviteter. Och allt däremellan! Om du inte redan är en fyndare, våga testa. Här har alla har möjligheten att köpa äldre grejer i andra hand som ger en personlig stil både när det kommer till kläder och i hemmet.

• Planera rundan. Kolla i lokaltidningar och på Facebook-sidor som tipsar om loppisar runt om på ön.

• Stanna spontant längs vägen. Det betyder oftast att man hinner passera en skylt och måste vända och åka tillbaka – men det kan ju vara där det bästa fyndet gömmer sig!

• Planera in matstopp eller ta med något att äta och dricka på vägen. Tappar man orken så förlorar man oftast fokuset som behövs.

• Skriv ner om det är något speciellt du letar efter. Det är lätt att glömma bland alla prylar man springer på. Och berätta det för dina kompisar som är med, så kan ni tillsammans hjälpas åt att både komma ihåg och leta! 

• Kom i tid! Om det är en tillfällig loppis så är de mest hängivna fyndarna garanterat där och hänger på låset. Men! Åk dit även senare om du missat starten, oftast finns det fynd kvar och som mot slutet brukar kunna bli riktigt prisvärda.

• Tänk på att det mesta kan fräschas upp enkelt genom att målas/färgas om. Allt från keramik till möbler och kuddfodral. 

Om du är nybörjare:

• Få inte panik över alla grejer eller att det kanske just nu är täckt av gammalt damm. Tänk dig hur det kommer se ut hemma hos dig -vart ska vasen stå, vilka blommor ska du ha i osv. 

• ta med en lite mer loppisvan kompis, då får du både tips och sällskap! 

• ge det tid! Det kan ta ett tag innan man är redo för loppisar som är stökiga och smutsiga, och tills man övat upp loppisögat.

• börja med att frekvent besöka etablerade loppisar som Gåvan, Kupan, Kattstödet m. fl. så kombinerar du möjligheten att fynda med att bli mer loppisvan!

Om Ellinor:

Namn: Ellinor Simander

Ålder: 36

Bor: Lägenhet i Visby och sommarhus i Ljugarn

Bästa loppis-fynd: en rotting-soffa till sommarhuset som gör den sig alldeles perfekt på altanen!

Instagram: @simanderinterior

Ellinors utvalda loppisar och vintage-favoriter

Oavsett om du är nybörjare eller en mer erfaren loppis-fyndare så kan det vara skönt att ha en lista över bra stopp längs de gotländska vägarna. För en lyckad loppisdag är det bästa tipset att varva mindre och tillfälliga loppisar med de ”fasta” loppisarna, prylbodarna och antik-/vintagebutikerna på ön - då har du garanterat ökat chanserna för att fylla bakluckan med finheter efter en dag på vägarna. 

Öka fyndchanserna med denna lista över Ellinors favorit-stopp runt om på ön:

Tellungs Loppis

Stånga Tällungs 345, Stånga

Leta efter en liten skylt på den lilla landsvägen. Här bakom huset finns en fantastisk lada, där man i ena delen hittar mest möbler, och i den andra lite större delen kan botanisera bland glas, porslin, tavlor, böcker, kläder mm. Stor fyndchans!

Ladan 

Kantzargatan 6, Hemse
Fin butik med mestadels nytt, men de har precis startat en liten vintage-del med fina gamla ting såsom tallrikar, bestick mm.

Kuriåsa

Hemse Halldings 138, Hemse

En stor, gammal lada i Hemse, full med möbler, inredning och inspiration. Välsorterat och mycket fint!

Form 360 Design

Rone Ålarve 402, Ronehamn

Även här gömmer sig så mycket mer än vad skylten signalerar om. En stor lada fullmatad med möbler och ting. Ganska överskådligt, och helt klart värt att rota lite i lådor och skåp.

Fint & Fult
Bunge Utbunge 563, Fårösund
Har vuxit från ett litet krypin till en hel butik. Vintage blandas med nytt i en perfekt harmoni och skapar stort ha-begär. 

Akantus

S:t Hansplan, Visby

Mitt i Visby ligger denna pärla, med så mycket fina möbler och inredningsdetaljer. Här samsas nytt med gammalt i perfekt harmoni – ett måste om du är i Visby!

Kupan 
Finns i Visby, Hemse och Slite

Klassisk second hand, här finns lite av allt och det går helt klart att göra riktigt bra fynd, även om det kan krävas lite tur och tajming!

Lions

Varje år har Lions loppisar på Gotland. Kika på svenskaloppisar.se för att se om, när och var under 2020.

Planera din dag

Såväl små som stora loppisar annonserar ofta på Facebook, till exempel i grupperna ” Gotland Loppis” och ”Loppisguiden Gotland”. Håll också utkik efter de lite större, fasta loppisarna och prylbodar som återkommer varje år (vissa har till och med öppet året runt). Man kan även hitta tips på www.svenskaloppisar.se