10 platser som är vackra att besöka året runt

Varje årstid har sin charm på Gotland och fler börjar upptäcka ön även under hösten, vintern och våren. Vi tipsar om tio platser som är vackra och ger äkta gotlandsfeeling, oavsett vilken tid på året det är.

Gotland året runt

Gotland året runt

Foto: Bildmontage

Gotland2022-01-26 19:28
undefined
Helgumannens fiskeläge

Helgumannens fiskeläge 

Helgumannens fiskeläge på Fårö har ofta fått visualisera bilden av Gotland i olika sammanhang.

Förr var strömmingsfiske en viktig del av försörjningen för många Fåröbor och fiskeläget användes flitigt. I dag finns femton bevarade bodar och det bedrivs fritidsfiske. 

undefined
Vacker väg vid Hoburgen

Vacker väg Hoburgen 

När du ser skylten "Vacker väg mot Hoburgen" på Storsudret är det väl värt att svänga av. Vägen går längs med naturreservatet Husrygg, och är verkligen sällsynt vacker.

Området bjuder på ett böljande landskap med fantastisk utsikt, vackra stenmurar och det fina lilla stenmuseet vid Kettelvik.

På kustklinten som sträcker sig ända fram till Hoburgen växer bland annat stora mängder av den sällsynta våradonisen som blommar från mitten av april till mitten av maj. Men området är väl värt ett besök oavsett årstid.

undefined
Visby ringmur

Visby Ringmur 

Visbys ringmur omsluter hela det medeltida Visby och är norra Europas bäst bevarade stadsmur.

Muren byggdes av kalksten under åren 1250-1288 för att byggas på ytterligare under 1300-talet. Visste du att muren är 3,6 kilometer lång och hade från början 29 torn, varav 27 finns bevarade än i dag? 

undefined
Ekstakusten

Ekstakusten 

Från Djupvik i norr till Hammarudden i söder sträcker sig Ekstakustens naturreservat, av många ansedd som en av de vackraste platserna på Gotland.

Kuststräckan präglas av klappersten och längre in mot land växer en strandskog med barrträd som tuktats hårt av blåst och saltstänk.

Under en promenad längs stranden passerar man två vackra fiskelägen: Djupvik och Kronvall. I det senare har skådespelet Kronvallsknappen tidigare satts upp. Från Ekstakusten har man också fin utsikt mot Stora och Lilla Karlsö.

undefined
Snäckschimpansen

Snäckschimpansen

Snäckschimpansen, eller Snäckapan, Hunden, Prästen och Klockaren som den också kallats, är Visbys närmaste rauk.

Snäckschimpansen vid Snäckgärdsbaden i norra Visby är en så kallad "falsk rauk" som skapats av vågornas nedbrytning för omkring 1000 år sedan. Till skillnad från vanliga raukar skapades schimpansen inte av revkalk från underliggande sedimentlager utan av sedimentlager som transporterats från den närliggande klinten.

undefined
Lummelunda brukspark

Lummelunda brukspark

Vid Lummelundagrottan och Lummelunds bruk finns en fin naturstig som slingrar sig genom bruksparken.

Promenaden går längs med och över vattendrag och kantas av klätterställningar, utsiktsplatser och annat kul som passar de lite större barnen bra.

undefined
Lergrav

Lergrav 

I naturreservaten Lergrav finns stora områden med raukar.

Här finns ett 60-tal raukar, bland annat den märkliga formationen Lergravsporten. Den högsta rauken är "Madonnan med barnet".

undefined
Hundlausar

Hundlausar 

Hundlausar heter ett område i Vamlingbo med tre karaktäristiska kvarnar.

 Området har kallats Hundlausar i urminnes tid. Namnet kommer av att där blåser så mycket att man inte kan släppe en "hund lausar", alltså släppa en hund lös.

Området har varit betesmark i lång tid men i takt med färre antal djur har tallskog växt upp i området. Kvarnarna var i bruk fram till 1950-talet och ägdes av gårdarna i Norrbyn söder om kvarnarna. Nu förvaltas kvarnarna av Gotlands hembygdsförbund som restaurerat dem.

I det populära tv-programmet Så mycket bättre användes bilder av kvarnarna vid Hundlausar som introduktion till programmet.

undefined
Furillen

Furillen

Ön Furillen nås via en landförbindelse och lockar med bland annat en säregen natur och gott om stränder.

Ön Furillen når man via en landförbindelse vid Lergravskusten. Här drevs under nästan 70 år ett stenkrosseri. Efter nedläggningen blev hela ön militärt område som var stängt för allmänheten, men nu är det fritt fram för besök igen. Här finns i dag bland annat en hotell- och restauranganläggning, en säregen natur och gott om stränder.

undefined
Folhammar

Folhammar raukfält 

Strax norr om Ljugarns samhälle och strand ligger Folhammar, ett av Gotlands mäktiga raukområden.

Raukarna mäter upp till 6 meter och består av kalksten full av fossiler av förhistoriska smådjur, fossil som är väl synliga om man tittar noga på raukarna. Framför allt kan man här hitta "kattskallar" och sjöliljor.

Raukområdet är en del av ett större naturreservat som även är rikt på örter och den fridlysta växten martorn. Området lämpar sig förträffligt för en promenad vid havet, och här finns också bänkar där man kan sätta sig och äta matsäck mitt i raukfältet.

Fler besöksmål hittar du här!