Stor turismsatsning ska göras nära Ljugarn

Gotlandsresor har köpt mark för att genomföra en stor turismsatsning nära Ljugarn på östra Gotland. Vi har pratat med styrelseordförande Håkan Johansson om den framtida expansionen.

Någon ny djurpark lär det inte bli i Alskog. Men tanken är att det ska bli en stor turismsatsning.

Någon ny djurpark lär det inte bli i Alskog. Men tanken är att det ska bli en stor turismsatsning.

Foto: Henrik Radhe/Dennis Pettersson/Montage

alskog2022-01-27 15:49

Det var förra helgen som P4 Gotland var först med att berätta om köpet av marken i Alskog, nära Ljugarn, på östra delen av ön. Gotlandsresor har köpt 48 hektar på fastigheterna Alskog Guffride 1:22 och 1:45.

På platsen låg tidigare Alskogs Djurpark och det finns ännu spår kvar av det som en gång var en djurpark. I slutet av februari får Gotlandsresor tillträde till marken. 

– Vi tror verkligen att det finns en stor potential för det här området och att möta efterfrågan som finns inom besöksnäringen. Vi vill testa olika saker tillsammans med intressenter och de boende som finns i området. Vi vill gärna utveckla den här marken för att skapa flera nya reseanledningar året om, säger Håkan Johansson, styrelseordförande i Gotlandsresor.

Gotlandsbolaget har tidigare köpt mark för att vara med och bidra till utveckling för Gotland. De köpte bland annat Kronholmen som Visby GK i dag äger, de äger själva Scandic och har även utvecklat Gustavsvik. Där har de även ställt en fråga till Region Gotland om att få köpa loss marken på Gustavsvik för att fortsätta utveckla sin verksamhet. 

– Vi skissar inte på någon golfbana i dagsläget utan tänker mer boende, stugor eller något annat. Vi tror mycket på att kombinera det med faktiska saker att göra. Närheten till Ljugarn är jätteintressant och om man kör med en elcykel längs havet tar det inte mer än tio minuter. 

Kommer ni att göra fler liknande satsningar på Gotland framöver? 

– Det utesluter vi inte. Vi ser en enorm potential i Gotland. Fler och fler vill resa hit och vi har en enormt hög återvändarfrekvens bland våra besökare. Vi har ett stort tillväxtfokus på Gotland som plats, inte bara för besöksnäringen. Utan vi jobbar för att Gotland ska vara en fantastisk plats att bo, leva och verka på. 

Håkan Johansson, vd Gotlandsbolaget och styrelseordförande i Gotlandsresor.
Håkan Johansson, vd Gotlandsbolaget och styrelseordförande i Gotlandsresor.