Öppna ateljéer återvänder under maj 2021

Aira Lee, ordförande i Öppna ateljéer.
Aira Lee, ordförande i Öppna ateljéer.

Konstrundan Öppna ateljéer återkommer i år efter att ha varit inställd 2020.

Kultur och Nöje 6 april 2021 08:05

– Ja absolut, vi ska köra. Alla har längtat, det saknas ju konst i samhället just nu, konstaterar Aira Lee, Fröjel, ordförande i Öppna Ateljéer. 

Förra året ställde föreningen in den populära konstrundan, där ett stort antal av öns konstnärer brukar välkomna den konstintresserade till sina ateljéer, orsaken var förstås pandemin. 

– Vi vågade inte förra året, då var det så nytt med coronan och vi visste inte hur det skulle bli. Nu har vi skaffat erfarenheter, coronasäkrat och tror att det funkar, säger Aira Lee.

Hon räknar med att cirka hundra av föreningens medlemmar kommer att medverka. Hur många som de får ta in i sina ateljéer åt gången varierar förstås märkbart efter storleken på ateljén.

– Det gäller samma regler som för butiker, en person på tio kvadratmeter. Och ateljéerna är från 20 kvadratmeter upp till 200.

Det som är inställt är dock den samlingsutställning som brukar föregå rundan och där varje konstnär fått delta med ett maxantal verk.

– Det finns inga lämpliga lokaler, noterar Aira Lee. 

I stället blir den digital. 

– Det finns en presentation med bilder av varje deltagare plus karta på vår hemsida. Och vi klurar nu på att jobba lite mer med film, att göra korta videosnuttar från ateljén, det skulle bli lite annorlunda.

Öppna ateljéer anordnas i år mellan den 13 till den 16 maj, det vill säga från Kristi himmelsfärdsdagen. Och konstnärerna är laddade.

– De har varit väldigt verksamma fast det inte har märkts så mycket, summerar Aira Lee läget inför ateljéöppnandet.