Venla Ekebom ställer ut på Galleri Apoteket.

Venla Ekebom ställer ut på Galleri Apoteket.

Datum: 17 sep.
Tid: 10:00 - 16:00
Dagar: Måndag, tisdag, onsdag, torsdag, fredag, lördag, söndag
Roma Kungsgård
Roma Kungsgård, 622 54 Romakloster

Venla Ekebom ställer ut på Galleri Apoteket.

Venla Ekebom ställer ut bronsskulpturer och tryck i utställningen “Bronsskogen”

Bronsskogen av Venla Ekebom

“Mina skulpturer kommenterar bronsens historia och betydelser, miljöpåverkan och människans roll och ansvar. Jag tycker det är intressant hur ett material i ett samhälle kan få en så stor betydelse att den formar och begränsar människors tankevärld, dess språk och samhällsstrukturer. 

Brons och bronsåldern leder även till materialets tydliga historiska kopplingar till länderna runt Östersjön. Gotland var i dess centrum, ett stort antal bronsfynd har hittats på Gotland. Genom att följa bronsföremålens vägar kan man få information om olika tidsepoker, kontakter, handelsvägar och kulturell påverkan.

Brons fungerar som en tidskapsel för mig. Genom materialet får jag kontakt med det tidlösa, eftersom objekten kan existera i årtusenden eller återanvändas till användbart material igen. 

Alla mina konstverk formas genom en process som är okänd för mig. Även bronsavgjutning som teknik är överraskande och inte helt kontrollerbar. När jag gör konst, blandas mitt undermedvetna med mina vardagstankar. En liknelse till processen är hur ett okänt föremål stiger upp ur jorden. I utställningen “Bronsskogen” visar jag även tryck som är gjort av mina målningar.”


 

Venla Ekebom (f. 1995) studerar på Konstuniversitetet, Bildkonstakademin i Helsingfors, Finland. Hon kommer att bli master i konst år 2024. Hon har även studerat på Fria Målarskolan i Helsingfors, och på University College London Slade School of Art.

Hon har ställt ut i flera grupputställningar, till exempel i “Kuvan Kevät” master utställningen i Helsingfors (2022), “Spaceship Dungeon Zoo”, Slade School & Alvero Barrez i London (2019), “Noise exhibition” The Crypt Gallery, St Pancras Parish Church, London (2019), Kandidat utställningen i Exhibition Laboratory Helsingfors (2019) och “Set the Borders on Fire!” KuvA & Slade School, Exhibition Laboratory, Helsingfors (2019) 
 

Bronsskulptur
Bronsskulptur

Arrangör

Galleri Apoteket

Dela


Visa på karta