VAMLINGBOLAGET 40 ÅR

VAMLINGBOLAGET 40 ÅR

Datum: 11 aug. - 12 aug.
Tid: 11:00 - 18:00
12 - 15
Dagar: Måndag, tisdag, onsdag, torsdag, fredag, lördag, söndag
Undantag: juli 15 , juli 16 , juli 22 , juli 23 , juli 29 , juli 30 , aug. 5 , aug. 6 , aug. 12
STUK form & konst
Wallérs plats 5 , 62156

VAMLINGBOLAGET 40 ÅR

Från Mah-Jong till Vamlingbolaget- Mönster, färger, kläder.

VAMLINGBOLAGET 40 ÅR
–mönsteridéer, färger och kläder från Mah-Jong till Vamlingbolaget
En jubileumsutställning på Galleri STUK, Wallérs Plats 5, Visby

För 40 år sedan bestämde sig Kristina Torsson för att flytta från Stockholm till Vamlingbo på södra Gotland och starta Vamlingbolaget, året var 1983.

Kristina Torsson var en av grundarna och delägarna i det ikoniska klädföretaget Mah-Jong, som skapade en egen stil med unika mönster i starka färger 1966–1976.

I verkstaden i Vamlingbo har Torsson tillsammans med sina medarbetare utvecklat idéerna om mönster och färger i en kombination av hantverk och industri.

Vamlingbolaget har en liknande filosofi som Mah-Jong en gång hade: Sköna och vackra vardagskläder som håller år efter år och som utan svårighet skall kunna kompletteras med nyare plagg från aktuella kollektioner. Plaggen ska vara gjorda av naturmaterial under goda arbetsförhållanden och utan att följa modetrender. Flera mönster från Mah-Jong finns kvar och används än idag.

I jubileumsutställningen visas historien om Vamlingbolaget i ett bildspel med alla kollektioner. Plagg och tyger visar den konstnärliga processen bakom Vamlingbolagets mönster och färger.

För att fira 40-årsjubileet ytterligare, planeras en systerutställning till den på STUK i Magasinet i Vamlingbo med premiär 30/6.

Den 20 juli visas också i Vamlingbo ett unikt projekt där Vamlingbolagets mönster används och prövas storskaligt i en oväntad kontext .


Utställningen pågår till den 12 augusti 2023.

Vamlingbolagets mönster
Vamlingbolagets mönster

Arrangör

Galleri STUK

Dela


Visa på karta