Utställning Morus på Galleri Apoteket

Utställning Morus på Galleri Apoteket

Datum: 6 aug.
Tid: 10:00 - 16:00
Dagar: Måndag, tisdag, onsdag, torsdag, fredag, lördag, söndag
Roma Kungsgård
Roma Kungsgård , 622 54 Romakloster

Utställning Morus på Galleri Apoteket

Hanna Norrna, Irini Gonou och Kleopatra Tsal undersöker konstnärliga, sociala, historiska och ekologiska dimensioner av silke.

Morus är ett samarbete mellan konstnärerna Hanna Norrna, Irini Gonou och Kleopatra Tsali.

Projektet undersöker konstnärliga, sociala, historiska och ekologiska dimensioner av silke. Det börjar med serikultur: konstnärerna föder upp silkeslarver i liten skala, i sina hem på Gotland, på Naxos och i Aten. Parallellt med aktiva odlingar, under- söks lokala historiska och samtida silkesproduktioner.

På Gotland anlades plantager av tiotusentals mullbärsträd mellan 1830-1850, på initiativ av Sällskapet för Inhemsk Silkesodling. Utställningen Morus, på Galleri Apoteket i Roma Kungsgård, sker på en plats där mullbärsträd odlades i orangerier på 1700-talet. Galleriet var på den tiden ett apotek. Rummets historia länkar konstnärerna till kvinnorna som använt örter och trådar med medicinska syften, som dömdes i häxprocesserna i Visby 1705.

Konstnärerna samarbetar med Lantbruksuniveristetet i Aten, som vetenskaplig rådgivare och utbildare. I september 2023, reser projektet Morus till norra Grekland, för att ställas ut på Ethnological Museum of Thrace i Alexandroupoli, samt Silk Museum of Soufli (PIOP). Med stöd av Konstnärsnämnden.

Öppna tråd-workshops! Lär dig spinna tråd av brutna silkeskokonger från konstnärernas småskaliga silkesproduktioner. Det är gratis att delta och öppet för alla.

Platser: 

1. Blessellska gården, Fårö Lauter, 15 juli kl 11.00-16.00

2. Botaniska trädgården, Visby, 20 juli kl 11.00-16.00

3. Galleri Apoteket, Roma Kungsgård, 22 juli kl 11.00-16.00

Textilverk, Silke
Textilverk, Silke

Arrangör

Galleri Apoteket

Dela


Visa på karta