SOMMAREN MED MONIKA PÅ BERGMANCENTER 2/8

SOMMAREN MED MONIKA PÅ BERGMANCENTER 2/8

Datum: 2 aug.
Tid: 17:00 - 18:40
Dag: Tisdag
Bergmancenter
Fårö Svens 1118 , 62466 Fårö

SOMMAREN MED MONIKA PÅ BERGMANCENTER 2/8

Harriet Anderssons roll som Monika skapade en ny erotisk frigjordhet som bidrog till intresset för Bergmans filmer utomlands.

Sommar, skärgård och svenskt nakenbad: Ingmar Bergmans filmatisering av Per Anders Fogelströms populära roman blev en omskriven publiksuccé. Harriet Andersson förkroppsligar i rollen som Monika, en ny erotisk frigjordhet som bidrog till intresset för Bergmans filmer utomlands.

Sommaren med Monika är en filmatisering av Per Anders Fogelströms roman med samma namn, publicerad 1951, och bygger på ett manus som Fogelström skrev i samarbete med regissören Ingmar Bergman. Huvudpersonen Harry (Lars Ekborg) är en blyg nittonåring som jobbar på ett lager på Södermalm i Stockholm. En vacker vårdag när han tar rast på det lokala fiket träffar han biträdet från grönsaksaffären mittemot, sjuttonåriga Monika (Harriet Andersson). Hon är frispråkig, upprorisk, och mer erfaren än Harry, men de faller för varandra och i förälskelsens rus bestämmer de sig för att lämna sina trista jobb och rymma till en skärgårdsö. Gunnar Fischers bilder av den lilla motorbåten som tuffar förbi Stockholms kajer med kosan mot solstekta skärgårdsklippor är som klippta ur i en samtida reklamfilm för huvudstaden. Men när dagarna blir kortare, nätterna kallare och pengarna tryter hopar sig mörka moln över frihetsdrömmen. Tillbaka i stan sliter Harry med jobb och studier för att försörja den gravida Monika, som spenderar hyrespengarna på nöjen och kläder.

Biljetter kostar 120 kr och finns att köpa på vår hemsida eller på plats innan filmvisningen.

Länk till biljetter: https://www.bergmancenter.se/product/bio-sommaren-med-monika-2-8/ 


Arrangör

Bergmancenter

Dela


Visa på karta