Premiärvisning: Videoinstallation om sockerbruket

Premiärvisning: Videoinstallation om sockerbruket

Datum: 3 sep.
Tid: 10:00 - 16:00
Gotland grönt centrum, Lövsta
Lövsta, 622 54 Romakloster.

Premiärvisning: Videoinstallation om sockerbruket

Den Malmö-baserade konstnären Kalle Brolin visar sitt konstprojekt om sockerindustrin på Gotland. Skördefestivalen 2 och 3/9.

Gotlands Konstmuseum bjöd in den Malmö-baserade konstnären Kalle Brolin att göra ett konstprojekt som relaterade till sockerindustrin på Gotland. Resultatet blev en videoinstallation som ska premiärvisas på Gotlands Skördefestival 2–3/9 och på Roma bibliotek 4/9–26/11. Under skördefestivalen visas filmen löpande under öppettid. Kalle Brolin ger en introduktion kl. 11 och kl. 13 på lördagen 2/9 och söndagen 3/9.

Kalle Brolins tvåkanalsvideo Jag är spegelvänd och baklänges dub tar sin utgångspunkt i sockerindustrin på Gotland. Filmen är inte en dokumentär eller ett rakt historieberättande, utan påminner snarare om en associativ upptäcktsresa full av infall, med historiska kopplingar som både publiken och konstnären konstruerar efter hand.

Ett tematiskt ledmotiv är att sockerbruket i Roma byggdes efter samma ritningar som ett sockerbruk i skånska Svedala, men att ritningen spegelvändes. I videon har bilder och filmklipp placerats bredvid varandra för att framkalla en mening i relationen dem emellan.

I filmen får vi se hur sockrets historia förbinder Gotland med andra öar runtom jorden via deras guvernörer och landshövdingar, via deras helgon och gudar samt via deras folkvandringar.
Videons ljudspår består av en baklänges inspelad berättarröst, tillsammans med fragment av dub-musik.

KORT OM KALLE BROLIN
Kalle Brolin är konstnär och författare. Han arbetar med videoinstallation och performance, i storskaliga och forskningstunga projekt. En serie arbeten handlar om effekten av två industrier, kolbrytning och sockerfabriker, på det inre och yttre landskapet i Skåne. Dessa verk har visats på institutioner som Moderna Museet (Stockholm), Malmö Konstmuseum (Malmö) och Röda Sten Konsthall (Göteborg). Kalle Brolin har studerat vid Valands Konsthögskola och Umeå Konsthögskola. Han har deltagit i utställningar och biennaler, nationellt likväl som internationellt. Brolin som numera är baserad i Malmö har tidigare bott och verkat i städer som Buenos Aires, Istanbul, London, Berlin, Stockholm, Köpenhamn, Tallinn och Gdansk.

Bilden är en stillbild hämtad ur Kalle Brolins video (2023).

Projektet genomförs med hjälp av medel från Region Gotland.


Arrangör

Gotlands Museum

Dela