PICASSOS ÄVENTYR PÅ BERGMANCENTER 26/7

PICASSOS ÄVENTYR PÅ BERGMANCENTER 26/7

Datum: 26 juli
Tid: 17:00 - 18:55
Dag: Tisdag
Bergmancenter
Fårö Svens 1118 , 62466 Fårö

PICASSOS ÄVENTYR PÅ BERGMANCENTER 26/7

Elsa Beskow berättar, Dalís fingrar är 5m långa, Hasse och Tage ljuger hela tiden. Belönades med en Guldbagge för bästa film.

"Picasso är trött i päran, åker till rivieran” – Elsa Beskow är berättaren, Dalís fingrar är fem meter långa, Hemingway stickar, konstpolishunden Jacky sniffar upp marina motiv, Hasse och Tage ljuger hela tiden och ingen pratar svenska utom Elsa.

”Konsten är en lögn som visar verkligheten” sa Picasso, och med det citatet inleds Picassos äventyr, som har undertiteln Tusen kärleksfulla lögner av Hans Alfredson och Tage Danielsson. Gösta Ekman spelar titelrollen, och har ljugit ihop en hel del han också.

Berättare är Toiwo Pavlo, som presenterar sig som Elsa Beskow. Här kan man inte lita på någonting. Det myllrar av figurer och saker som inte är vad de ser ut att vara, och så länge orden är uttrycksfulla spelar det ingen roll vad de egentligen betyder.

Om replikerna är vettiga eller ej har ingen betydelse, bara de är roliga. ”Io papa, gratulaziones” och ”España sol explosivo” förstår ju vem som helst. Eller så kan man säga något som bara låter bra. Margaretha Krook ryter ”Mortarella mondial” och Hans Alfredson utbrister ”Extremadura mercredi”. Lena Nyman sjunger ett finskt matrecept tills Gösta Ekman blir galen. De enda som uttrycker sig normalt talar engelska, som tavelgangstrarna som driver svartgallerierna under den amerikanska konstförbudstiden. (Deras tid ska snart vara förbi: under Picasso-kraschen får man hundra Picasso för en Kalle Anka.)

Vid premiären var recensenterna inte helt utan invändningar, men Picassos äventyr fick både filmkritikritikernas pris och en Guldbagge för bästa film och blev en stor publikframgång.

Biljetter kostar 120 kr och kan köpas på vår hemsida eller på plats innan filmvisningen.

Länk till biljetter: https://www.bergmancenter.se/product/bio-picassos-aventyr-26-7/ 


Arrangör

Bergmancenter

Dela


Visa på karta