Musik i sommarkväll - Jan Ekedahl & Owe Ronström

Musik i sommarkväll - Jan Ekedahl & Owe Ronström

Datum: 27 juli
Tid: 19:30 - 20:30
Klinte kyrka
Klintehamn

Musik i sommarkväll - Jan Ekedahl & Owe Ronström

Gotländsk folkmusik, traditionellt och nyskapande Jan Ekedahl, gitarr & Owe Ronström, fiol

27/7 Hejde Kyrka 19:30 Gotländsk folkmusik, traditionellt och nyskapande

Jan Ekedahl, gitarr & Owe Ronström, fiol

Jan Ekedahl är en av föregångarna inom svensk folkgitarr, både som gitarrist och pedagog. Han är också trebarnspappa, skivbolagsdirektör och fågelskådare och bor i Alva på södra Gotland. Född 1954 och uppvuxen i Visby med 60-talspop var han alltid mest intresserad av akustisk gitarr. Donovan, Crosby, Stills, Nash & Young, Joni Mitchell var inspirationskällor. Redan i tonåren fastnade Jan för folkmusik och började under 70-talet utveckla gitarrens roll i den gotländska folkmusiken (WP-002). Samtidigt var gitarrspel i den irländska folkmusiken ett stort intresse, förebilder var bl.a. Planxty, Bothy Band - spelade irländsk folkmusik i olika konstellationer. Han utbildade sig till gitarrpedagog, pluggade klassisk gitarr och konserterade.

Jan har skrivit egen musik sedan tonåren, inte bara för gitarr utan också för bl.a. kör (SJECD 12) och stråkensemble (SJELP 1, SJELP 4). 1982 var han med och grundade folkmusikgruppen Gunnfjauns Kapell som spelar gotländsk traditionell musik. Det satte fart på hans komponerande på folkmusikområdet, och han skriver mycket av Kapellets egna material. Jan spelar som mångsidig gitarrist allt från visor till klassiskt.

Owe är professor emeritus i etnologi. Owe har skrivit en hel del, om musik, dans, etnicitet, mångkultur, ålder, kulturarv, revival, festivaler, körer och öar... Han har producerat många hundra radioprogram för Sveriges Radio, om musik från lika delar av världen. Owe är också riksspelman och verksam som musiker, bl.a. i grupperna Orientexpressen, Gunnfjauns kapell och Gotlands Balalajkaorkester.


Arrangör

Klinte pastorat i samverkan med Sensus

Dela


Visa på karta