Linn Byrkjeland ställer ut i Galleri Apoteket

Linn Byrkjeland ställer ut i Galleri Apoteket

Datum: 27 aug.
Tid: 10:00 - 18:00
Dagar: Måndag, tisdag, onsdag, torsdag, fredag, lördag, söndag
Galleri Apoteket
Roma Kungsgård , 62254 Romakloster

Linn Byrkjeland ställer ut i Galleri Apoteket

Linn Byrkjeland - "Jag såg dem stiga upp mot himlen", 9.–27.8. i Galleri Apoteket, Roma Kungsgård. Öppet varje dag 10-18.

“Min konstnärliga praktik börjar med en nyfikenhet för färg. Det är ett evigt sökande efter färger och färgkombinationer. För mig är färg ett sätt att uttrycka ens sanna natur: hur jag upplever världen och hur jag använder de element för att bygga upp mitt eget universum. Jag arbetar med ett mytologiskt laddat universum i min konstnärliga praktik genom abstrakta landskap med ett surrealistiskt tillvägagångssätt i mina målningar och teckningar. Precis tillräckligt för att betraktaren ska förstå essensen, men det lämnar utrymme för tolkning och förundran.

Mitt universum finns i olika dimensioner och i världar inom världar. Jag skildrar detta universum genom bilder. Mitt mytologiskt laddade universum är fyllt av olika varelser, mestadels varelser som liknar olika typer av fåglar, ödlor, ormar och mindre djur som lever i den nordiska skogen. De varelser och scenarier jag konstruerar rör sig mellan de jordiska elementen, underjorden, rymden och det oförklarliga. Det där som blir något större än en själv, något magiskt.

Under det senaste året har jag varit intresserad av att arbeta med elementen: vatten, jord och luft. Jag skildrar dessa element genom landskap och varelser. Fisk för vatten. För jorden är det ormar, ödlor, grodor och blommor. Och fåglar representerar luft. Jag arbetar också med geometriska former som t.ex. cirkeln. Cirkeln ser jag som en del av ögat: irisen som blir en portal in i något eller någon, jag ser också cirkeln som planeter, som sol och måne. En sfär som omfamnar oss och som vi lever i. Något som är kontinuerligt, en symbol för evighet. Jag har ett minne från min barndom som ofta kommer upp på min näthinna, nämligen hur de på förskolan hade avbildat hur ett år ser ut: En stor cirkel, bestående av 12 små cirklar med olika bilder från olika årstider. Den bilden är ett av de vackraste och mest betydelsefulla jag sett. För det gav mig en förståelse att allt hänger ihop.

I mitt måleri arbetar jag med akrylfärger. Jag arbetar med ett högt tempo, det går fort och det är fysiskt. Så jag behöver att mina färger samarbetar med mig i mitt tempo, att de torkar snabbt. Jag arbetar också med teckning där jag använder oljepasteller, vaxpasteller och blyerts.”

Linn Byrkjeland (f. 1991) är en nyutexaminerad i en magister i fri konst från Umeå Konsthögskola som har flyttat tillbaka till Korsholm / Vasa, Finland under sommaren 2023. Under det senaste året har hon ställt ut på Bildmuseet i Umeå med hennes magister examensutställning I Cut Across the Stream (2023), vid GSA Gallery i Stockholm (A Cat Across the Street, 2023) och vid Galleriet vid Umeå Konsthögskola (2022).

Hon har också haft utställningar i Finland vid Galleri Marcy i Helsingfors (Unraveling, 2020 och A Playful Approach, 2021) och varit med i grupputställningen For the Love of vid Hakola studio som är en del av Helsinki Design Week (2021). 

Under Byrkjelands kandidatstudier i nutidskonst i Tromsø i Norge så ställde hon ut vid Mack byggnaden med kandidat examen utställningen Post Exit (The Gardens of Liminality) i 2020. Hon ställde också ut vid School of Business and Economics i Tromsø med utställningen Investering og Avkastning i 2018. Byrkjeland har också ställt ut vid en pop-up utställning under hennes utbytesstudier vid Det Fynske Konstakademi i Odense i Danmark med utställningen Individual Submission (2020).

Hennes verk kan hittas från privata samlingar i Finland, Sverige, Danmark, Norge och USA.

Seikkailu
Seikkailu

Arrangör

Galleri Apoteket, Linn Byrkjeland

Dela


Visa på karta