https://youtu.be/lCkaj4z5MUc Motståndaren är ett intensivt psykologiskt drama som handlar om maskulinitet, intimitet och våld. Dessa teman har helt olika betydelser i ett land som Iran än vad de har i ett land som Sverige.
I Iran, som är ett diktatursamhälle, skapas en paranoid stämning bland invånare som gör att ingen riktigt är fri; du censurerar hur du talar, vem du talar med, dina tankar och hur du uttrycker känslor. Detta förändrar ditt beteende,och är mycket svårt att skaka av sig när man plötsligt upplever frihet och kan säga och göra vad man vill. På ett djupare plan är filmen en kritik mot just denna form av frihetsberövande.
Detta är en av anledningarna till vad som händer i Iran just nu. Folk kräver sin frihet, att kunna välja fritt hur de klär sig, vem de älskar och hur de ska leva sina liv. Filmen undersöker denna frihet. Den yttre friheten, men även den inre friheten som oftast är mycket svårare att erövra.
Motståndaren är en specifik historia om en helt specifik typ av människa. Vår huvudkaraktär, Iman, är en brottare– den nationella sporten i Iran. Iman är bilden av den patriarkala mannen i ett samhälle där kvinnor behandlas med stor misogyni. Hans fru, Maryam har gett upp sina drömmar och nöjt sig med ett liv som hemmafru medan han har blivit en erkänd brottare. Men vad händer när Iman hamnar i konflikt med sig själv? När överhuvudeti familjen vacklar, hur påverkas de hierarkiska familjestrukturerna? Vad gör det med känslor av skuld (Iman) och känslor av berättigande och ilska (Maryam)?
Filmen är berättad som en film noir, med skillnaden att det i en film noir ofta handlar om en karaktär som ska lösa en gåta; här är det huvudkaraktären som vet något vi inte vet, och vi som åskådare försöker lösa gåtan.
Jag ville att filmen skulle präglas av den känslan jag själv hade när jag flyttade till Sverige i slutet av åttiotalet, och hamnade en flyktingförläggning i nordligaste Norrland. En ombyggd skola som var omringad av mörk snötäckt skog. Att hela ens värld kastades upp och ner, allt förändrades. Ens identitet och personen man höll på att formas till. Men samtidigt, någonstans i mörkret var personen som man lämnade efter sig, och förr eller senare var man tvungen att konfrontera honom. Från 11 år.
Köp biljetter:bio.se/biografer/folkets-bio-visby
TRIART TYCKER:
Motståndaren är inte bara en gripande skildring av livet på ett asylboende. Det är en studie i självtvivel och skam som inte lämnar någon oberörd.