Eva Sentivanyi – HÄRD

Eva Sentivanyi – HÄRD

Datum: 22 okt.
Tid: 11:00 - 17:00
Dagar: Måndag, tisdag, onsdag, torsdag, fredag, lördag
GKF
Wallérs Plats 5 , 62156 Visby

Eva Sentivanyi – HÄRD

Keramikutställning på GKF

HÄRD – horisonten, himlen, havet och hemmet

Eva Szentiványi är konstnär, konsthantverkare och keramiker. Hon tillverkar bruksföremål och intresserar sig för förhållandet och spänningen mellan platsen och personen - hemmet och identiteten. Hon utforskar genom keramiken teman kring frihet och rotlöshet, hemmahörande eller tillhörighet och utanförskap eller främlingskap.

I utställningen HÄRD visas skulpturer och bruksföremål sprungna ur en process som pågått sedan Szentiványi flyttade till Gotland 2020.

”Sedan flytten till Gotland har jag fascinerats av horisonten, för mig är det nytt med en så skarp linje mellan himmel och vatten. Jag är uppvuxen i Göteborg där havet är väldigt närvarande, men där är skärgården dominerande, horisonten en växling mellan hav, land och himmel. Den här raka horisonten är hisnande vacker, men fyller mig också med bävan. Det är som att hålla andan. Jag funderar över vad den där linjen gör med människorna som bor här.”

Utställningens tema, att höra till - eller att tillhöra - ansluter även till idén om värde och ägande. vem som äger en plats, vem som har rätt till den och när en plats blir ett Hemma. Att få vara hemma. Att få drabbas av en plats, bära den med sig och får vara – bli och vara – en del av den.

Szentiványis karga och finstämda uttryck i bruksföremål såväl som skulptur skapar en poetisk helhet där en lika blygsam som rättfram och allvarlig intention att höra till en plats manifesteras rent rumsligt. En tingets ärlighet och omsorg som lågmält och stolt bara Är. 

Hur kan och får vi bara vara - och höra till?

/Erika Åberg


Arrangör

GKF

Dela


Visa på karta