Anna Bjerger & Chantal Joffe

Anna Bjerger & Chantal Joffe

Datum: 30 juli
Tid: 12:00 - 16:00
Dagar: Fredag, lördag, söndag
Hellvi Kännungs
Hellvi Kännungs 207 , 62450 Lärbro

Anna Bjerger & Chantal Joffe

Utställningen Asparagus, Hands and Feet presenterar nya målningar som är utförda i en pågående dialog mellan de två konstnärerna.

Vi har glädjen att presentera en utställning med Anna Bjerger och Chantal Joffe på Hellvi Kännungs, Gotland i sommar. Utställningen Asparagus, Hands and Feet presenterar nya målningar som är utförda i en pågående dialog mellan de två konstnärerna. Det är första gången som Chantal Joffe har en större presentation i Sverige.

Anna Bjerger (f.1973) och Chantal Joffe (f.1969) träffades på British School i Rom kring millennieskiftet och båda är utbildade på Royal College of Art i London. Under en intensiv period i början av sina karriärer arbetade de i samma byggnad och delade många intressen inom måleriet och umgicks även privat och under resor. År 1999 gjorde de, tillsammans med Annas man James Aldridge, en gemensam utställning i Rom. Anna Bjerger flyttade sedan tillbaka till Sverige medan Chantal Joffe bodde kvar i London. De har haft sporadisk kontakt genom åren och utställningen på Gotland, nästan 25 år senare, har varit ett sätt att hitta tillbaka till samtalet.


Aparagus, Hands and Feet har växt fram under det senaste året genom återkommande telefonsamtal, delande av bilder, diskussioner om böcker, konst, poesi och familjeliv. I arbetet har de har funnit ett konstnärligt släktskap och gemensamt förhållningssätt till bildskapande. Deras bilder präglas av ett direkt anslag och en skenbar enkelhet som kräver stor precision och närvaro. I sina verk har de tidigare använt sig av befintliga fotografiska förlagor som genom måleriprocessen omvandlats till något personligt och angeläget. Där Chantal Joffe i huvudsak haft människan och kroppen som motivvärld har Anna Bjergers målningar ett mer eklektiskt innehåll. I den nya utställningen har de sökt sig till en mer privat och vardaglig sfär med mer synliga kopplingar till föregångare i konsthistorien.

I början pratade vi om målningar av växter som vi upptäckte att båda gjorde. Vi kände direkt att vi ville hålla det öppet och se vart arbetet skulle leda oss. I arbetet har jag använt personliga bilder, undersökt saker i mitt hus eller under resor för att hitta motiv att måla. Det finns många moment i utställningen där våra verk kommunicerar och har kontakt. Genom de sista verken, där vi båda målade sparrisar med Manets kända målning i åtanke, kom projektet i hamn.
– Anna Bjerger.

So many memories. The mash up of then and now and all the hardness of life after that (and all the good things), children, parents etc. Part of the pleasure of doing this show is remembering that time even though it’s shadowed by the recent darkness.
– Chantal Joffe
 
Anna Bjerger är född 1973, bor och arbetar utför Älmhult, Sverige. Utbildning på S:t Martins School of Art and Design och Royal College of Art i London. Hon har ställt ut i Sverige och internationellt sedan början av 2000-talet och finns representerad i samlingarna på bl.a. Moderna Museet, Stockholm, Louisiana Museum of Modern Art, Stedelijk Museum, Amsterdam, Zabludowicz Collection, London och Tishman Speyer Collection, New York. I ett samarbete med Karl Ove Knausgård gjorde hon 2017 en serie målningar till romanen Om våren. Förra året invigdes hennes verk De första fem i Sveriges Riksdag. Hon representeras av Galleri Magnus Karlsson, Stockholm och Galleri Bo Bjerggaard, Köpenhamn.

Chantal Joffe är född 1969, bor och arbetar i London, Storbritannien. Utbildning på Glasgow School of Art och Royal College of Art i London. Hon har ställt ut i Storbritannien och internationellt sedan början av 2000-talet och finns representerad i samlingarna på bl.a. Institute of Contemporary Art, Boston, Detroit Institute of Arts, National Portrait Gallery, London och The Metropolitan Museum of Art, New York. Hon visas just nu på Foundling Museum i London i grupputställningen Finding Family (17 mars–27 augusti 2023). Joffe har utfört ett större publikt arbete för Londons tunnelbana. A Sunday Afternoon in Whitechapel finns på stationen Whitechapel (Elizabeth line). Hon representeras av Victoria Miro Gallery i London.

Hellvi Kännungs är Galleri Magnus Karlssons projektrum på norra Gotland. År 2011 hade vi vår första utställning i den ombyggda ladan och därefter har den fungerat som ett alternativt utställningsrum till galleriet på Fredsgatan i Stockholm. På Hellvi Kännungs har vi låtit några av galleriets konstnärer sammanställa egna grupputställningar och genomföra idéer som inte rymts inom ramen för galleriets ordinarie verksamhet. Det har blivit en mötesplats för konstnärer och publik i en miljö som skiljer sig från det urbana gallerirummet. Närheten till naturen och avskildheten har bidragit till en prestigelös och inspirerande atmosfär. På Hellvi Kännungs har galleriets konstnärer även kunnat vistas för koncentrerade arbetsperioder och avkoppling.

Hours / Öppettider:
Friday–Sunday 12–4 pm / Fredag–söndag 12–16
and by appointment / och enl. överenskommelse


Art, coffee, ice cream! / Konst, kaffe, glass!

Address / Adress:
Hellvi Kännungs 207
624 50 Lärbro
Sweden
Phone +46 708 106 906
 

Installationsbild Hellvi Kännungs 2023
Installationsbild Hellvi Kännungs 2023

Arrangör

Galleri Magnus Karlsson

Dela


Visa på karta