Markus Jäntti-Tuominen ställer ut på Galleri Apoteket

Markus Jäntti-Tuominen ställer ut på Galleri Apoteket

Datum: 21 aug.
Tid: 10:00 - 18:00
Dagar: Måndag, tisdag, onsdag, torsdag, fredag, lördag, söndag
Galleri Apoteket. Roma Kungsgård
Romakungsgård , 622 54 Romakloster

Markus Jäntti-Tuominen ställer ut på Galleri Apoteket

Utställningens titel “Kör sakta – lekande tomtar“. Sagoberättande måleri i olja, akvarell och smältlim.

Utställningens titel “Kör sakta – lekande tomtar“ syftar på en skylt som varnar bilister för barn och djur som leker. Titeln introducerar utställningen; den berättar att det finns estetiskt lekfulla figurer framför oss som går i olika riktningar. Samtidigt låter målningarna som är gjorda i olja, akvarell och smältlim, oss sakta ner och fokusera på en värld av bilder och berättelser.

Ibland glöms de sagofigurer som skapats av människor bort. De hopar sig på gårdar, i lagerlokaler och på fönsterbrädor. Människor gör mytiska varelser som liknar dem själva och använder dem som dekorationer eller handelsvaror. Människor vrider olika djur till människoliknande varelser som fascinerar dem och placerar dem i konstgjorda trädgårdar - eller andra miljöer som de har skapat för statyerna. Grodor stannar permanent i dammar, skogsälvor under svampar och tomtar i arbete på gårdar.

Målningarna i utställningen är glimtar in i dessa mytiska figurers världar. De skildrar inte en enda person som bevisligen har levt, utan mänsklighetens önskan att reproducera sig själv. I målningarna är karaktärerna genomskinliga, flyktiga, tvetydiga - någonstans mellan vår värld och den målade bildvärlden. Figurerna i målningarna har rymt från människodominerade butiker, balkonger, böcker och gårdar in i landskap av odisciplinering. Är grodan verkligen intresserad av solnedgången eller lever den bara ut en mänsklig fantasi?

Markus Jäntti-Tuominen (*1994 Hyvinkää, Finland) bor och arbetar i Esbo, Finland och Berlin, Tyskland. I sitt arbete följer han kulturella myter och symboler som med tiden blir banala objekt av massproduktion och förlorar sin ursprungliga betydelse. Hans arbete hänvisar ofta till central- och nordeuropeiska platser och kulturella sammanhang där gamla berättelser har ändrats genom tiderna. Jäntti-Tuominen arbetar projektvis med olika konstnärliga medel som video, animation, ljud, skulpturer, målningar och teckningar.

Inbjudan
Inbjudan

Arrangör

Galleri Apoteket

Dela


Visa på karta