UTFLYKTSGUIDE: 10 måsten på södra Gotland

Vi tipsar dig om tio platser, kaféer eller restauranger som vi tycker att du borde besöka på södra delarna av Gotland.

Foto: Montage

Gotland2021-06-24 11:40
undefined
Hoburgen.

Vacker kustväg mot Hoburgen

När du ser skylten "Vacker väg mot Hoburgen" på Storsudret är det väl värt att svänga av. Vägen går längs med naturreservatet Husrygg, och är verkligen sällsynt vacker.

Området bjuder på ett böljande landskap med fantastisk utsikt, vackra stenmurar och det fina lilla stenmuseet vid Kettelvik.

På kustklinten som sträcker sig ända fram till Hoburgen växer bland annat stora mängder av den sällsynta våradonisen som blommar från mitten av april till mitten av maj. Men området är väl värt ett besök oavsett årstid.

Här ligger Vacker kustväg mot Hoburgen.

undefined
Roger Jonasson som driver Bagarns i Hemse hoppas på att kunna bjuda personalen och de äldre på boendena i Hemse på smarrig tårta och smörgåstårta.

Bagarns i Hemse

Roger Jonasson och hans familj driver kaféet Bagarns i Hemse. Det är en fantastiskt mysig upplevelse att gå dit och fika. Fiket ligger i södra Gotlands hjärta. 

Här ligger Bagarns. 

undefined
Marie Schnell Carlén och Carl Schnell ser fram emot att öppna Majstregården i juni.

Majstregården

Under många år drevs Majstregården av Gabriella Löf och Göran Nyqvist. I år är det nya ägare i Marie Schnell Carlén och Carl Schnell som renoverat restaurangen och delvis gjort om menyn. Ett besök på Majstregården och även spana in Hoburgsgubben är ett måste om du ska ner på de södra delarna av ön. 

Här kan du läsa lite om Majstregården. 

Här ligger Majstregården. 

undefined
Cecilia Westerholm Beer och Björn Westerholm tog över Grå gåsen i januari.

Grå Gåsen 

I fjol tog Björn Westerholm och Cecilia Westerholm Beer över Grå Gåsen i Burgsvik. Det har blivit en av öns mest kända anläggningar och folket älskar att vara på Grå Gåsen. Restaurangen är alltid omtyckt och årligen är det olika aktörer som får chansen att gästspela på Grå Gåsen.

Här ligger Grå Gåsen. 

undefined
Vamlingbo prästgård, Lars Jonsson, Naturum

Museum Lars Jonsson

Vid Vamlingbo prästgård ryms flera verksamheter, bland annat Museum Lars Jonsson där ett representativt urval ur den kände naturmålarens egna samlingar visas.

I Vamlingbo prästgårds övervåning hittar man Museum Lars Jonsson. Här visas ett representativt urval ur den kände naturmålarens egna samlingar. Tyngdpunkten ligger på motiv hämtade från södra Gotland, intryck av ljus och fåglar från närliggande stränder och kulturmarker.

Vamlingbo Prästgård byggdes 1779 intill den medeltida kyrkan och är en av de mest välbevarade prästgårdsmiljöerna på Gotland.

De två ladugårdslängorna från 1800-talet är idag hem för utställningar; Naturum Gotland i den södra och Forum Östersjön i den norra. I trädgården finns Prästgårdscaféet, där man kan slå sig ner mitt i grönskan och se ut över vidsträckta rabatter och en trädgårdsbutik.

Här ligger Museum Lars Jonsson. 

undefined
Guldkaggen

Guldkaggen

Äntligen!, säger många på Sudret. Och det är bara att hålla med. Gänget som nu driver Bruna Dörren var de senaste som hade verksamhet i Guldkaggen i Burgsviks hamn. Nu är det Danyel Couet, restaurang Allegrine, som driver restaurang Guldkaggen by Allegrine.

Här ligger Guldkaggen. 

undefined
Eva Hansén på Pensionat Holmhällar menar att det inte är nödvändigt att resa i dagsläget. "Fastlänningar bör inte åka hit, och gotlänningar borde inte åka dit", tycker hon.

Holmhällar

Holmhällar är ett härligt utflyktsmål med ett stort raukområde, vacker utsikt mot ön Heligholmen och fina badmöjligheter på sommaren.

Här finns också ett vackert fiskeläge, Holms fiskeläge som tillhör ett av Gotlands bäst bevarade fiskelägen, med gamla bodar på rad. Badstranden hittar du väster om Holmhällars raukområde. Här finns också det härliga pensionatet.

Här ligger Holmhällar.

undefined
Öja kyrka på Gotland

Öja kyrka

Öja kyrka har ett imponerande torn, hela 67 meter högt, högst av alla Gotlands landsortskyrkor. Kyrkan är byggd av sandsten och stod i sin nuvarande form färdig på 1200-talet.

Inne i kyrkan kan man bland annat beskåda Öjakrucifixet och en kopia av Öjamadonnan. Originalstatyn förvaras på Gotlands Museum.

Kyrkorna på Storsudret brukar hållas öppna för besök varje dag under hela året.

Här ligger Öja kyrka. 

undefined
Kattlunds museigård på södra Gotland

Kattlunds Museigård

Museigården i Grötlingbo ger en bra bild av hur livet på en gotländsk gård kunde se ut under medeltiden.

Vid Kattlunds finns också en örtagård och en fruktträdgård med gamla gotländska äppelsorter, ett trädgårdscafé, en hantverksbutik och en gårdsbutik. Gården är öppen under sommarmånaderna.

Här ligger Kattlunds Museigård. 

undefined
Körsbärsgården.

Körsbärsgården

Vid Körsbärsgården kan man ströva runt i den vackra visningsträdgården och titta på konst i Konsthallen.

I Sundre på Gotlands sydspets ligger Körsbärsgården. Här har Marita och Jon Jonsson låtit bygga konsthall, skulpturgalleri och paviljonger omgivna av en skulpturpark som öppnar sig mot den omgivande naturen och havet.

Körsbärsgården har anor från 40-talet och varje år visas ett tiotal utställningar.

Här ligger Körsbärsgården. 

undefined
Charlotte Criwall på Strandakar Hotell och restaurang är nöjd med hösten. "Vi har haft förutsättningar för att undvika trängsel, med stora, luftiga ytor."

Strandakar

Restaurangen och hotellet är en riktig pärla i När. Paret Criwall har själva byggt alltihop och det är en upplevelse att köra en övernattning hos dem. Där hittar du ett verkligt lugn och kan fylla på energidepåerna. 

Här ligger Strandakar. 

Här kan du läsa mer om Strandakar.