UTFLYKTSGUIDE: 10 besöksmål på östra Gotland

Vi tipsar här om tio platser som du kan besöka om du planerar att göra en tur på östra Gotland. Håll till godo!

Foto: Montage

Gotland2021-06-23 14:45
undefined
Katthammarsviks Rökeri är något som nästan alla älskar.

Katthammarsviks Rökeri

Gör ett besök på Katthammarsviks Rökeri i Östergarn. Där har man i flera generationer rökt fisk och till sist byggdes restaurangen som nu står i Kattvik. Ullis Magnusson driver rökeriet vidare – men pappa "Kjellis" finns ännu med i kulisserna och är ännu med och röker fisk. Det är en plats som lämpar sig väl för lunch, middag eller om du vill köpa med dig lite fisk hem. Samtidigt är det inte heller dumt att njut av utsikten över havet. 

Här ligger Katthammarsviks Rökeri. 

undefined
Fiskbutiken vid Sysne Udd är populär på somrarna.

Sysne Udd

När vi ändå är inne på fiskspåret. Då får vi inte glömma att tipsa om fiskbutiken vid udden. Det är en otrolig pärla och finns ett stort utbud av fisk. Samtidigt är det en karg och häftig miljö i anslutning till det lilla fiskeläget. 

Här ligger Sysne Udd.

undefined
Krakas Krog är definitivt värt ett besök. En av Gotlands absolut bästa restauranger.

Krakas Krog

Har du inte käkat på Krakas? Vad säger du? Det är en av Gotlands absolut bästa restauranger – om inte den bästa. En fantastisk service och maten håller väldigt hög nivå. Är en Michelin-stjärna kanske i sikte? 

Här ligger Krakas Krog. 

undefined
Gunnfjauns kapell är en bit av historien.

Gunnfjauns Kapell

Kapellet uppfördes troligen under mitten av 1300-talet och är än idag en populär plats för vigslar. Enligt sägnen ska kapellet ha uppförts till minne av Gunnfjaun, sonson till den förste gotlänningen Tjelvar. Mer troligt är kanske att kapellet byggdes för att fungera som gudstjänstlokal vid en medeltida marknadsplats i närheten.

Här ligger Gunnfjauns Kapell. 

undefined
Baju Fiskeläge är härligt att strosa runt vid.

Baju fiskeläge

Baju fiskeläge ligger i Anga på östra Gotland.Till det lugna fiskeläget hör en liten badstrand, brygga och en dansbana. Fiskeläget kom troligen till på 1800-talets början när fisket var ett viktigt komplement till strandgårdarnas inkomster.

Härifrån seglade man iväg med sina tremänningar för att fiska strömming till framförallt Anggrund som ligger fyra kilometer från land. Fiskeläget är lugnt och eftersom det ligger lite avsides är det en liten oupptäckt pärla.

Här ligger Baju fiskeläge. 

undefined
Stranden i Ljugarn är fantastisk på somrarna och många bekvämlighet finns i närheten, både restaurang och camping.

Hela Ljugarn

Det är värt att åka en heldag till Ljugarn och tillbringa ett dygn där. Ligga på stranden, äta vid strandcaféet, ta en fika vid Våffelmagasinet och avsluta med en middag på Smakrike för att sedan bo över på campingen. Där har du en fantastisk dag. 

undefined
Lilla Trägårn har blivit en populär plats för gotlänningar och besökare.

Lilla Trägårn

Ja, vi nämnde inte dem när vi räknade upp vad man kunde göra i Ljugarn. Varför? Vi tycker att de är värda ett eget omnämnande. Lilla Trägårn har sannolikt Gotlands bästa hamburgare. De är så jäkla fantastiska! Deras sötpotatispommes är också något utöver det vanliga. I sommar kommer de även att hålla i flera konserter. 

Här ligger Lilla Trägårn. 

undefined
Raukfältet Folhammar är väldigt behagligt att gå runt vid.

Raukfältet Folhammar

Raukfältet är verkligen värt ett besök. Ta med en liten matsäck och hitta lugnet vid Folhammar. Det är en väldigt vacker plats och med väldigt fina raukar. 

Här ligger Folhammar. 

undefined
Åminne är en pärla för både barn och vuxna.

Åminne

För många är det lite av en glömd pärla. Men det finns massvis med saker att göra och en fantastisk strand som lämpar sig alldeles utmärkt för barnfamiljen! Är det alger i vattnet? Då finns det en pool uppe vid restaurangen. 

Här ligger Åminne.