Till slut kan utställningen visas på museet

Utställningen "Leva livet" kommer från och med 12 juni visas på Gotlands Museum. "Fokuset är levande, varande och mående", säger Angelica Blomhage, verksamhetsansvarig för konstmuseet.

Visby 8 juni 2021 09:00

Till slut kommer publiken få se konstutställningen "Leva Livet" på Gotlands Museum. Det är Emma Hanquist, Ina Porselius och Anna-Karin Rasmusson som är dem som står bakom utställningen. 

Utställningen skulle egentligen ha ägt rum i fjol – men den fick ställas in på grund av den ännu pågående coronapandemin.

– Det blev lite rumphugget i och med att vi satsade stort inför förra året. Det är ett jätteroligt koncept som Angelica Blomhage och Gotlands Konstmuseum bjudit in till. Det är jätteroligt att bli inbjuden till det här, säger illustratören Emma Hanquist. 

Utställningen "Leva Livet" ska beröra ämnen som klass och kön, hälsa och hälsa, kroppen och människors känsloliv. 

– Vilande kvinnor är till exempel ett verk som Ina Porselius arbetat med och då kan man läsa in utställningen utifrån de erfarenheter som vi har nu. Jag hoppas att konstpubliken kommer hitta hit och sedan hoppas jag att utställningen kommer nå en annan och bredare publik för att den visas på Fornsalen, säger Angelica Blomhage, verksamhetsansvarig för konstmuseet. 

Hur mycket kommer vi se av corona i utställningen? 

– Fokus på utställning är levande, varande och mående. Det var utställningens tema i fjol och har kanske skruvats upp lite mer till i år. Det utställningen handlar om har blivit ännu mer aktuellt, säger Angelica Blomhage. 

Emma Hanquist säger att man medvetet valt att inte lyfta coronapandemin så mycket i samband med utställningen. 

– Det kommer vara någon coronatouch på det, men vi ville inte gå för mycket åt det hållet. Någonstans tror jag att corona kommer vara en parentes i vårt tidevarv. Men det är lite för "too soon" att säga om det blir ett "före" och ett "efter". Vi enades alla om att det inte skulle bli en coronautställning, säger Emma Hanquist. 

Hon säger att hon trivs väldigt bra med att visa människors vardag.

– Jag gillar vardagen och skildrar gärna den i mina bilder. Det behöver inte alltid vara så storslaget och svulstigt. Nu försöker vi skildra det i en konstnärlig miljö, säger hon.

Utställningen "Leva Livet"

När: Visas mellan 12 juni till 3 oktober på Gotlands Museum, där Gotlands konstmuseum flyttat in.

Medverkande: Ina Porselius, Emma Hanquist och Anna-Karin Rasmusson.
Beskrivning av utställningen: "I grupputställningen Leva livet presenteras videoverk, installation och illustration med ett existentiellt och vardagsnära innehåll. Utställningen kretsar kring människors relationer och villkor i dagens samhälle och adresserar teman som klass och kön, kropp och psyke, gemenskap och individualitet"

Profilbild Simon FridSimon Frid
Läs mer!
Visby

Moneybrother ska spela på Gotland i sommar

Visby

Markus Krunegård kommer till Gotland i sommar

Visby

Fem sägner och skrönor från Visby innerstad

Visby

Konstnären Karin Johansson från Visby uppmärksammas