Paret lämnade Stockholm för ett nytt liv på Grå Gåsen

Cecilia Westerholm Beer och Björn Westerholm ska utveckla en av Gotlands mest kända platser ytterligare. Möt paret som tagit sig an Grå Gåsen och där de berättar om framtidsplanerna.

Burgsvik 13 juli 2021 08:57

Paret hade aldrig tänkt äga ett pensionat på Gotland. Björn hade en framgångsrik karriär inom tech och it – Cecilia hade haft ledande positioner som hr-direktör i börsnoterade och multinationella bolag. Hösten 2019 var Cecilia tillsammans med ledningsgruppen i Bisnode på Grå Gåsen för konferens.

Då fick hon reda på att allt var till salu – när hon kom hem berättade hon det för Björn. Det samtalet var början på en stor livsförändring för paret som i år firar tio år som gifta. 

– Från den dagen till dess att vi fick prospektet kring julafton 2019 gick allt så otroligt fort. Jag förstod inte riktigt vad som hände, mitt i allt hade vi till slut köpt Grå Gåsen och Björklunda, säger Björn Westerholm.

Cecilia fyller i: 

– Jag kände att jag mådde så jäkla bra när vi var på Grå Gåsen, det var paradiset på jorden. Jag tänkte mer att Björn kanske skulle ta ner idén när jag kom hem. Men som tur är han en ”yes man”, en ja-sägare. 

Vi besöker paret bara några dagar innan årets upplaga av ”Så mycket bättre” ska äga rum på Gotland. Tv-succén har blivit synonym med Grå Gåsen och paret fick i fjol för första gången känna hur det är att ha ett gäng artister och en stor tv-produktion på besök.

– Det var väldigt roligt att få se hur själva tv-produktionen gick till. Vi fick också se hur hårt artisterna verkligen jobbade under den tiden som de var här. Samtidigt fick vi se hur lugna de blev av att vara på Grå Gåsen, ungefär som när jag var här för första gången, säger Cecilia. 

– Det var helt fantastiskt. Vi fick sitta där på varsin stol med all personal runtomkring oss. Vi fick nypa oss i armen, de här stjärnorna uppträdde ju i vårt vardagsrum, säger Björn.

Var det någon låt som du särskilt uppskattade? 

– Ja! Jag älskade ”Tänd alla ljus” med Benjamin Ingrosso och Silvana Imam. Den var helt fantastisk och jag trodde att den skulle slå något otroligt. Jag fattar verkligen inte hur den inte kunde slå mer, säger Björn. 

Benjamin verkar alltid så jäkla trevlig. Är det så? 

– Benjamin är helt fantastisk. Jag var så otroligt fascinerad av honom, han är den trevligaste person som jag träffat i hela mitt liv. Så är det, säger Björn. 

Men det var inte bara en dans på rosor när paret tog över. När de fick tillträde till de båda anläggningarna slog coronapandemin till med full kraft. 

Allt bokades av och paret undrade vad de gett sig in på.

– Jag tänkte då att det inte blev något nobelpris i ekonomi. Jag kan ta kalkylerade risker och är inte rädd för det. Men vi kunde inte i vår vildaste fantasi se det här framför oss. 

Till sist blev dock en succéartad sommar och höst. 

– Den dagen som reserestriktionerna släppte blinkade det i våra mobiler hela tiden. Vi hade kunnat sälja ut Grå Gåsen sju gånger om, det var så många som ville bo hos oss. Nu har vi digitaliserat systemet, det var till sist ett måste. 

Tills i år har paret gjort om i trädgården, renoverat köket och renoverat flera rum. Dessutom har de renoverat vid Björklunda som nu fått namnet Gåsen Out. 

I sommar kommer även Portal att ansvara för restaurangdelen.

– Jag är mer operativ och den som gästerna möter i det dagliga. Sedan arbetar Björn med att utveckla konsertdelen och även vår out door-satsning. Det är bra att dela upp det och att man har olika ansvarsområden. Hittills tycker jag att det fungerat väldigt bra, säger Cecilia. 

I sommar ska det kunna gå att njuta av artister på Grå Gåsen och även vid Breda Blick i Visby. Från och med nästa sommar ska det kunna gå att boka en spelning vid ett kalkbrott på norra Gotland – vilken plats det är vill paret ännu inte berätta. 

– Vi vill att man genom Gåsen Concerts ska kunna boka en spelning på en av platserna eller alla tre. Vi ska kunna ta emot 5 000 åskådare i Burgsvik efter pandemin. Då ska väldigt stora artister kunna komma till oss, säger Björn Westerholm. 

Tips om besöksmål på södra Gotland

”Vi har jobbat så otroligt mycket under det här året. Det har blivit runt 14 timmar om dagen, sju dagar i veckan. När vi vill koppla av åker vi ”Vacker kustväg” på Hoburgen och slutar med att kasta sten i havet. Vi brukar kalla det för att vi är på semester, i höst ska vi upptäcka mer. Men ska jag tipsa om något är det just att åka runt Hoburgen. Och besöka Grå Gåsen, förstås”. 

Fakta om Grå Gåsen

Historien bakom Grå Gåsen. 2009 köpte Maria och Håkan Ahlsten det gamla behandlingshemmet i Burgsvik för att göra det till ett pensionat. Redan första säsongen bodde några från produktionsbolaget Mastiff på pensionatet och då föddes idén till tv-succén ”Så mycket bättre”. 

I januari 2020 köpte Cecilia Westerholm Beer och Björn Westerholm både Grå Gåsen och Björklunda pensionat av paret Ahlsten. Nu driver de verksamheten vidare genom Grå Gåsen, Gåsen Out och nytillskottet Gåsen Concerts. 


Läs mer!
Burgsvik

Hamn får ansiktslyft – nytt kafé och miljöcenter

Restaurang & catering

Stjärnkrögaren Danyel Couet blir delägare i Guldkaggen

Restaurang & catering

Nya ägarna: ”Vi längtar efter att få öppna”