Pandemin blir fortsatt i fokus hos Gotlands Museum

Museet kunde under april återigen välkomna besökare i sina lokaler. I år blir det bland annat en stadsvandring om historiska pandemier.

I april började Gotlands Museum kunna släppa in besökare. Det är något som Lars Kruthof och Angelica Blomhage hoppas man kan göra framöver - om pandemin tillåter.

I april började Gotlands Museum kunna släppa in besökare. Det är något som Lars Kruthof och Angelica Blomhage hoppas man kan göra framöver - om pandemin tillåter.

Foto: Simon Frid

Gotland2021-05-05 13:50

Gotlands Museum kunde i april återigen slå upp sina dörrar för besökare och får maximalt ta emot xx åskådare. Dessutom erbjuder man flera stadsvandringar. 

– Vi får se hur restriktionerna ser ut och hur vi måste anpassa oss, säger Angelica Blomhage, verksamhetsansvarig för utställningarna vid Gotlands Museum. 

Utställningen "Längtans blå blommor" med målningar av gotländska konstnären Naemi Eriksson skulle ha visats för besökare 2020, men blev framflyttad till i år. Tanken var att utställningen skulle visas 100 år efter att konstnären föddes. Hon dog år 2001. 

– Naemi arbetade inom vården och var självlärd som konstnär. Hon har fått ett lite större erkännande efter sin aktiva tid, säger Angelica Blomhage om utställningen som visas fram till 23 maj. 

Lars Kruthof, programansvarig pedagog vid museet, kommer att hålla i flera stadsvandringar tillsammans med sin kompanjon Jeremy Hardy. I fjol höll de vandringar om pandemier som under åren nått Gotland. Kruthof menar att det finns stora likheter med folks beteenden under Digerdöden och under nu pågående coronapandemi. 

– Digerdöden var en bakteriell sjukdom och covid-19 är en virussjukdom. Men likheterna är att man under båda pandemierna ville ha någon att skylla på och en syndabock. I dag kan vi säga att det är Stefan Löfven, Anders Tegnell eller personen som handlar upp allt toalettpapper, säger Lars Kruthof.

Stadsvandringarna är något som kommer att vara prioriterat vid Gotlands Museum – om restriktionerna inte förändras. 

– Vi har tagit fram en digital plattform för att kunna köra digitala stadsvandringar om läget skulle förändras. Då kan personer i hela Sverige gå stadsvandringar med oss, vi får se hur allt utvecklas, säger Lars Kruthof. 

Är det någon fråga som återkommer varje år? 

– Ja, faktiskt! Varje år får jag frågan om Visbys undre värld och alla hemliga gångar under stan som inte existerar. Det är en myt som kommit efter att vi hittat flera latrinbrunnar som varit tunnelformade, säger Lars Kruthof och fortsätter: 

– Det finns även sägner om att bröderna i Franciskanorden hade tunnlar för att hitta på dumheter under nätterna. Men det är också en myt. Sedan får vi alltid frågor om stölden av Havorringen, men det är något som alltmer börjar klinga av. 

Angelica Blomhage, verksamhetsansvarig för utställningarna.
Angelica Blomhage, verksamhetsansvarig för utställningarna.