Karl ställer ut bilder som väcker tankar och känslor

I hela yrkeslivet har Karl Melander sett såväl världens som det lilla lokalsamhällets skeenden genom kameralinsen. På lördag öppnar hans största retrospektiva fotoutställning på Gotlands museum.

Karl Melander ställer ut fotografier från en hel karriär på Gotlands museum. Färg och svartvitt, lokalt och globalt.

Karl Melander ställer ut fotografier från en hel karriär på Gotlands museum. Färg och svartvitt, lokalt och globalt.

Foto: Dennis Pettersson

Visby2021-11-27 07:10

Karl Melander är den flerfaldigt prisade bildjournalisten från Havdhem, som under många år medverkat även i Gotlands Tidningar.

Han gick till sjöss en tid när han var 16. I Tokyo, dit han kom med det fartyg som fraktat apelsinjos från Kalifornien för att sedan gå med jeepar till Egypten, köpte han sin första kamera – en silverfärgad Olympus OM1.

Sedan dess har han sällan setts utan lins.

Han inledde karriären på Gotlands Tidningar 1981 där chefredaktör Rune Jacobsson kom att bli mentor och läromästare. Han ställde krav, varje bild skulle ha betydelse i ett reportage.

– Jag har honom att tacka för så mycket, jag grät ohejdat när han gick bort (1997).

Redan 1986 utsågs han till ”Årets fotograf”, 2008 tog han ”Årets bild” och fick 2011 ”Juryns specialpris” i samma tävling. Genom åren har utmärkelserna blivit många och publiceringarna ännu fler.

Han har täckt gårdsauktioner och lemlästande krig och i själen är han punkare, säger han. Idolen är artisten Thåström.

– Jag har alltid haft svårt för auktoriteter. Ju högre makthavare, desto mer respektlös blir jag. Det har hängt i hela livet.

undefined
Karl Melander ställer ut på Gotlands museum.

På lördag har han vernissage för utställningen på Gotlands museum. 52 bilder från ett helt liv, från nära och långt bort, svartvitt blandas med färg.

Från den lilla vardagen hemma på Sudret till den stora dramatiken. Som mordet på Olof Palme. Karl var vikarie på Expressen och en av de första journalisterna som kom till Sveavägen den där natten, 28 februari 1986.

Det finns en ”Gotlandsvägg” med lokala kändisar, en 80-talsvägg med bland annat Patrik Sjöbergs rekordhöjdhopp och nämnda Palme-mord, en mer privat vägg och en ”miljövägg” med soptippar och bolmande industrier. 

undefined
Josefin Nilsson och Babben Larsson, den senare i två upplagor, finns i avdelningen med lokala kändisar.

Ofta och helst har Karl under karriären ägnat sig åt granskande bildjournalistik. Mest av allt intresserar han sig för orättvisor och ojämlikhet. Där har vi den där oviljan mot auktoriteter igen.

Han har gjort otaliga reportageresor runt om på klotet med fokus på de mest utsatta, människor som utnyttjas av cyniska maskinerier för andras ekonomiska vinning.

Därifrån kommer bilden på barn som bor på en soptipp och eldar datorer för att komma åt koppar som de säljer för att livnära sig.

undefined
Fotbollsmatch på en miljögiftig soptipp i Ghana.

Signifikativt för Karl Melanders fotografi – jo, vi känner varandra väl och har gjort otaliga reportage ihop – är hans sinne för vid första anblicken osynliga detaljer.

Så om du får säga det själv, vad finns i en riktigt bra bild?

– Det här, säger han och visar bilden på en kinesisk flicka på en skateboard. Att blicken finns. Kontakten. Att ingenting finns mellan betraktaren och den som avbildas.

undefined
Wu Jingyue på järnvägsstationen Hanhzhpu xiaoshan i Kina 2012.

Det kan finnas fakta, visst, men mest är fotografier känslor:

– En bra bild tar dig till just den platsen, du känner hur solen bränner, känner hur det luktar, hur det låter runtomkring

Hur har du gjort urvalet?

– Det är det svåra. En annan dag hade jag valt helt andra bilder. Men jag har letat kontraster, hur miljön påverkar vilka vi blir. I grunden är vi alla människor som gör och känner ungefär samma saker.

Det viktigaste är dock, menar han, att varje bild bär sin egen berättelse och att den väcker tankar hon betraktaren.

Och det gör den, i Karl Melanders bilder ligger känslorna nära.

Utöver fotografier visas på utställningen filmen ”Stunder av lycka” som han 1996 gjorde tillsammans med Tina-Marie Qwiberg, vilken handlar om livet på Tofta husvagnscamping.

undefined
De här gotländska vinterbadarna har den mest framträdande platsen på utställningen.
Café Opera, Stockholms nöjesmetropol på 80-talet.
Café Opera, Stockholms nöjesmetropol på 80-talet.
Karl Melander

Karl Melander, 63, är bildjournalist, bor i Hangvar men är uppvuxen i Havdhem.

Han inledde sin karriär på Gotlands Tidningar 1981. Genom åren har han arbetat på de största svenska dagstidningarna.

Han har även arbetat med tv, tillsammans med bland andra Arne Carlsson och Tina-Marie Qwiberg, liksom egna projekt, konstnärliga såväl som journalistiskt granskande.

Han är aktuell med en retrospektiv utställning på Gotlands museum, vilken finns tillgänglig från 27 november till 27 februari.