Amerikanskan Emily har öppnat Here & Now i Havdhem

Ett av Gotlands coolaste ställen har nu kanske öppnat i Havdhem. Eller vad säger ni om blandningen av fint kaffe och tacos till frukost? Möt amerikanskan Emily Bolon som tagit över Havdhemskiosken.

Havdhem 25 juli 2021 10:21

Amerikanskan Emily Bolon, 42 år, har flyttat runt i en mängd länder och nu hittat hem på södra Gotland. För fyra år sedan valde hon att tillsammans med sin dotter flytta till Sverige för ett jobb på ett klädföretag i Stockholm. 

För 1,5 år sedan hyrde hon en bostad på södra Gotland. Hon åkte i två veckor runt på södra delarna av ön för att hitta ett kafé som erbjöd bra kaffe och en stabil internetuppkoppling. 

Emily hittade inte vad hon sökte – i stället stannade hon till vid Havdhemkiosken och såg att den välkända byggnaden var till salu. Då började hon tänka på att själv öppna ett ställe som hon drömde om.  

– Jag letade efter ett ställe som var likt något som i Austin, där vi bodde nu senast. Men jag hittade inget, till slut slog jag till och köpte det här för mina egna sparpengar, berättar Emily Bolon. 

Förutom kaffe och gott fika kommer även fokus att ligga på tacos. Det kommer dock inte vara den tacos som svenskar är vana att få till fredagsmyset. 

– En kompis till mig är från Mexico och hennes familj har en egen taqueria. Jag har hämtat all inspiration därifrån och det kommer vara tacos som man kan äta till frukost. För svenskar kanske det låter galet, men när man säger det till människor från Texas börjar det vattnas i munnen. 

I slutet av maj hade hon premiär för sitt nya kafé Here & Now. Runt 200 gäster kom för att testa på hennes skapelse. 

– Jag tog verkligen ett beslut när jag levde i nuet. Jag vill sprida en positiv och välkomnande känsla här. Det ska vara något man verkligen uppskattar i stunden, säger Emily Bolon. 

Hon har stora visioner för sitt kafé. Men Emily säger att hon får ett steg i taket och låta den riktiga drömmen sakta växa fram. 

– I år får det bli som det är nu. Men nästa år vill jag ha möjlighet att servera alkohol och ha olika provningar, sedan drömmer jag om att i framtiden ha en årligt återkommande musikfestival här. Jag har jättemånga vänner i Texas som sysslar med musik, det hade varit något att få hit dem.