De spinner vidare på nästa dröm i livet

Först öppnade de en butik i Visby innerstad - därefter satsade de på ett spinneri på norra Gotland. Stenkyrka ullspinneri har nu kunder från hela Sverige.

Stenkyrka 13 juni 2021 08:30

Adele Poppe och Göran Stenström driver tillsammans Stenkyrka ullspinneri. Paret drev sedan augusti 2011 butiken Design & Hantverk i Visby innerstad och när efterfrågan på deras produkter växte började de drömma om att driva ett ullspinneri. 2017 slog de upp portarna till spinneriet. 

– Vi kände att vi behövde komplettera butiken i innerstan med något och då föddes tankarna kring ullspinneriet. Vi började då prata med Magnus Bolin (ägare till Gotlandsägg) och då visade han de här lokalarna i Stenkyrka. Då hade det varit en lokal för grisar, så vi fick bygga om det en hel del, berättar Göran Stenström. 

Han brukar oftast vara inne i butiken i Visby innerstad och är ansvarig för kontoret. Adele är oftast ute i Stenkyrka och arbetar vid ullspinneriet. Det är ett spinneri av typen Mini Mill och klarar både stora och mindre partier. 

– Det finns få av sådana här spinnerier i Sverige. Så det är roligt att göra någonting som är ganska unikt, säger Adele Poppe. 

Nu satsar de på att utveckla verksamheten i Stenkyrka ytterligare. Nya maskiner har köpts in och planen är att kunna vidareförädla det som tillverkas i lokalerna. 

– Just nu vänder vi oss mest till stickande människor och vi vill även kunna vända oss till dem som vill ha en färdig pläd, halsduk eller mössa. Det behövs bli mer maskinellt, då behöver vi större utrymme och vi håller på att diskutera hur vi skulle kunna göra det, säger Göran Stenström. 

Hjärtat är fortsatt tillverkning av garn - som säljs i både Stenkyrka och i butiken Design & Hantverk. 

– Vi spinner även till kunder som skickar material till oss. Det är en väldigt stor variation, nu har vi till exempel haft allpacka-ull från en kund på fastlandet, säger Adele Poppe. 

Ullspinneriet i Stenkyrka

Butiken har öppet mellan 10:00 till 16:00 måndag till fredag året om. 

Stenkyrka Ullspinneri bearbetar råull till en färdig produkt. 

De spinner ull från alla sorters fårraser, alpackor, angora och mohair med mera.