Sen ska vi ju ha nÄgot att dricka till maten, kanske du sagt nÀr du bestÀllt mat pÄ en restaurang. Kyparen frÄgar dÄ allt som oftast dig om du vill ha rött eller vitt vin till din bestÀllda smakupplevelse. Det vill Vendela Jansson pÄ Gotlands bryggeri Àndra pÄ. DÀrför har man skapat konceptet Beer makers dinner.
â Jag tror att det finns en förestĂ€llning om till vilken mat ett öl passar. Burgare och öl Ă€r ett klassiskt exempel. Och dĂ„ gĂ€rna en stor stark, mer som en törstslĂ€ckare. Sen analyserar man inte smakerna mer Ă€n sĂ„. DĂ€r vill vi Ă€ndra ett beteende.
Vendela Jansson, besöksansvarig pÄ Gotlands bryggeri, tror att fler skulle vÄga vÀlja en öl om de visste vilken sort som passar vilken mat. En kunskap som hon tycker att bryggerierna mÄste bli bÀttre pÄ att förmedla till restaurangerna.
â Det har lĂ€nge ansetts finare att dricka vin. Det Ă€r en starkt bidragande orsak till att vinet blivit sĂ„ sjĂ€lvklart pĂ„ restaurangen. Det Ă€r upp till oss att utbilda bĂ„de krogpersonal och konsument sĂ„ de vĂ„gar frĂ„ga om öl. GĂ€rna utifrĂ„n vilken smak man vill ha, det Ă€r lite av ett mĂ„l för oss.
Idén till Beer makers dinner föddes ur pandemin. Bryggeriet pÄ S:t Hansgatan ville stötta de lokala krogarna och tog dÀrför fram ett koncept dÀr man erbjuder privatpersoner eller företag att först genomföra en ölprovning i bryggeriets lokaler för att sedan gÄ till restaurangen och Àta mat i kombination med noga utvald öl.
â Det Ă€r pĂ„ sĂ€tt och vis en uppdaterad bryggerivisning dĂ€r vi vĂ€ver samman maten och drycken.
Den stora vurmen för hantverksöl och svÄra Ipor torde synas hos sÄvÀl restauranger som pÄ systembolaget. Men faktum Àr att 90 procent av ölen som sÀljs pÄ Systembolaget fortfarande Àr ljus lager, som inte tillhör det sÄ kallade premiumsortimentet.
â Ăven om vi pĂ„ kort tid gĂ„tt frĂ„n 20 bryggerier i Sverige till totalt 450 idag sĂ„ Ă€r det fortfarande en vĂ€ldigt liten procent av ölen som sĂ€ljs som inte Ă€r traditionell ljus lager. DĂ€r har bryggerier och restauranger en stor del i att vĂ„ga erbjuda olika sorters öl.
Vilket ansvar bÀr sommelierutbildningar i det hÀr?
â Jag tycker de ska behandla öl precis pĂ„ samma sĂ€tt som vin eller andra drycker som alkoholfria alternativ, kaffe eller te. DĂ€r kan det göras en stor skillnad.
Ett tillfÀlle dÀr det oftast vÀljs öl framför vin Àr pÄ julbordet. Julöl finns i massor av former och flaskor och har rotat sig som en klassiker pÄ de svenska julborden, nÀstan lika sjÀlvklar som sillen eller köttbullarna.
â Det finns nĂ„got svensk och lite patriotiskt kring julbordet. Historien kring ölet spelar in hĂ€r och i bilden av julbordet, dĂ€r finns ölet med. Sen passar julölet vĂ€ldigt bra till den feta maten pĂ„ julbordet.
Nu vill Vendela Jansson lÄta ölet fÄ större plats pÄ borden, inte bara vid högtider. Hon menar tillexempel att den bÀsta drycken till fisk och skaldjur inte Àr bubblor eller vitt vin. Det Àr en stout.
â Till ostron Ă€r den tveklöst bĂ€sta drycken en stout. Egentligen till alla skaldjur. Det finns nĂ„got i det salta och umamin som stoutens brĂ€nda toner passar vĂ€ldigt fint till. Sen kan det vara svĂ„rt att gĂ„ frĂ„n vin till stout, hoppet Ă€r rĂ€tt stort. DĂ„ kan man börja med att testa en pils, som Ă€r torr och krispig, dĂ„ Ă€r du en liten bit pĂ„ vĂ€gen.
NÀr börjar vi prata om öl pÄ samma sÀtt som vi pratar om vin?
â Det Ă€r ett arbete som nog kommer ta tid. Mycket handlar om att vĂ„ga, dĂ„ har vi kommit en bra bit pĂ„ vĂ€gen.