Vendela hjÀlper restauranger att vÄga satsa pÄ öl

Nio av tio vÀljer vin framför öl till restaurangmaten nÀr det kommer till dryck. Det vill Gotlands bryggeri tillsammans med krogarna i Visby, Àndra pÄ.

Ölet ska fĂ„r mer plats till maten, det anser Vendela Jansson pĂ„ Gotlands bryggeri.

Ölet ska fĂ„r mer plats till maten, det anser Vendela Jansson pĂ„ Gotlands bryggeri.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2021-12-10 07:02

Sen ska vi ju ha nĂ„got att dricka till maten, kanske du sagt nĂ€r du bestĂ€llt mat pĂ„ en restaurang. Kyparen frĂ„gar dĂ„ allt som oftast dig om du vill ha rött eller vitt vin till din bestĂ€llda smakupplevelse. Det vill Vendela Jansson pĂ„ Gotlands bryggeri Ă€ndra pĂ„. DĂ€rför har man skapat konceptet Beer makers dinner. 

– Jag tror att det finns en förestĂ€llning om till vilken mat ett öl passar. Burgare och öl Ă€r ett klassiskt exempel. Och dĂ„ gĂ€rna en stor stark, mer som en törstslĂ€ckare. Sen analyserar man inte smakerna mer Ă€n sĂ„. DĂ€r vill vi Ă€ndra ett beteende.

undefined
Servera gÀrna julölen i ett glas med bredare glas, med avsmaland topp sÄ frigörs mycket smak nÀr du hÀller upp.

Vendela Jansson, besöksansvarig pĂ„ Gotlands bryggeri, tror att fler skulle vĂ„ga vĂ€lja en öl om de visste vilken sort som passar vilken mat. En kunskap som hon tycker att bryggerierna mĂ„ste bli bĂ€ttre pĂ„ att förmedla till restaurangerna. 

– Det har lĂ€nge ansetts finare att dricka vin. Det Ă€r en starkt bidragande orsak till att vinet blivit sĂ„ sjĂ€lvklart pĂ„ restaurangen. Det Ă€r upp till oss att utbilda bĂ„de krogpersonal och konsument sĂ„ de vĂ„gar frĂ„ga om öl. GĂ€rna utifrĂ„n vilken smak man vill ha, det Ă€r lite av ett mĂ„l för oss.

IdĂ©n till Beer makers dinner föddes ur pandemin. Bryggeriet pĂ„ S:t Hansgatan ville stötta de lokala krogarna och tog dĂ€rför fram ett koncept dĂ€r man erbjuder privatpersoner eller företag att först genomföra en ölprovning i bryggeriets lokaler för att sedan gĂ„ till restaurangen och Ă€ta mat i kombination med noga utvald öl. 

– Det Ă€r pĂ„ sĂ€tt och vis en uppdaterad bryggerivisning dĂ€r vi vĂ€ver samman maten och drycken.

undefined
Enligt de tyska renhetslagarna fÄr ölet endast göras pÄ vatten, malt, humle och jÀst.

Den stora vurmen för hantverksöl och svĂ„ra Ipor torde synas hos sĂ„vĂ€l restauranger som pĂ„ systembolaget. Men faktum Ă€r att 90 procent av ölen som sĂ€ljs pĂ„ Systembolaget fortfarande Ă€r ljus lager, som inte tillhör det sĂ„ kallade premiumsortimentet. 

– Även om vi pĂ„ kort tid gĂ„tt frĂ„n 20 bryggerier i Sverige till totalt 450 idag sĂ„ Ă€r det fortfarande en vĂ€ldigt liten procent av ölen som sĂ€ljs som inte Ă€r traditionell ljus lager. DĂ€r har bryggerier och restauranger en stor del i att vĂ„ga erbjuda olika sorters öl.

Vilket ansvar bÀr sommelierutbildningar i det hÀr?

– Jag tycker de ska behandla öl precis pĂ„ samma sĂ€tt som vin eller andra drycker som alkoholfria alternativ, kaffe eller te. DĂ€r kan det göras en stor skillnad. 

undefined
Beer makers dinner Àr ett koncept dÀr bryggerivisningen flyttar ut pÄ restaurangen.

Ett tillfĂ€lle dĂ€r det oftast vĂ€ljs öl framför vin Ă€r pĂ„ julbordet. Julöl finns i massor av former och flaskor och har rotat sig som en klassiker pĂ„ de svenska julborden, nĂ€stan lika sjĂ€lvklar som sillen eller köttbullarna. 

– Det finns nĂ„got svensk och lite patriotiskt kring julbordet. Historien kring ölet spelar in hĂ€r och i bilden av julbordet, dĂ€r finns ölet med. Sen passar julölet vĂ€ldigt bra till den feta maten pĂ„ julbordet. 

Nu vill Vendela Jansson lĂ„ta ölet fĂ„ större plats pĂ„ borden, inte bara vid högtider. Hon menar tillexempel att den bĂ€sta drycken till fisk och skaldjur inte Ă€r bubblor eller vitt vin. Det Ă€r en stout. 

– Till ostron Ă€r den tveklöst bĂ€sta drycken en stout. Egentligen till alla skaldjur. Det finns nĂ„got i det salta och umamin som stoutens brĂ€nda toner passar vĂ€ldigt fint till. Sen kan det vara svĂ„rt att gĂ„ frĂ„n vin till stout, hoppet Ă€r rĂ€tt stort. DĂ„ kan man börja med att testa en pils, som Ă€r torr och krispig, dĂ„ Ă€r du en liten bit pĂ„ vĂ€gen.

NÀr börjar vi prata om öl pÄ samma sÀtt som vi pratar om vin?

– Det Ă€r ett arbete som nog kommer ta tid. Mycket handlar om att vĂ„ga, dĂ„ har vi kommit en bra bit pĂ„ vĂ€gen. 

Julölets brÀnda toner passar den feta maten pÄ julbordet.
Julölets brÀnda toner passar den feta maten pÄ julbordet.
Beer makers dinner

Ett koncept som Gotlands bryggeri arbetat fram för att fĂ„ fler restauranggĂ€ster att vĂ€lja öl pĂ„ krogen. 

Bakgrunden Àr att nio av tio vÀljer vin fram öl som alkoholhaltigt alternativ pÄ restaurang.

Konceptet flyttas runt pĂ„ olika krogar i Visby. 

Först ut Àr restaurang Bolaget pÄ Stora torget i Visby dÀr Beer makers dinner pÄgÄr fram till Ärsskiftet.