Nu ska Gotlandswhiskyn ut på hyllor i hela landet

Sex år efter att Gotland Whisky släppte sin första limiterade whisky är det dags att erövra Systembolagets hyllor i hela Sverige. "Kommer kunna sälja 25 000 flaskor på ett år", säger vd:n.

Gotland Whiskys vd Anders Stumle med den kommande whiskyn, som får namnet "Isle of Lime Gotland". Nästa år ska den finnas i Systembolagets fasta sortiment.

Gotland Whiskys vd Anders Stumle med den kommande whiskyn, som får namnet "Isle of Lime Gotland". Nästa år ska den finnas i Systembolagets fasta sortiment.

Foto: Dennis Pettersson

Roma2022-01-10 09:03

Gotland Whisky i Roma lade sina första råsprit på ekfat 2012 och kunde 2016 presentera den första färdiga whiskyn från ön. Sedan dess har elva whiskyutgåvor släppts, varav fem varit publika släpp öppna för alla att köpa medan resten varit exklusiva för bolagets drygt 2 200 aktieägare.

Lagren av råsprit har successivt växt i Roma, och nu är tiden, och de åldrande ekfaten, redo att bidra med en whisky som ska in i Systembolagets fasta sortiment.

– Våra lager börjar bli så pass bra, så stora och så gamla – och relativt välsmakande – att vi vill göra den här satsningen, säger bolagets vd Anders Stumle.

I dagsläget vilar 125 000 liter råsprit i hundratals ekfat både ovan och under jord vid gamla sockerbruket i Roma.

undefined
Gotland Whiskys vd Anders Stumle med den kommande whiskyn, som får namnet "Isle of Lime Gotland". Nästa år ska den finnas i Systembolagets fasta sortiment.

Hittills har ungefär 8 000 flaskor whisky lämnat Roma per år.

– Kommer vi in i fast sortiment är Systembolagets prognos att vi kommer sälja runt 25 000 flaskor på ett år, säger Anders Stumle.

Hittills har alla whiskysorter burit djupt gotländska namn, som "Tjaukle", "Midaik" och "Kutkäldu". Den nya whiskyn får rätt och slätt heta "Gotland".

– Ska vi ut över hela landet är det nog bra. Det finns ännu folk i Sverige som inte vet vad Gotland är för något, även om vi som bor här inte tror det, säger Anders Stumle.

Smakmässigt påminner whiskyn "Gotland" om de tidigare sorterna från Roma – en single malt av Speyside-variant.

– Allt i tillverkningen spelar roll för smaken, men jag tror jästen är det som spelar mest roll här, säger Anders Stumle.

undefined
Ett noggrant blandningsarbete ligger bakom komponeringen av whiskysorterna, där man blandar råsprit från olika ekfat.

För att komma in i det fasta sortimentet krävs att producenten kan garantera en viss volym av drycken. Man står för transporterna själv och måste också sälja tillräckligt många flaskor under en viss mätperiod, som startar den 1 mars 2022.

Från den dagen kommer whiskyn att finnas i beställningssortimentet, och någon gång i augusti hoppas Anders Stumle att den kan upptas i fast sortiment, vilket innebär att majoriteten av landets drygt 440 Systembolag får den på hyllan.

undefined
Whiskyn "Isle of Lime Gotland" släpps under nästa år och ska säljas i Systembolagets fasta sortiment.

För att vara redo för expansionen har Gotland Whisky bland annat tecknat avtal med flera nya odlare av ekologiskt korn på ön.

– Blir whiskyn en hit måste man ju vara beredd. Förhoppningen är att produktionen i Roma kan pressas upp till åtminstone tvåskift, kanske mer.

I dag är två destillatörer anställda som tillsammans buteljerar upp till tusen flaskor whisky på en dag.

I de hundratals ekfaten i Roma lagras just nu 125 000 liter råsprit, som kan blandas till whisky. "Lagren börjar bli så pass bra, så stora och så gamla att vi vill göra den här satsningen", säger Anders Stumle.
I de hundratals ekfaten i Roma lagras just nu 125 000 liter råsprit, som kan blandas till whisky. "Lagren börjar bli så pass bra, så stora och så gamla att vi vill göra den här satsningen", säger Anders Stumle.