Själsö hamn – fram och tillbaka för alla

En lagom promenad med fikapaus är svårt att säga nej till när det beger sig. På Själsö hittar du inte bara en av Gotlands finaste vandringsleder utan också ett av de mest populära fikaställena.

Gotland 17 mars 2021 21:11

Följer du GPS:en till naturreservatet Själsöån hamnar du rätt. Det är inte mer än en mils färd från Visby så om du hellre cyklar än bilar är det inget bekymmer. Naturreservatet breder ut sig över 4,5 hektar, här hittar du lugnet i gränslandet mellan skog och hav. Utflykten tar precis så lång tid man själv känner för, ibland räcker det med en kort promenad för att rensa huvudet från vardagens bestyr och andra gånger följs lunchfikat av en grillmiddag vid någon av grillplatserna. Vi rekommenderar att dagen börjar i hamnen. 

Fiskeläget

Kommer du med bil går det bra att parkera här, på plats finns också en enklare toalett som är öppen för alla. Hamnen består av några mindre betongbryggor, massvis med härliga småbåtar och ett gäng lagom stora fiskefartyg. För den badsugne är vattnet ofta lugnt men tänk på att det stundvis färdas mycket båtar både in och ut ur hamnen. 

På hamnplan står 12 fiskebodar, flera byggda redan på 1800-talet. Och precis vid den stora vågbrytaren ligger ett massivt ankare som under mitten av 1900-talet skänkts till Wisby segelsällskap från Visby hamn för att sedan hamna just här på senare år. 

Spångarna

Näst på daglistan, efter upptäcktsfärden i hamnen, är en lugn promenad längs den stilla Själsöån. Sedan ett par år tillbaka är den lilla vandringleden belagd med en ordentlig spångbro som gör den naturnära upplevelsen tillgänglig för alla. Spången slingrar sig ungefär 300 meter genom den täta snårskogen, aldrig mer än en armslängd från den lilla ån. 

Sommartid är vattnet ofta lugnt och stilla men tittar du noga kan du få syn på havsöringens yngel som gömmer sig i skuggan. Skulle du återkomma under senhösten möts du istället av ett fullkomligt kokande vatten när öringen leker i ån. 

Fiket

Skylten till Själsö bageri har du troligtvis redan passerat om du tagit dig ned till hamnen. När du gått igenom skogen på spångången följer du asfaltsvägen till höger dryga 500 meter så hamnar du snart på en välkomnande uteservering med utsikt över det gamla fiskeläget. 

I bageriet finns både hembakta bullar och mättande mackor, är du sugen på något kallt säljs här både glass och läskande juicer. Och skulle uteserveringen inte kännas rätt finns det självklart möjlighet att ta fikat i en påse och hitta en helt egen plats att avnjuta det goda på.