Mjölkungen Laban gör ris av nakenhavre och dinkel

Laban Bergström har malt mjöl sedan 1986 och han utökar fortfarande sortimentet i Labans kvarn. Nu gör han ris av gamla kultur­spannmål.

Laban Bergström, Labans kvarn i Roma.

Laban Bergström, Labans kvarn i Roma.

Foto: Mathilda Lavergren

Roma2021-05-16 08:00

Laban började mala mjöl i en väderkvarn på Faludden för trettiofem år sedan. Efter sex år fick en eldriven kvarn ta över, och i Roma har han hållit till i 15 år. Där maler han och säljer mjöl av dinkel, vete, råg, durum, havre, emmer och nu tar in havreris  och dinkelris i sortimentet.  

LÄS ÄVEN: Labans kvarn investerar i ny stenkvarn

– Nu har jag äntligen förfärdigat nakenhavre och gjort ris av den, säger Laban.  

undefined
I 15 år har Laban malt mjöl i Roma.

Nakenhavre är en havre som växer som vanlig havre, men när du tröskar den ute på åkern så försvinner nästan allt skal. Det sista skalet försvinner i en maskin i Labans kvarn.  

– Nakenhavre har bättre näringsinnehåll, ett bättre fett och mycket mer smakrik.  

Labans kvarn gjorde redan dinkelris för 30 år sedan, precis när dinkel började odlas i Sverige.  

– Nu finns det väldigt mycket matvete i butikerna, men det låter så himla präktigt. Ris vet du vad du ska ha det till, säger Laban.  

Durumvete har han malt i några år nu, vilket också ökar i försäljning just nu och många av de gamla sorterna är på väg tillbaka.  

– De har kvar mycket av sina goda egenskaper och de är inte sönderförädlade. Det är smak, kvalité och hälsa som jag tror är det viktigaste för folk när de väljer livsmedel i dag, säger Laban.  

undefined
Durummjöl från Labans kvarn i Roma.

Det är ingen specifik åldersgrupp som väljer de äldre spannmålssorterna, det har blivit mer populärt bland de flesta.  

2019 utökade Laban besättningen med en ny stenkvarn från Österrike som hjälper honom att spetsa kvalitén på mjölet.  

– Det är den största fristående i Sverige just nu. I och med att kvarnen är stor, blir mjölet svalare och det blir bättre kvalité, säger Laban.  

Pandemin påverkade i början Labans kvarn negativt när försäljningen sjönk med 30 procent.  

– Vi har tagit igen det nu och påsförsäljningen har gått upp med 50 procent och även försäljningen till grossister har ökat.  

Varför tror du den ökningen har skett?  

– Folk är mer hemma, och vi har fått mycket nya kunder som aldrig har bakat förr. Vi har märkt att hemmabaket har fått ett uppsving, det gäller alla generationer och det är jättekul att se.  

Han ska försöka få ut det nya dinkelriset och havreriset till butiker, men börjar med att sälja det i Labans kvarn i Roma.

Labans kvarn i Roma.
Labans kvarn i Roma.