UTFLYKTSGUIDE: 10 måsten på norra Gotland och Fårö

Foto: Montage

Gotland2021-06-24 13:23
undefined
Sudersannas, Pelle Svedjer och Birgitta Svedjer.

Sudersannas

Baren på stranden är något som gotlänningar och besökare bara älskar. Mängder med bilder brukar synas i sociala medier och vi förstår varför. Det är fantastiskt att hänga en eftermiddag på Sudersannas och paret Pelle och Birgitta Svedjer är otroligt trevliga! Väl värt ett besök! 

Här ligger Sudersannas. 

undefined
Bergmancenter på Fårö.

Bergmancenter

Om du är på Fårö är det väl värt att åka och besöka Bergmancenter. Där ser du massvis med saker från Ingmar Bergman och hans tid på Fårö. På Fårö kyrkogård ligger även han begraven och man kan besöka hans grav. 

Här ligger Bergmancenter.

undefined
Bungenäs.

Bungenäs

Det är ett väldigt stort område som tillhör Bungenäs. Men det är fantastiskt att glida runt och känna historiens vindslag från den tid man bröt kalk på området och när militären var där. Nu är det en oas med restaurang och kaféer. Ibland arrangeras det även spelningar – men det är oklart om det blir någon i sommar. Det kommer i alla fall att vara en utställning i Kalkladan. 

Här ligger Bungenäs. 

undefined
Blå lagunen har under de senaste åren blivit ett alltmer populärt turistmål.

Blå Lagunen

Det kan vara svårt att hitta en bra parkering. Men, oj vad härligt det är vid Blå Lagunen! Ett kalkbrott som kanske är det mest populära på Gotland. Vi älskar det! 

Här ligger Blå Lagunen. 

undefined
S:t Olofsholm.

S:t Olofsholm

På S:t Olofsholm i Hellvi finns mycket att se, så som ett vackert raukområde med utsikt mot ön Ytterholmen, en restaurerad kvarn och ett kapell som bland annat är en populär plats för vigslar.

Enligt Gutasagan skall Norges kung Olof Haraldson (Olof den Helige) under en resa till Ryssland år 1029 ha landstigit vid S:t Olofsholm (som då hette Akergarn) och i samband därmed kristnat Gotland. Uppe på höjden finns resterna efter ett kapell, S:t Olofs kapell, från medeltiden. Den västra delen av kapellruinen ingår nu som tre väggar i ett på 1800-talet iordningställt magasin. Nordost om kapellet står ett minneskors rest på Olofsdagen, den 29 juli, 1959.

Här ligger S:t Olofsholm. 

undefined
Enholmen.

Enholmen

Den natursköna och ensliga ön Enholmen ligger i Gotlands enda arkipelag utanför Slite. Enholmen har fungerat som en försvarsansläggning med sitt strategiska läge under flera hundra år.

På ön ser man rester från sammanlagt tre anläggningar från olika tidsepoker och det är bara några år sedan ön blev helt demilitariserad. Som en femuddig stjärna sträcker sig Karlsvärds fästning över hela ön. Fästningen revs på 1700-talet och idag syns delar av vallarna. På 1800-talet byggdes ytterligare två försvarsverk som finns kvar på ön och som syns tydligt från det gotländska fastlandet.

Här ligger Enholmen. 

undefined
Furillen.

Furillen

Ön Furillen når man via en landförbindelse vid Lergravskusten. Här drevs under nästan 70 år ett stenkrosseri. Efter nedläggningen blev hela ön militärt område som var stängt för allmänheten, men nu är det fritt fram för besök igen. Här finns i dag bland annat en hotell- och restauranganläggning, en säregen natur och gott om stränder.

Här ligger Furillen. 

undefined
Emma och Martin lever på Prima gård med hela familjen.

Prima Gård

Nyrostat kaffe, egentillverkad keramik, ett orangeri av gamla fönster och en innergård som blommar av liv. Här bor Emma och Martin med barnen Alice, Henning och Hjalmar i den kreativa oasen: Prima gård. Det är en fantastisk plats och man kan sitta där och njuta i timmar. De säljer keramik, kaffé, fika och serverar även väldigt god mat som Martin och hans gäng lagar! 

Här ligger Prima Gård. 

undefined
Linda Lidholm, Café Maffen.

Café Maffen

Linda Lidholm driver det lilla caféet i Fårösund som blivit ett populärt tillhåll för de människor som bor där. En oupptäckt pärla som fler borde besöka. 

Här ligger Café Maffen. 

undefined
Bästeträsk.

Bästeträsk

Bästeträsk är ett av Gotlands största naturreservat, och planer finns även på att sjön med omnejd ska bli nationalpark. Själva sjön är Gotlands största insjö.


Bästeträsk är ett av Gotlands största naturreservat, och planer finns även på att sjön med omnejd ska bli nationalpark. Själva sjön är Gotlands största insjö. I sjön finns två öar där flera hundra par ejdrar häckar varje år. Inom naturreservatet ryms också Hässleänget, där betesdjur släpptes ut redan under järnåldern, och Burgbackar, ett 2,5 kilometer långt klapperstensfält.

Här ligger Bästeträsk.