Kalkbrotten - Gotlands magiska badpärlor

De vattenfyllda kalkbrotten är förtrollande. Fyllda av en känsla av lugn och skönhet kryddat med ett stråk av vemod. Här slet man tungt förr medan det nu är platser för bad och njutning.

Bläse kalkbrott.

Bläse kalkbrott.

Foto: Karl Melander

Gotland2021-03-23 07:04

Många år efter att ljuden tystnat och det hårda arbetet är över har de nedlagda, numera färskvattenfyllda kalkstensbrotten, fått en helt ny betydelse. De har blivit platser för rekreation och återhämtning. Beroende på vilket av badbrotten du åker till och vid vilken tid på året och dagen så kan det faktiskt vara rätt folktomt frånsett det rika djurlivet. I brotten finns en och annan snok, inplanterad fisk och ett rikt fågelliv. På våren och försommaren är det rena rama barnkammaren med mängder med grod- och paddyngel. Får du chansen att ensam sitta ner vid vattenkanten en stund är det bara att njuta av brottens skönhet. Hör vattnet klappa stenkanterna med sina mjuka händer, som i en stilla applåd. Se ljusspelet på klippväggarna när solen studsar mot vattenytan och studera orädda sädesärlor och ivriga fiskmåsar. I de trolska brotten går det att ta ett dopp från tidig vår till långt in på hösten, med en känsla av att befinna sig utomlands.

Kalkstensbrytning har förekommit på Gotland under århundraden och är känt ända sedan medeltiden. En del från den tiden ser vi resultatet av inte minst i alla gotländska kyrkor. Under 1600- och 1700-talet, även kallat ”kalkpatronernas tid”, byggdes större kalkugnar, kalkstensbrytningen utökades och kalk började exporteras i större mängder från Gotland. I början av 1900-talet uppstod ett nytt uppsving av kalkbrytning i och med behovet av kalk till stålindustrierna. Under 1950- och 60-talet lades dock flera kalkbrott ner till förmån för stordrift. I dag finns det två stora industrier på Gotland med kalksten som råvara, i Slite och Storugns.

undefined
Follingbobrottet.



Ett av de större och mycket populära badbrotten, Blå lagunen, lockar numera till sig hundratals med besökare under varma sommardagar. Parkeringen sköts av fotbollsklubben P18 IK, som tar upp en parkeringsavgift av besökarna, och ser till att det är rent och snyggt i omgivningen. Toaletter samt sopsorteringskärl finns utplacerade vid brottet. Parkeringen sväljer cirka 200 personbilar.  I sommar kommer klubben även ha en kiosk på området mellan vecka 27-32.

Tomas Johansson, naturvårdshandläggare vid Länsstyrelsen på Gotland, berättar att Blå lagunen är det enda badbara brottet på Gotland där vattenanalyser görs vid flera tillfällen under säsongen eftersom det räknas som ett EU-bad med över 200 badande per dag.

– Vattnet är tjänligt med anmärkning vilket inte är så konstigt eftersom det inte sker något direkt tillflöde av vatten till brottet, säger Tomas Johansson. Han förklarar att det inte är några höga mängder med koliforma bakterier det rör sig om.

undefined
Blå lagunen.



– Blå lagunen ligger i naturvårdsreservatet Bästeträsk så där får man bada  men inte fiska, fortsätter Tomas Johansson.

Av den anledningen får man inte heller bryta kvistar i naturen eller elda annat än på de uppställda eldningsplatserna. Om man tröttnar på att bada finns det annat att roa sig med på plats enligt Tomas Johansson.

– Man kan med fördel vandra runt i reservatet och njuta av omgivningen runt Blå lagunen. Sedan går det även att bada i dricksvattentäkten Bästeträsk i närheten, säger han.

Påpekas bör att vägarna ut till de olika brotten är smala grusvägar och mycket gropiga. Efter regnskurar är groparna vattenfyllda. I och intill flera av brotten finns rester kvar som vittnar om den forna kalkbrytningen varför det är mycket viktigt att iaktta försiktighet när man rör sig i området. När man badar bör man undvika att hoppa rakt ner i vattnet. I exempelvis Smöjen i Hellvi kan man verkligen känna historiens vingslag när man med några simtag flyter in i en gammal övergiven, vattenfylld kalkbyggnad.

Det gäller att närma sig kalkbrotten med stor respekt och ödmjukhet. Dessa badpärlor finns där för oss med all sin mystik och ger näring åt våra sinnen och till vår fantasi.

FEM KALKBROTT SOM ÄR VÄL VÄRDA ETT BESÖK

Hejdeby
Litet och grunt och lätt att komma ner i.
Vägbeskrivning: Ta länsväg 147 mot Slite och passera infarten mot Dalhem. Sväng vänster in på en grusväg cirka två km från Visby.

undefined
Hejdeby kalkbrott.

Blå Lagunen, Ar
Stort, turkosskimrande kalkbrott med en känsla av att vara utomlands. Promenadmöjligheter runt brottet som är djupt.
Vägbeskrivning: Ta länsväg 148 mot Fårösund. Sväng vänster vid Bunge kyrka mot Ar. Blå lagunen ligger mellan Bästeträsk och kustremsan.

undefined
Bläse kalkbrott.

Bläse kalkbrott
Lite undanskymt brott ca 2 km nordost om Bläse kalkbruksmuseum. Inplanterad fisk. Fiskekort går att köpa bland annat på museet.
Vägbeskrivning: Ta länsväg 148 mot Lärbro. Sväng mot Kappelshamn och kör till Bläse. Skyltat från Bläse kalkbruksmuseum. Bommar, vilket gör att man får gå en bit.

undefined
Smöjen kalkbrott.

Smöjen, Hellvi
Flera kalkbrott med vindkraftverk intill. I ett av brotten går det att simma in i en gammal kalkbyggnad.
Vägbeskrivning: Åk länsväg 148 mot Lärbro. Sväng av mot Hellvi och Kyllaj, ta sen mot S:t Olofsholm. Sväng vänster efter några kilometer. Räkna med smal skogskörning. Ta sikte på vindkraftverken. 

Follingbo
Follingbo kalkbrott ligger bakom folkracebanan på vägen till Roma och brottet är bitvis väldigt djupt.
Vägbeskrivning: Ta länsväg 143 mot Roma. Sväng vänster mot Svaidestugan och ta tredje lilla vägen till höger. Bommar, vilket gör att man får gå en bit.

Karta: Follingbo