Besök Visby innerstads magiska ruiner

De gotländska ruinerna lockar varje år tusentals besökare. Gotlands Museums Jeremy Hardy och Ola Nyström berättar om hur man arbetar med guidningen och att bevara ruinerna.

S:t Karins ruin på Stora torget.

S:t Karins ruin på Stora torget.

Foto: Simon Frid

Gotland2021-09-04 08:52

I Visby innerstad finns det flera ruiner av vad som varit storslagna kyrkor. Det är en del av den gotländska historien som uppskattas av såväl gotlänningar som besökare. 

Jeremy Hardy har tillsammans med kollegan Lars Kruthof tagit hand om guidningarna i ruinerna och i Visby innerstad. 

– Jag flyttade hit med min sambo i början av 00-talet och gick runt mycket i Visby innerstad. Jag blev fascinerad av dess historia och bestämde mig då för att utbilda mig i arkeologi, nu skulle jag inte kunna flytta från Visby och Gotland, säger Jeremy Hardy. 

Hur speciellt är det att få jobba på Gotlands Museum? 

– Vissa skulle nog gå över lik för att göra det som vi gör här. För många i branschen står det högt i kurs. 

undefined
Jeremy Hardy och Ola Nyström pratar om de ståtliga ruinerna. Ola har plockat upp en sten som fallit ner från ruinen.

Under sommaren har såväl S:t Karins ruin som S:t Drotten och S:t Lars varit öppen för besökare. De kommer under september även att vara öppen för dem som vill titta in i ruinerna. 

Ola Nyström, byggnadsantikvarie vid Gotlands Museum, är en av dem som ser till att ruinerna är i ett bra skick.

– Vi besiktar ruinerna och upprättar program för hur restaureringen ska gå till. Det ska vara säkert för besökarna att gå in i ruinerna, men man kan aldrig säga att det är 100 procent säkert, säger Ola Nyström.

undefined
Utanför varje ruin sitter det en informationstavla som man kan läsa på.

Under åren har man lärt sig mer om hur ruinerna ska tas omhand. 

– Under 1900-talets andra hälft har cement varit en trend vid ruin-underhållet. Till en början verkade det vara en bra lösning, något som nu visat sig vara felaktigt. Med tiden urlakas kalkbruket som finns bakom cementfogen vilket lämnar fogarna med en ytskorpa av cement och ingenting annat än tomrum, jord och grus bakom. Ett accelererande förfall som vi försöker hejda genom att återupprätta traditionella metoder och material, som kalkbruk, vid restaureringar av ruinerna, säger han.

Gotlands Museum håller flera guidade turer om Visbys ruiner och under hösten är det även möjligt att beställa egna guidade turer – om man så önskar. 

– Det är väldigt roligt att få hålla de här turerna och jag gillar verkligen ”Visby bakom murarna”. Man kan få sin egen guidning, men då kostar det lite mer, säger Jeremy Hardy. 

undefined
S:t Karins ruin på Stora torget.

Kuriosa om ruinerna

S:t Karins ruin

”Det var franciskanerna som kom hit på 12000-talet och byggde kyrkan. Sedan var det ett konvent som invigdes 1233 och 15-20 bröder kom hit för att predika och själavård. Vissa som mådde psykiskt dåligt kunde gå dit och få vård för själen, ungefär som att äta antidepressiva mediciner i dag. Kyrkan renoverades under åren och man fick in pengar från människor som ville begravas under kyrkgolvet. Det var vigd jord och många tänkte att man kunde komma till himlen om man begravdes där. Med de pengarna fick man råd att göra kyrkan större”, berättar Jeremy Hardy. 

undefined
Christopher Polhem står som staty utanför S:t Drotten.

S:t Drotten

”Drotten är egentligen ett gammalt ord för härskare, men vi tror inte det var någon våldsam typ som byggde den. Drotten står även för treenigheten - Jesus, gud och den heliga anden. Det är sannolikt så att kyrkan döptes efter det. Drotten byggdes sannolikt av tyskar”, säger Jeremy Hardy. 

undefined
S:t Lars ruin.

S:t Lars 

”S:t är döpt efter helgonet Sankt Laurentius som dog martyrdöden drygt 250 år efter kristus. Man trodde länge att det var den ryska kyrkan, men den hittades ju senare under krogen Eden på Stora torget. Det var sannolikt gotlänningarnas kyrka som influerades arkitektoniskt av den ryska kyrkan. En skröna är att det var två systrar som bråkade hela tiden som hade en rik far och som byggde S:t Drotten och S:t Lars så nära varandra för att systrarna inte kunde komma överens. Då fick de helt enkelt gå i varsin kyrka” 

Ola visar Jeremy hur man byggde förr.
Ola visar Jeremy hur man byggde förr.