11 fantastiska besöksmål på Gotland i höst

Vi har listat elva stycken besöksmål på Gotland. Allt från fina kyrkor, härliga kustvägar, platser med fantastiska vyer till otroliga raukområden.

Vi har listat 11 härliga besöksmål på Gotland.

Vi har listat 11 härliga besöksmål på Gotland.

Foto: Montage

Gotland2021-09-27 14:12
undefined
Östergarnsberget.

Östergarnsberget

Från Östergarnsberget har man en strålande utsikt över Östergarnslandet.

Förutom på utsikten kan man här titta på flera fornlämningar och en källa som fungerar som minnesmärke över de baltiska flyktingar som kom till Gotland under kriget. Flera stigar leder genom området, och längst upp på berget finns bord och bänkar - en perfekt plats att inta medhavd fika på!

undefined
Snäckschimpansen.

Snäckschimpansen

Snäckschimpansen, eller Snäckapan, Hunden, Prästen och Klockaren som den också kallats, är Visbys närmaste rauk.

Snäckschimpansen vid Snäckgärdsbaden i norra Visby är en så kallad "falsk rauk" som skapats av vågornas nedbrytning för omkring 1000 år sedan. Till skillnad från vanliga raukar skapades schimpansen inte av revkalk från underliggande sedimentlager utan av sedimentlager som transporterats från den närliggande klinten.

undefined
Tjelvars grav.

Tjelvars grav

Tjelvars grav är en skeppssättning från bronsåldern som ligger i Boge socken. Enligt sägnen ligger Tjelvar begravd här.

Du kör in vid en skylt norr om Vitviken och Åminne, på väg mot Slite. Följ skogsvägen någon kilometer tills skeppsättningen dyker upp i en liten skogsglänta på vänster hand.

Här ska enligt sägnen Tjelvar ligga begravd i den 18 meter långa skeppsättningen. Tjelvar var den man som enligt Gutasagan var den förste som landsteg Gotland.

”Gotland fann först en man som hette Tjelvar. Då var Gotland så förtrollat att det om dagarna sjönk och om nätterna stod uppe. Men denne man bar först eld till landet och sen sjönk det aldrig”.
(Ur Gutasagan)

Skeppssättningen undersöktes av arkeologer på 1930-talet och då hittade man en hällkista som blivit plundrad. Det enda som fanns kvar var brända ben och några krukskärvor. I närheten av skeppsättningen ligger två fornborgar.

Tips: Tag med picknick-korg! Det finns en liten sittplats med bänkar och bord alldeles i närheten av skeppsättningen. Det är extra vackert att besö

undefined
Visby domkyrka.

Visby domkyrka

Visby domkyrka, Sancta Maria, är från 1225 och kyrkan var ursprungligen de tyska köpmännens kyrka i staden.

Det är Visbys enda bevarade kyrka från medeltiden och det är ett fantastiskt byggnadsverk. Domkyrka har S:ta Maria varit sedan 1572 då Visby blev ett eget stift.

Kyrkan är oftast öppen för besök dagtid och väl värd ett besök. Faktum är att domkyrkan är Visbys mesta besöksmål, med nära en kvarts miljon besökare varje år.

Hemsida: www.svenskakyrkan.se/visby

undefined
Olof Palmes minnesplats.

Olof Palmes minnsplats

Olof Palmes minnesplats på Fårö ligger vid Sudersand, där familjen Palme sommarsemestrade i 30 år. Fårö socialdemokratiska förening arrangerade möten med Palme.

Olof Palme var Sveriges statsminister 1969-76 och 1982-86. Olof Palme med familj sommarsemestrade på Fårö i trettio år. 1986 ändades Palmes liv med skotten på Sveavägen.

Under sina somrar på Fårö arrangerade Fårö socialdemokratiska förening träffar vid Sudersand där Olof Palme talade. Det är föreningen som hedrat Palme med minnesplatsen, som tillkom 1996, nära Sudersand.

Platsen består av en skulpturgrupp av "hallar" i kalksten. Hallar är ovala stenar med hål som fiskare använde som sänken i fiskegarn. Minnesplatsens skulptör och arkitekt är Jan Sundström.

Du hittar minnesplatsen som ligger alldeles vid Sudersands semesterby. När vägen tar slut svänger du in på en parkering. Alldeles i anslutning till parkeringen ligger minnesplatsen vackert belägen under några björkar.

undefined
Dalhems kyrka.

Dalhems kyrka

Ett besök i Dalhems kyrka ger en inblick både i 1200-talets kyrkoarkitektur och i synen på kyrkorenoveringar kring sekelskiftet 1900.

Kyrkan genomgick nämligen en omfattande renovering i början av 1900-talet då den bland annat fick de flesta av sina målningar. Men här finns också praktfulla glasmålningar från 1240-talet bevarade, liksom en gravsten från 1100-talet.

undefined
Hallshuk.

Hallshuk

Utsikten från klinten Hallshuk slår det mesta. Klinten är en del av ett stort naturreservat mellan Ihreviken och Kappelshamn.

Här kan man promenera med vidunderlig utsikt över havet. Från klintkanten stupar det brant 25 meter ner mot en stenstrand och Hallshuks pittoreska gamla fiskeläge.

undefined
Närsholmen.

Närsholmen

Närsholmen är en vacker halvö med säreget savannliknande landskap som hålls öppet av betande djur.

Här finns gott om sällsynta djur och växter att beskåda, liksom en vacker fyrplats.

För att skydda det känsliga fågellivet råder besöksförbud på delar av halvön mellan 15 mars och 15 juli, då omkring 45 fågelarter häckar här. Tofsvipa, strandskata, rödbena, större strandpipare, storspov, skärfläcka och silvertärna är några av de arter som syns på Närsholmen i häckningstid. Vår och höst rastar stora flockar av vitkindade gäss och olika arter vadare på halvöns långgrunda stränder.

undefined
S:t Olofsholm.

S:t Olofsholm & Ytterholmen

På S:t Olofsholm i Hellvi finns mycket att se, så som ett vackert raukområde med utsikt mot ön Ytterholmen, en restaurerad kvarn och ett kapell som bland annat är en populär plats för vigslar.

Enligt Gutasagan skall Norges kung Olof Haraldson (Olof den Helige) under en resa till Ryssland år 1029 ha landstigit vid S:t Olofsholm (som då hette Akergarn) och i samband därmed kristnat Gotland. Uppe på höjden finns resterna efter ett kapell, S:t Olofs kapell, från medeltiden. Den västra delen av kapellruinen ingår nu som tre väggar i ett på 1800-talet iordningställt magasin. Nordost om kapellet står ett minneskors rest på Olofsdagen, den 29 juli, 1959.

undefined
Husrygg, Hoburgen.

Vacker väg mot Hoburgen

När du ser skylten "Vacker väg mot Hoburgen" på Storsudret är det väl värt att svänga av. Vägen går längs med naturreservatet Husrygg, och är verkligen sällsynt vacker.

Området bjuder på ett böljande landskap med fantastisk utsikt, vackra stenmurar och det fina lilla stenmuseet vid Kettelvik.

På kustklinten som sträcker sig ända fram till Hoburgen växer bland annat stora mängder av den sällsynta våradonisen som blommar från mitten av april till mitten av maj. Men området är väl värt ett besök oavsett årstid.

undefined
Langhammars på Fårö, en karg plats.

Langhammars raukområde

Langhammars raukområde är ett magnifikt besöksmål på Fårö, omgivet av en klapperstensstrand. En av Gotlands mest besökta sevärdheter.

De ståtliga raukarna på stranden vid Klajvika är utan tvekan de mest fotograferade raukarna på Gotland. Raukarna finns även avbildade på baksidan av den svenska 200 kronorssedeln.

Men Langhammars naturreservat har så mycket mer att bjuda på än raukar. Det 480 hektar stora naturreservatet omfattar själva Langhammars, som sticker ut som en drygt 2,5 kilometer lång halvö mellan Aursviken i väster och Tällevika i öster, men även alvarmarkerna närmast söder om Langhammars.

I väster gränsar reservatet till sjöarna Bondansträsk och Norrsund, som utgör rester av det forna sund som en gång i tiden delade Fårö i en västlig och en östlig del.

Källa: Länsstyrelsen på Gotland

Här hittar du fler härliga besöksmål på Gotland!