Välkomna in till gotlänningarnas vardagsrum

Bland Bageriets färgglada stolar och bord, sällskapsspel och spexiga bruncher känner sig gotlänningarna hemma.

"Det passar alla plånböcker och det finns något för alla", säger Ellen Kanellos om Bageriet som hon nu driver med Erik Raunås.

"Det passar alla plånböcker och det finns något för alla", säger Ellen Kanellos om Bageriet som hon nu driver med Erik Raunås.

Foto: Mathilda Lavergren

Restaurang & catering2021-05-04 20:00

– Vi har kul på jobbet och det tror jag gästerna märker, säger Ellen Kanellos som numera driver sin pappas restaurang “Bageriet” tillsammans med vännen Erik Raunås.

De jobbade ihop på restaurangen för 10 år sedan och har nu styrt den nya versionen av Bageriet i ett år tillsammans. De har satt sin egen prägel med charmiga loppisfynd, naturviner och temadagar.  

– Det här är en bransch som förändras hela tiden, så vi kände att det behövdes göras nåt nytt, säger Erik Raunås. 

undefined
Mycket av inredningen består av loppisfynd.

Pandemin har gjort att de behövt vara extra kreativa. Bruncher med tillhörande after ski och Thailandstema har varit några av de populära händelserna under året.  

– Vi har försökt vara positiva och hittat på roliga saker, det känns som att många har uppskattat det, säger Ellen. 

– Vi arrangerar saker som vi själva skulle vilja gå på, fyller Erik i. 

Varför tror ni gästerna känner sig hemma hos er? 

– Jag tror att det är för att det inte är pretentiöst, det passar alla plånböcker och att det finns något för de flesta, säger Ellen. 

– Du träffar nästan alltid på någon du känner till här också, det gör att det blir lite av en vardagsrumskänsla, konstaterar Erik. 

undefined
Den mycket omtyckta spelhyllan.

Klassiska, goda smaker med finess, är inriktningen på menyn som är anpassad efter vad säsongerna erbjuder. 

– Man ska känna igen det man äter, men det ska finnas nån typ av ny upplevelse i varje rätt, säger Erik som också har rollen som kökschef. 

De byter meny ofta och försöker hålla råvarorna så närproducerade som möjligt. 

– Det har blivit lättare för restaurangerna på ön att samarbeta med bönder, så att inte köpa närproducerat hade bara varit dumt, berättar Ellen. 

Nya idéer flödar på Bageriet och de vill fortsätta framåt. En mysigare uteservering och en pergola i gränden intill är något de skulle vilja förverkliga. Och trots allt det nya som tillkommit under året, har de ändå lyckats hålla kvar de gamla stamgästerna. 

– Även fast vi bytt ut all inredning, är det viktigt för oss att själen får vara kvar, säger Ellen Kanellos. 

undefined
Erik Raunås och Ellen Kanellos lärde känna varandra när de jobbade ihop på Bageriet för 10 år sedan.
På Bageriet går det att fika, äta en trerättersmiddag eller bara dricka en öl.
På Bageriet går det att fika, äta en trerättersmiddag eller bara dricka en öl.