UTFLYKTSGUIDE: 10 besöksmål på östra Gotland

Vi tipsar här om tio platser som du kan besöka om du planerar att göra en tur på östra Gotland. Håll till godo!

Gotland 23 juni 2021 14:45

Katthammarsviks Rökeri

Gör ett besök på Katthammarsviks Rökeri i Östergarn. Där har man i flera generationer rökt fisk och till sist byggdes restaurangen som nu står i Kattvik. Ullis Magnusson driver rökeriet vidare – men pappa "Kjellis" finns ännu med i kulisserna och är ännu med och röker fisk. Det är en plats som lämpar sig väl för lunch, middag eller om du vill köpa med dig lite fisk hem. Samtidigt är det inte heller dumt att njut av utsikten över havet. 

Här ligger Katthammarsviks Rökeri. 

Sysne Udd

När vi ändå är inne på fiskspåret. Då får vi inte glömma att tipsa om fiskbutiken vid udden. Det är en otrolig pärla och finns ett stort utbud av fisk. Samtidigt är det en karg och häftig miljö i anslutning till det lilla fiskeläget. 

Här ligger Sysne Udd.

Krakas Krog

Har du inte käkat på Krakas? Vad säger du? Det är en av Gotlands absolut bästa restauranger – om inte den bästa. En fantastisk service och maten håller väldigt hög nivå. Är en Michelin-stjärna kanske i sikte? 

Här ligger Krakas Krog. 

Gunnfjauns Kapell

Kapellet uppfördes troligen under mitten av 1300-talet och är än idag en populär plats för vigslar. Enligt sägnen ska kapellet ha uppförts till minne av Gunnfjaun, sonson till den förste gotlänningen Tjelvar. Mer troligt är kanske att kapellet byggdes för att fungera som gudstjänstlokal vid en medeltida marknadsplats i närheten.

Här ligger Gunnfjauns Kapell. 

Baju fiskeläge

Baju fiskeläge ligger i Anga på östra Gotland.Till det lugna fiskeläget hör en liten badstrand, brygga och en dansbana. Fiskeläget kom troligen till på 1800-talets början när fisket var ett viktigt komplement till strandgårdarnas inkomster.

Härifrån seglade man iväg med sina tremänningar för att fiska strömming till framförallt Anggrund som ligger fyra kilometer från land. Fiskeläget är lugnt och eftersom det ligger lite avsides är det en liten oupptäckt pärla.

Här ligger Baju fiskeläge. 

Hela Ljugarn

Det är värt att åka en heldag till Ljugarn och tillbringa ett dygn där. Ligga på stranden, äta vid strandcaféet, ta en fika vid Våffelmagasinet och avsluta med en middag på Smakrike för att sedan bo över på campingen. Där har du en fantastisk dag. 

Lilla Trägårn

Ja, vi nämnde inte dem när vi räknade upp vad man kunde göra i Ljugarn. Varför? Vi tycker att de är värda ett eget omnämnande. Lilla Trägårn har sannolikt Gotlands bästa hamburgare. De är så jäkla fantastiska! Deras sötpotatispommes är också något utöver det vanliga. I sommar kommer de även att hålla i flera konserter. 

Här ligger Lilla Trägårn. 

Raukfältet Folhammar

Raukfältet är verkligen värt ett besök. Ta med en liten matsäck och hitta lugnet vid Folhammar. Det är en väldigt vacker plats och med väldigt fina raukar. 

Här ligger Folhammar. 

Åminne

För många är det lite av en glömd pärla. Men det finns massvis med saker att göra och en fantastisk strand som lämpar sig alldeles utmärkt för barnfamiljen! Är det alger i vattnet? Då finns det en pool uppe vid restaurangen. 

Här ligger Åminne. 


utflyktsguide
Gotland

UTFLYKTSGUIDE: Tio måsten på västra Gotland

Gotland

UTFLYKTSGUIDE: 10 måsten på norra Gotland och Fårö

Gotland

UTFLYKTSGUIDE: 10 måsten på södra Gotland

Visby

TIPSEN: 14 saker du måste göra i och runt Visby

Läs mer!
Gotland

Missa inte att göra ett besök vid Grogarnsberget

gotland

Se bilder från ett härligt vintergnistrande Gotland

Gotland

SE LISTAN: Flera julmarknader på Gotland

Besöksmål

Gör en utflykt och vandra vid Linnéstigen i När

Gotland

"En folkfest och vi hoppas att folk ska vallfärda hit"

Visa fler